Column: De nieuwe Nokia komt uit!
door Jeanet Woldring Leestijd: 3 minuten
Column Erwin Boogert- Tien jaar geleden was er geen grotere innovator met mobieltjes dan Nokia. De overname door Microsoft betekende de doodsteek, maar nu steekt het innovatieve Nokia voorzichtig de kop weer op.
Ik kan het me nog herinneren, het Mobile World Congress (dat toen nog 3GSM heette) in Cannes waar Nokia een telefoon toonde waarmee je kon videobellen. Er zat nota bene een camera in én er was op een of andere manier internet in de lucht zodat er echt sprake was van tweewegverkeer. Ad Scheepbouwer liep er in het wild rond en op het strand werden ‘s avonds de grootste feesten gehouden. Als je kaarten voor het Nokia-feest had was je spekkoper.
De telefoons van Nokia herinner ik me vooral als toestellen met meer dan uitstekende camera’s, grote schermen en, geloof het of niet, apps. Bij Getjar kon je games en tools downloaden. Ze waren klein, soms pixelated en downloaden ging langzaam, maar het werkte. Nokia had met zijn smartphones op het hoogtepunt een wereldwijd marktaandeel van meer dan vijftig procent. In België wisten ze niet eens dat er andere merken waren dan die van de Finnen, zo dominant was de marktpositie.
Toen echter kwamen Android en iOS op en kocht Microsoft de telefoondivisie van Nokia. En toen was het einde verhaal voor een bedrijf dat ooit alles in goud veranderde door het aan te raken. Maar wat schetst mijn verbazing? Op de site van Nokia valt te lezen dat er binnenkort een nieuw toestel uitkomt. En wat voor een! Het is geen telefoon. De telefoondivisie ging immers naar Microsoft. De R&D-afdeling bleef in Europa en daar werd de Nokia Ozo gebouwd, een camera van enkele tienduizenden euro’s.
Het ‘nieuwe’ Nokia richt zich behalve op netwerktechnologie ook sterk op R&D. Onderzoek. De vindingen die dat oplevert worden of in licentie aan fabrikanten verkocht of worden zelf geproduceerd. En van dat tweede is de Ozo een voorbeeld.
De Ozo is een cinematografische camera. Een apparaat om speelfilms op te nemen 360 graden in het rond. Hoe futuristisch klinkt dat?! Nog spannender is dat de eerste producenten uit Hollywood zich al als belangstellend hebben gemeld.
De bioscoop zoals we die kennen staat op het punt te veranderen. En net als bij de telecomrevolutie staat ook hier Nokia weer aan de basis. Ik ben benieuwd wat er nog meer uit die laboratoria tevoorschijn zal worden getoverd.
*) Auteur Erwin Boogert is journalist en werkt voor Emerce en deels freelance. Zijn eerste smartphone was een Nokia N95. Hij spotte een Android voordat er ergens ook maar een op de markt was.

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.
Laatste nieuws
-
T-Mobile en Tele2 heten vanaf nu Odido
5 sep T-Mobile Nederland gaat vanaf 5 september 2023 verder als Odido. Dit geldt voor de merken T-Mobile e...
-
Column: Het spel is over voor smartphones, game on!
4 sep Mobiele telefoons zullen komende jaren niet meer wezenlijk beter worden. Dat stelt Erwin Boogert in ...
-
Gezichtsherkenning smartphones makkelijk te omzeilen met papieren selfie
23 jun Bij veel smartphones is de beveiliging niet op orde. Bij 4 van de 10 smartphones kun je de gezichtsh...
-
KPN neemt Youfone over: wat verandert er?
23 jun KPN neemt de Nederlandse tak van provider Youfone over voor 200 miljoen euro. Maar wat verandert er ...
-
Column: Is internet nog wel te betalen voor de armsten?
15 jun Er is een groep die zich moet afvragen of ze hun internetrekening nog kunnen betalen. Kun je het voo...