Column: De killer-apps van 5G komen eraan
door Erwin Boogert 3 reacties Leestijd: 3 minuten
In Nederland hébben we wel 5G, maar dat is toch een beetje nep. Bovendien heeft niemand het echt nodig. Maar daar komt misschien verandering in nu de telecombranche zich aansluit op de clouds van techreuzen als Amazon en Google.
Heb jij het door, dat we nog geen echt 5G in Nederland hebben? Mis je apps, zijn er zaken niet mogelijk waarover je uit het buitenland hoort? Kom je snelheid tekort of blijft de latency hinderlijk hoog? Ik merk er niets van. Ik bedoel dan die variant van 5G die draait op de 3,5 Ghz-band, die snelle van gigabits per seconde die hier nog onder de hamer moet gaan.
5G zou de met goud geplaveide weg zijn naar de toekomst van de telecomwereld. Al jaren horen we de hype. De recente editie van het Mobile World Congress in Barcelona geeft echter een ietwat ander beeld. Voor het eerst sinds corona werd deze wereldbeurs weer ongeremd groot gehouden en kwamen er tienduizenden bezoekers telecom drinken. Techneuten, ontwikkelaars, telecomaanbieders, app-makers en fabrikanten zetten er hun beste beentje voor. Maar de glimmende 5G-toekomst? Die was er niet te zien en er ronkten geen grootse beloftes.
De markt is eigenlijk nog steeds op zoek naar de killer-app van de nieuwe generatie datanetwerken. Ja, het zou een industrieel internet of things op micro- op megaschaal kunnen faciliteren, maar waarom? Wie zit daar nou op te wachten? Wat moet je ermee? Dit is natuurlijk precies wat je ook hoorde toen 3G opkwam en de iPhone verscheen, maar eigenlijk hoopte - verwachtte - ik dat de markt ondertussen wat slimmer, volwassener en ondernemender zou zijn geworden. Kennelijk is dat niet het geval. Of … ?
Wat me van het MWC wél verraste, is dat ’s werelds grootste mobiele telecomaanbieders dan toch eindelijk gezamenlijk uniforme open API’s aanbieden voor mobiele ontwikkelaars en cloudproviders. Amazon, Google en Microsoft hebben al complete API-economieën draaien. En nu sluit de pijpfitter, de telecomwereld, zich hier toch ook maar eens bij aan. Elementen als SIM Swap, QoD, Device Status, Number Verify, Edge Site Selection en Routing, Number Verification (SMS 2FA), Carrier Billing en Device Location worden ontsloten via de Amerikaanse techclouds. Softwarebouwers kunnen daar diensten op ontwikkelen. Dit is alsof je auto een sterkere motor krijgt.
Deze ontwikkeling is misschien niet zo sexy als met 10 Gbps downloaden op je telefoon, maar wat heb je daar eigenlijk aan? Later vast wel iets, maar nu niets. De API-business daarentegen draait al jaren soepeltjes. Het is een miljardenbusiness en krijgt er nu een stukje fundament bij dankzij de telecombranche. Misschien komen daardoor pas de echte 5G-toepassingen van de grond.
Waar de westerse telecomwereld zich wel zorgen over mag maken, is het tempo en de focus waarmee China zich op 6G stort. Investeert Europa nog wel voldoende in Onderzoek & Ontwikkeling? Daar hebben we het een volgende keer nog wel eens over.

Auteur Erwin Boogert is journalist voor Emerce en werkt ook freelance. Hij schrijft al sinds jaar en dag columns voor Bellen.com.
Reacties (3)
Dag Louisa, je geheugen bedient je goed. Ik weet in elk geval van een casus van Vodafone die dit demonstreerde en er zullen er vast meer zijn. Link: https://www.vodafone.nl/daarom-vodafone/quatre-mains . Het draait hier voornamelijk om de lage latency van de verbinding. Er zit enorm weinig vertraging op de lijn waardoor de pianisten kunnen samenspelen alsof ze samen in dezelfde ruimte zijn.
@Gerrit: dit gaat inderdaad over techniek en je treft hier, in deze column, termen aan die de reguliere kranten en nieuwssites ook zonder al veel moeite gebruiken. Technische termen voor technische materie. Niettemin probeer ik het toch wel toegankelijk te houden voor de geïnteresseerde lezer. Bijvoorbeeld door een technische opsomming samen te vatten met iets als "Dit is alsof je auto een sterkere motor krijgt." Ik hoor je en zal er, waar mogelijk, op blijven letten.
Misschien is dit soort colums iets voor techneuten, maar ik snap van een heleboel termen in deze column helemaal niets. Kan dit ook in begrijpelijke
taal?
Ik heb ooit gelezen dat je door de verhoogde snelheid van 5G op verschillende plaatsen muziek kunt maken en samenspelen zonder dat je last hebt van hinderlijke vertragingen
Laatste nieuws
-
Buiten Europa op vakantie? Met deze tips voorkom je hoge belkosten!
7 jun Hoge belkosten voorkomen op vakantie in het buitenland? Lees deze tips, voor binnen en buiten Europa...
-
Column: Laat de uitzendrechten voetbal lekker bij ESPN
5 mei KPN, VodafoneZiggo, T-Mobile en Delta willen de eredivisierechten in handen krijgen. Waarom vindt Er...
-
ACM: bellen via vaste lijn en sms'en drastisch verminderd
12 apr Steeds minder mensen hebben een vaste telefoonaansluiting en we sms'en steeds minder. De 06-nummers ...
-
Column: De killer-apps van 5G komen eraan
20 mrt Heb jij het door dat we een beetje nep 5G hebben? Volgens Erwin Boogert niet erg; hij verwacht veel ...
-
Onbekend telefoonnummer uit het buitenland? Niet terugbellen
8 mrt Als je een nummer niet herkent, raadt fraudehelpdesk af om terug te bellen. Vaak gaat het om de zoge...