Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op bellen.com helpen we jou ook te besparen op je telefoons en abonnementen!
Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal

Column: Dit wordt een zinderende zomer

door Erwin Boogert Leestijd: 4 minuten

Dat wordt nog leuk deze zomervakantie. Als een stelletje verwende kleuters trekt Nederland binnenkort massaal Europa in, op vakantie, in de hoop overal te kunnen internetten zoals thuis. Dat het mág, betekent nog niet dat het kán.

                                                                                toekomstige4gdekkingskaart2.jpg

Want 15 juni is het natuurlijk zover. Eíndelijk. Na jaren van politieke onderhandelingen, uitstel, hopen en wachten vervallen deze maand de regels die ervoor zorgen dat bellen en internetten in het buitenland zo duur zijn. Dan treedt in de hele EU ‘roam like at home’  in werking. De voorwaarden van je abonnement of prepaid van thuis gelden dan precies hetzelfde in het buitenland.

Hier in Nederland zijn we nogal verwend. Vrijwel overal is er 4G-dekking. Tegen tientallen megabits per seconde kun je internetten. Even een presentatie van een paar MB op Dropbox zetten, filmpje op YouTube kijken, filmpje op Insta zetten. Gaat allemaal zo makkelijk als de kraan openzetten voor een glas water. Ik vraag me nu af of dat in alle landen van de Europese Unie zo makkelijk gaat.

In Scandinavië, Engeland en Duitsland hebben ze de netwerken prima op orde. En in Spanje mogen ze evenmin klagen. Wat je telefoongedrag betreft kun je je er overal thuis voelen. Frankrijk wordt al een twijfelgevalletje. Niet echt een achterafgebied in de EU, zou je denken.

Een paar jaar geleden was ik met vakantie in Frankrijk en heb ik me echt op het randje van de wereld gewaand. Eigenlijk had ik het ook kunnen weten, want de plaatsnaam verklapte het eigenlijk al: Fin. Wat letterlijk vertaald ‘het einde’ betekent. Dat voelde ook zo. In het betreffende buurtschap staan nog geen tien huizen. Er is geen straatlantaarn te bekennen. Ik hoorde dat er schoolreisjes werden georganiseerd naar het enige stoplicht in de wijde omgeving. Maar dat kan gelogen zijn. Wat niet gelogen was, is dat ik een heuveltje moest oplopen met mijn telefoon in de lucht om ook maar iets van bereik te krijgen. Landelijke 4G-dekking was daar echt nog een sprookje.

Ergens hoop ik dat er in de weken na de zomervakantie iemand komt die een dekkingskaart maakt waarop te zien is waar je 3G- en 4G-bereik hebt. Of je deelt gewoon jouw ervaringen hieronder in het reactiepaneel. Kun je iets vertellen over bereik in het oosten en zuid-oosten van Europa? Ik ben erg benieuwd.

Iets anders waarvan we in de weken na de zomervakantie van kunnen gaan smullen, is de uitspraak van de Europese Commissie in een onderzoek naar Android. We schreven er eerder over. De centrale onderzoeksvraag is hier: heeft Google de concurrentie benadeeld door eigen producten en diensten mee te leveren op nieuwe telefoons? Google speelt de vermoorde onschuld en zegt natuurlijk van niet. Mocht de Commissie het daarmee oneens zijn, dan kan een eventuele geldboete oplopen tot tien procent van Googles jaaromzet, oftewel: negen miljard dollar.

Maar zelfs zo’n boete kan de gigant wel aan. En mocht Google Android moeten aanpassen, bijvoorbeeld door meerdere appstores mee te leveren op nieuwe mobieltjes, is dat een druppel op een gloeiende plaat. Het zal geen rem zetten op het constante datagraaien. Mind you, dit bedrijf heeft zeven producten die meer dan een miljard actieve gebruikers hebben (zie YouTube, vanaf 5:10” ) en de complete stack rondom kunstmatige intelligentie. Denk daar maar eens over na. 

 Met interesse volg ik hierom de ontwikkelingen van blockchain, Ethereum in het bijzonder. Dat zou wel eens een gezonde decentralisatieslag op gang kunnen brengen. Maar dat bespreken we misschien na de vólgende zomervakantie nog wel eens. 

Geactualiseerd: vrijdag 1 mei 2020

Erwin Boogert
Erwin Boogert Columnist

Auteur Erwin Boogert is journalist voor Emerce en werkt ook freelance. Hij schrijft al sinds jaar en dag columns voor Bellen.com.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.