Column: ‘Er is niets op televisie’
Leestijd: 2 minuten
Het lijkt wel een vast ritueel te worden. Iedere avond dat ik de televisie aanzet, kijk ik in de gids wat er is. Niets, klinkt steevast het antwoord. Dan gaat internet aan. Op televisie.
Dit scenario doet zich niet af en toe voor, maar dagen achter elkaar. Tientallen zenders in het pakket en toch eigenlijk niets op tv dat me aanspreekt. Ik denk niet dat ik de enige ben die het heeft gehad met doelloos zappen en de eenheidsworst van NPO, RTL en SBS con sorten.
Natuurlijk zijn er uitzonderingen. Live uitzendingen van sportwedstrijden, debatten, vrouwzoekende boeren of mollenvangers zijn gewoon leuk. Maar zelfs als je die mist, mis je ze niet. Iedere zender heeft wel een uitzending gemist-app voor smart-tv’s waarmee je afleveringen beeldvullend, hangend op de bank, terugkijkt. Precies dat is hoe tv-kijken wel leuk is: dat kijken wanneer je wilt.
Als er weer eens niets op tv is zijn Netflix, RTL XL en Uitzending Gemist mijn maatjes. Netflix eigenlijk het vaakst, want het aanbod tv-series is gewoon goed. Een deurtje verder zit YouTube, ook als app. Kanalen als Vice, Munchies (!), Team Coco en RTV Rijnmond zijn vaste waarden. En 'later kijken', de video’s die je overdag even aanklikt om inderdaad later op de avond full screen op tv te bekijken.
De leuke programma’s zijn er dus wel, maar ze zitten niet in het standaard televisiepakket. De tv-zenders beginnen een probleem te krijgen.
Trek je die lijn verder door dan zijn smart-tv's nog steeds domme dingen. In tegenstelling tot smartphones hebben televisie geen goede app stores. Ze zijn er wel, maar omdat ze niet op standaard systemen als Android of iOS draaien maken alleen de grootste bedrijven apps voor al deze toestellen. Voor kleinere ontwikkelaars kan het financieel niet uit om achter alle platformen aan te rennen.
De Chromecast komt nog het dichtst in de buurt van hoe de televisie van de toekomst er voor mij zou moeten uitzien: vegend over een schermpje de tv bedienen. De apps zijn dan nog wel opgeblazen klonen van diensten die voor smartphone en tablet zijn gemaakt, maar het begin is.
Het kan niet lang meer duren voor de eerste huishoudens hun tv-abonnement opzeggen zonder dat ze ook maar iets op televisie hoeven missen.
*) Auteur Erwin Boogert is journalist voor Emerce en werkt deels ook freelance. Hij haalt het gemiddelde van 200 minuten tv-kijktijd per dag gelukkig niet.
Laatste nieuws
-
T-Mobile en Tele2 heten vanaf nu Odido
5 sep T-Mobile Nederland gaat vanaf 5 september 2023 verder als Odido. Dit geldt voor de merken T-Mobile e...
-
Column: Het spel is over voor smartphones, game on!
4 sep Mobiele telefoons zullen komende jaren niet meer wezenlijk beter worden. Dat stelt Erwin Boogert in ...
-
Gezichtsherkenning smartphones makkelijk te omzeilen met papieren selfie
23 jun Bij veel smartphones is de beveiliging niet op orde. Bij 4 van de 10 smartphones kun je de gezichtsh...
-
KPN neemt Youfone over: wat verandert er?
23 jun KPN neemt de Nederlandse tak van provider Youfone over voor 200 miljoen euro. Maar wat verandert er ...
-
Column: Is internet nog wel te betalen voor de armsten?
15 jun Er is een groep die zich moet afvragen of ze hun internetrekening nog kunnen betalen. Kun je het voo...