Column: De tijd van telefonie is voorbij
Leestijd: 3 minuten
Column Erwin Boogert. Op afstand met elkaar praten via een hulpmiddel, telefonie, is zo gewoon geworden als water uit de kraan. Het kan ook niet echt veel goedkoper meer. Telco’s zijn geen telefoonbedrijven meer.
Skype was de eerste die een grote klap uitdeelde aan de telecombedrijven. Eerst kostte het euro’s per minuut om met overzeese familie of zakenrelaties te spreken. Toen de Zweedse software internationaal doorbrak was dat in een keer zo goed als gratis. Nu is het Whatsapp die gratis bellen nog dichterbij brengt.
Is het eigenlijk nog wel bellen als je vanuit Whatsapp iemands stem aanroept? Of is het chatten zonder je vingers maar met je lippen? Sinds kort kun je met de Android-versie van de populaire chat-app in ieder geval ook bellen. De KPN’s van deze wereld dragen het signaal nog wel, maar het is de Facebook-dochter die de VoIP-toepassing levert. Dat heeft enorme impact als je beseft dat negen miljoen Nederlanders Whatsapp-gebruiken. Appen is zelfs al een werkwoord.
Whatsapp bood al langer de mogelijkheid om gesproken berichtjes naar bekenden te sturen. Dat werkt ongeveer als voicemail of een walkie-talkie, al gebruik ik daar liever Zello voor. Spraak krijgt nu een hele nieuwe dimensie in de chat-app.
Google Hangouts en Apple Facetime zijn ook mateloos populair en bieden beiden ook de mogelijkheid tot voice. Telecombedrijven hebben geen monopolie meer op het gesproken woord.
Wie kan het nog uitleggen dat KPN bijna veertig euro per maand vraagt voor onbeperkte telefonie naar vaste en mobiele nummers? Je kunt beter een afgedankt mobieltje nemen met een SIM-only van Tele2 of Telfort en daar de huistelefoon van maken. Kost je de helft.
Als telecombedrijven weer een centrale rol in huishoudens willen innemen, moeten ze goed leren aansluiten op de nieuwe wereld van hun klanten. Tv-abonnementen mogen ze wat mij betreft houden. Ik sta op het punt Digitenne op te zeggen. Een smart-tv met Netflix, YouTube en Uitzending Gemist werkt prima.
Wat je als consument wilt is veiligheid en garanties. Iedereen maakt tegenwoordig sloten vol digitale foto’s. Die ben je echter kwijt zodra je computer crasht. Het is dus slim als een telecombedrijf een deal sluit met Carbonite of Zip Cloud voor online backup van harde schijven. Met Agilebits voor hun wachtwoordmanager en met Dropbox voor de snelle backups van werkbestanden. Lever ook een premium Europees VPN mee zoals Hide My Ass en het telecombedrijf laat zien dat hij snapt wat zijn ambulant werkende klanten bezighoudt.
Telefonie is niet de killer app van mijn telecombedrijf. Internettoegang en dit soort 'ondersteunende' diensten, dat levert mij echt toegevoegde waarde. Heerlijk als mijn operator een menukaart zou hebben met een goede selectie apps die ze mijn gratis of voordelig kunnen aanbieden. Het probleem is dat het een veel ondernemender opstelling van de telco verlangt, sneller handelen en - oh help - enige integratie met de backendsystemen.
*) Auteur Erwin Boogert werkt voor Emerce en is ook actief als freelance journalist. Door schade en schande wijzer geworden draait hij regelmatig backups. Lokaal, dat wel.
Laatste nieuws
-
Column: De killer-apps van 5G komen eraan
20 mrt Heb jij het door dat we een beetje nep 5G hebben? Volgens Erwin Boogert niet erg; hij verwacht veel ...
-
Onbekend telefoonnummer uit het buitenland? Niet terugbellen
8 mrt Als je een nummer niet herkent, raadt fraudehelpdesk af om terug te bellen. Vaak gaat het om de zoge...
-
In 2023 eindelijk echt hoge snelheid op ons mobieltje?
25 jan Hoe staat het met 5G? Bieden ook de kleinere providers 5G aan of kun je alleen terecht bij KPN, T-Mo...
-
Doorschakeldiensten naar 0800-nummers binnenkort verboden
23 nov Doorschakeldiensten naar gratis informatienummers per 16 dec verboden. Doorschakelen via 0906-nummer...
-
KPN, Vodafone en T-Mobile stoppen met overnemen elkaars abonnees bij storingen
23 nov KPN, Vodafone en T-Mobile helpen elkaar niet langer bij een grote telefoonstoring. Lees waarom dat n...