Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal

Column: De vluchteling als moderne wereldburger

door Jeanet Woldring Leestijd: 3 minuten

Als er één groep wereldburgers is die onderhand echt niet zonder mobiele telefoon kan, zijn het de vluchtelingen die je Europa ziet binnenstromen.

Stroom en wifi. Bed, brood en dak. Wat is het verschil? Geen. Ze zijn even noodzakelijk voor de vluchtelingen uit Syrië die dagelijks over onze beeldschermen trekken. Volgens de laatste schattingen van de Duitse regering trekken er in 2015 anderhalf miljoen vluchteling het land binnen. Dat is een teken van hoe groot de mensenstroom is. 

Als je er op gaat letten, valt het op dat veel van deze onvrijwillige reizigers met hun telefoon bezig zijn. Oplaadpunt zoeken, vegen over het scherm, muziek luisteren, bellen met, tja, met wie?

De mobiele telefoon onmisbaar. Zodra er wifi is, gaat een reeks typische apps aan. Skype voor bellen en chatten, Viber voor telefonie, Whatsapp, Google Maps voor routes, Facebook voor statusupdates naar bekenden en Facebook Groups om ervaringen met andere vluchtelingen uit te wisselen. Geen grap, want ze zijn, ad hoc maar toch, redelijk goed geïnformeerd. Niet in het minst om criminelen en slechte plaatsen te kunnen mijden. 

De waarde van de telefoons is misschien wel het best in beeld gevangen door fotograaf Grey Hutton. Hij vroeg mensen hun wallpapers te laten zien en het verhaal erbij te vertellen.

Zuurpruimen verwonderen zich dat vluchtelingen telefoons hebben en nog goede, moderne ook. De gedachte alleen al is een teken van wereldvreemdheid. Dat komt natuurlijk door Google en China, leveranciers van goedkope software en hardware. Vertelde Google vorige week niet dat er nu 1,4 miljard geactiveerde Androidtoestellen zijn?

Lang niet al die telefoons hebben een werkende simkaart, maar Vluchtelingenwerk en T-Mobile delen hier wel tienduizend prepaidkaarten uit. Elders, verzon iemand het om tussen de vluchtelingen mee te lopen met in haar rugzak een MiFi of telefoon met tethering en powerbanks (accu’s). Ook een manier om te helpen. Op zijn beurt probeert Mark Zuckerberg ook wat te doen en legt de basis om vier miljard mensen op internet te krijgen. Zo doet ieder wat. 

In technische zin is het mooi om te zien dat smartphones de wereld echt kleiner maken, hoe ver van huis hun drager ook is. En hoe triest de reden ook. Zeg zelf. Wat zou jij als eerste meenemen, behalve kleding en je familie, als je noodgedwongen acuut je huis zou moeten verlaten? 

*) Auteur Erwin Boogert is journalist, werkt voor Emerce en is ook freelance actief. Hij heeft nooit hoeven vluchten. Wel hard moeten rennen.

Geactualiseerd: vrijdag 12 juni 2020

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.