Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

Column: De toekomst van televisie is er

door Erwin Boogert 1 reactie

De toekomst van televisie is er. De makers ervan althans. Zij gaan kijktijd afpikken van NPO, RTL en SBS. Van een revolutie is helaas pas sprake als ook de dragers mee veranderen, de tv-toestellen zelf. Die remmen nu de vooruitgang in medialand.

Al een paar jaar sta ik op het punt mijn televisie-abonnement op te zeggen en enkel gratis publieke zenders via Digitenne af te nemen. Televisie van de publieke en commerciële omroepen, uit binnen- en buitenland, voegt niets toe. 

Het absolute dieptepunt was een RTL-programma waarbij een jongen de straat op ging en anderen vroeg of ze voor geld iemand een hap Brinta in het gezicht wilden spugen. Hoe dom denkt de zenderbaas dat zijn kijkers zijn? Zoiets is totaal gebrek aan respect en moet beloond worden met zijn ontslag op staande voet.

Op welke avond ik de tv ook aanzet en door de gids blader en langs de kanalen zap, nergens voel ik me aangesproken. Het prikkelt of verrast niet, kweekt geen betrokkenheid en vertelt niets nieuws. Tv-makers weten dat zelf trouwens ook. Hun stelregel: over twintig procent van de programma’s wordt gesproken door kijkers: de beste tien procent en de allerslechtste tien procent. Verder niet. 

Internetproviders en kabelaars proberen televisie nog ‘aantrekkelijk’ te maken door er heel veel van te verkopen. Veel zenders en uitbreidingspakketten met nog meer heel veel zenders. Het kan niet op. Het probleem is dat de producties er niet beter van worden en dat we niet meer tijd krijgen om al het gekunstelde vermaak tot ons te nemen. KPN heeft bovendien een mobiele app onder de naam Play met heel veel zenders erin. Ik testte het (red. zie ook  review KPN Play op Digitelevisie.nl). Het voegt niets toe. Niet aan beginnen. T-Mobile wil hetzelfde gaan proberen met het nog te lanceren Knippr. Bespaar je de moeite. Zelfde wijn, andere fles.

Toch is het niet gedaan met ‘televisie’. Verre van dat. Er worden aan de lopende band prachtige producties gemaakt, maar die komen van jonge of anderszins vrije creatieve geesten die hun werk enkel via internet verspreiden. Vice.com is natuurlijk een prachtig voorbeeld met VICE en, een persoonlijke favoriet, Munchies. En Netflix natuurlijk. Wiens populariteit hét bewijs is dat er niets meer op tv is. Dan spreek ik nog niet over de talloze populaire specialistische en persoonlijke kanalen op YouTube. 

Het punt is, dat de meeste van deze kanalen hun weg niet primair via het tv-toestel naar de kijker vinden. Maar via de tablet, telefoon of laptop. Hier zit het probleem. De LCD aan de muur kan namelijk niet wat miljoenen mensen willen. Dat komt neer op: apps installeren, afspeellijsten maken en kijktips delen. Chromecast en Apple TV springen in dit gat, maar vervullen hooguit een brugfunctie. Algemeen geaccepteerde appstores voor Android- en iOS-tv’s bestaan niet. 

Wanneer het medialandschap echt door een revolutie gaat zoals de iPhone die oplegde aan de telefoonmarkt is niet bekend. Dat kan nog jaren duren. Tot die tijd zijn we aangewezen op de kleine schermen in onze handen en op schoot.
Oh ja, en waarom ik nog een tv-abonnement heb? Het is toch wel handig om alle zenders op een rijtje bij de hand te hebben. Stel dat ik wel eens iets per se wil zien. 

*) Auteur Erwin Boogert https://twitter.com/erwinboogert is journalist voor Emerce en werkt ook freelance.

Erwin Boogert

Columnist
Erwin Boogert
Auteur Erwin Boogert is journalist voor Emerce en werkt ook freelance. Hij schrijft al sinds jaar en dag columns voor Bellen.com.

Reacties (1)

Geplaatst door: Roland ()

Je kunt ook een Android tv-box gebruiken.
Dan kun je alle apps van Android gebruiken op je TV.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie