Column: De vluchteling als moderne wereldburger
door Jeanet Woldring Leestijd: 3 minuten
Als er één groep wereldburgers is die onderhand echt niet zonder mobiele telefoon kan, zijn het de vluchtelingen die je Europa ziet binnenstromen.
Stroom en wifi. Bed, brood en dak. Wat is het verschil? Geen. Ze zijn even noodzakelijk voor de vluchtelingen uit Syrië die dagelijks over onze beeldschermen trekken. Volgens de laatste schattingen van de Duitse regering trekken er in 2015 anderhalf miljoen vluchteling het land binnen. Dat is een teken van hoe groot de mensenstroom is.
Als je er op gaat letten, valt het op dat veel van deze onvrijwillige reizigers met hun telefoon bezig zijn. Oplaadpunt zoeken, vegen over het scherm, muziek luisteren, bellen met, tja, met wie?
De mobiele telefoon onmisbaar. Zodra er wifi is, gaat een reeks typische apps aan. Skype voor bellen en chatten, Viber voor telefonie, Whatsapp, Google Maps voor routes, Facebook voor statusupdates naar bekenden en Facebook Groups om ervaringen met andere vluchtelingen uit te wisselen. Geen grap, want ze zijn, ad hoc maar toch, redelijk goed geïnformeerd. Niet in het minst om criminelen en slechte plaatsen te kunnen mijden.
De waarde van de telefoons is misschien wel het best in beeld gevangen door fotograaf Grey Hutton. Hij vroeg mensen hun wallpapers te laten zien en het verhaal erbij te vertellen.
Zuurpruimen verwonderen zich dat vluchtelingen telefoons hebben en nog goede, moderne ook. De gedachte alleen al is een teken van wereldvreemdheid. Dat komt natuurlijk door Google en China, leveranciers van goedkope software en hardware. Vertelde Google vorige week niet dat er nu 1,4 miljard geactiveerde Androidtoestellen zijn?
Lang niet al die telefoons hebben een werkende simkaart, maar Vluchtelingenwerk en T-Mobile delen hier wel tienduizend prepaidkaarten uit. Elders, verzon iemand het om tussen de vluchtelingen mee te lopen met in haar rugzak een MiFi of telefoon met tethering en powerbanks (accu’s). Ook een manier om te helpen. Op zijn beurt probeert Mark Zuckerberg ook wat te doen en legt de basis om vier miljard mensen op internet te krijgen. Zo doet ieder wat.
In technische zin is het mooi om te zien dat smartphones de wereld echt kleiner maken, hoe ver van huis hun drager ook is. En hoe triest de reden ook. Zeg zelf. Wat zou jij als eerste meenemen, behalve kleding en je familie, als je noodgedwongen acuut je huis zou moeten verlaten?
*) Auteur Erwin Boogert is journalist, werkt voor Emerce en is ook freelance actief. Hij heeft nooit hoeven vluchten. Wel hard moeten rennen.

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.
Laatste nieuws
-
Column: De killer-apps van 5G komen eraan
20 mrt Heb jij het door dat we een beetje nep 5G hebben? Volgens Erwin Boogert niet erg; hij verwacht veel ...
-
Onbekend telefoonnummer uit het buitenland? Niet terugbellen
8 mrt Als je een nummer niet herkent, raadt fraudehelpdesk af om terug te bellen. Vaak gaat het om de zoge...
-
In 2023 eindelijk echt hoge snelheid op ons mobieltje?
25 jan Hoe staat het met 5G? Bieden ook de kleinere providers 5G aan of kun je alleen terecht bij KPN, T-Mo...
-
Doorschakeldiensten naar 0800-nummers binnenkort verboden
23 nov Doorschakeldiensten naar gratis informatienummers per 16 dec verboden. Doorschakelen via 0906-nummer...
-
KPN, Vodafone en T-Mobile stoppen met overnemen elkaars abonnees bij storingen
23 nov KPN, Vodafone en T-Mobile helpen elkaar niet langer bij een grote telefoonstoring. Lees waarom dat n...