Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!
Vergelijk en kies de beste deal

Column: Er komt eindelijk weer iets op de televisie

door Erwin Boogert Leestijd: 3 minuten

De uitzendrechten voor Formule 1 gaan weg bij Ziggo en krijgen onderdak bij een nieuwe streamingzender. Entertainment en sport komen steeds vaker achter een betaalmuur. Is er dan eindelijk iets op televisie vanavond?

column-streaming-telecom-nieuwsbrief.png

Het was afgelopen weken, of maanden eigenlijk, wel huilen met de pet op hoor. Het coronavirus mag dan wel met vakantie zijn, maar de televisiemakers waren dat zichtbaar ook. Wat een saaie bedoening was het in de avonduren. Je kon geen zender opzetten of het was of corona of politiek. Of een herhaling. Kaal en armoedig dus. 

Een fijne uitzondering vormden de grote en kleine sportevenementen. Althans, diegenen die op het open net werden uitgezonden. En daar zit precies mijn probleem met televisie van vandaag. Het laaghangende fruit en de middelmaat vind je inderdaad op het open net. Als je meer wilt, betere verslaggeving en mooiere producties, dan kom je toch al snel terecht bij een streamingdienst. Een abonnement kost daar al snel een tientje. Waarmee ze dus die mooie producties maken. Simpel rekensommetje.

Omgekeerd betekent dit dus ook dat er minder geld is voor producties op open netten en dat de kwaliteit daar achteruit loopt. Al een paar keer overwoog ik de tv-bundel uit mijn internetabonnement te knippen. Immers, televisie is net zoiets als vaste telefonie geworden: een nutsdienst, zoiets als stromend water. Het mag niet veel kosten, maar je wilt ook niet zonder. Dat is dan ook het bestaansrecht van NLziet en bijvoorbeeld Orange TV Lite.

Is televisie eigenlijk wel zo belangrijk als we denken? Nou, dat valt dus reuze mee. Tijdens de lockdown zijn we de helft meer naar streamingdiensten gaan kijken: 45 minuten per dag. Dat zijn dus oogballen voor Amazon Prime, Videoland, NPO Plus, Netflix, Discovery+, Disney+, NLZiet, Canal Digitaal TV App, Apple TV+ en Pathé Thuis. En gewone lineaire live televisie? Daar komt geen minuut meer bij. Vandaag de dag kijken we nog steeds veel naar die apps op onze tv en telefoon. Elke dag 41 minuten (pdf). Van de drie uur die we elke dag naar een scherm kijken, gaat ‘nog maar’ tweederde naar gewone televisie. De rest gaat naar on demand.

Televisie van de NPO’s en RTL’en krijgt steeds vaker de functie van levend behang. Eenderde van onze dagelijks schermtijd gaat naar zaken die we echt willen zien én waarvoor we willen betalen. 

En er komen nog meer veranderingen aan. Max Verstappen? Die zie je binnenkort niet meer op Ziggo, maar bij Viaplay. Nooit van gehoord? Dat is de streamingdienst van het Noorse mediabedrijf NENT Group dat ook in Nederland exclusief de uitzendrechten voor Formule 1 kocht. Weer een betaalde app erbij dus. 

De topman van deze Nordic Entertainment Group kijkt verder dan zijn neus lang is. Hij speculeert er al hardop om traditionele tv-bedrijven te kopen. Zeg maar ons RTL/SBS bijvoorbeeld. Daarvoor betaalt hij dan niet meer de hoofdprijs, want wat zijn tv-bedrijven nu eigenlijk echt waard? RTL en SBS fuseren niet voor niets: uit zwakte. Online kunnen ze geen vuist maken tegen Google en Facebook en offline stijgen de kijkcijfers niet meer. 

Nóg een signaal: CNN begint volgend jaar een betaalde, live streamingdienst. Weer eentje. In Engeland hebben de Amerikanen deze maand zelfs al de distributiecontracten laten aflopen met de kabelbedrijven. De kijker moet maar naar de site gaan of de app kopen. 

Binnenkort zappen we niet van zender naar zender, maar van app naar app om te kijken. Hopelijk gebruiken ze ons kijkgeld goed en komt er weer echt iets leuks en goeds op televisie.

Geactualiseerd: maandag 6 september 2021

Erwin Boogert
Erwin Boogert Columnist

Auteur Erwin Boogert is journalist voor Emerce en werkt ook freelance. Hij schrijft al sinds jaar en dag columns voor Bellen.com.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie