Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!
Vergelijk en kies de beste deal

Column: De Googles nemen innovatie telecom over

door Erwin Boogert Leestijd: 3 minuten

Er is de afgelopen tien jaar niets wezenlijks veranderd in de telecomwereld en wat er komende tien jaar gebeurt, ligt grotendeels in handen van grote bedrijven als Google en Amazon.

column-innovatie-telecom.pngTerugkijkend op het afgelopen decennium durf ik gerust te stellen dat er niet bijster veel spannends is gebeurd.Tien jaar geleden was de iPhone er al en ook Google had via T-Mobile de G1 op de markt gebracht en begon daarmee de opmars van Android. Sindsdien zijn de specificaties van telefoons inderdaad wel hard vooruit gegaan en hebben we 4G leren drinken, maar verder houdt het daar wel op. 

Dat betekent niet dat het in de komende tien jaar alleen maar nog saaier wordt. In het geheel niet. Het tegendeel is waar. We zullen talloze nieuwe toestellen, apparaten en mobiele netwerken zien en de drijvende krachten daarachter zijn juist niet de gevestigde telecompartijen. 

De eerste belangrijke stap die we in Nederland gaan zien, is de veiling van 5G-licenties. Vergeleken met andere landen zijn we daarmee niet echt de snelste, maar het 5G-feestje is in Europa toch nog niet begonnen. Er zijn amper telefoons, specialistische basisstations en softwaretoepassingen. We kunnen dus gewoon aanschuiven aan de borreltafel. Het punt is wel dat de telecombazen andere gezichten op het partijtje zien en dat de aanwezigen andere verhalen vertellen. 

Ja, net als bij 4G zullen het de ‘over the top’-spelers zijn die de meeste waarde ontlenen aan de 5G-netwerken. Denk aan Facebook, Google en Apple, maar ook zij gaan andere neuzen zien. Meer dan 4G wordt 5G een netwerk dat voor zakelijke toepassingen wordt gebruikt. Snel internet op je telefoon is leuk, maar dat is eigenlijk nog maar gepriegel in de marge. Realiseer je dat 5G honderdduizenden verbindingen op een vierkante kilometer kan leveren met topsnelheid. Anders verwoord: iedere deurknop in een binnenstad kan live video uitzenden van wie hem vastpakt. 

Het zullen niet (enkel) KPN, T-Mobile en Vodafone zijn die aan de achterkant van deze netwerken opereren. Je ziet nu al dat bijvoorbeeld Amazon zich gereed maakt als techleverancier. Telecomfabrikant Nokia maakte pas bekend dat al zijn nieuwe netwerksoftware in de cloud automatisch kan koppelen met Amazon Web Services (AWS). De reden om voor de cloud van Amazon te kiezen is diens marktaandeel van, volgens de Finnen, boven de vijftig procent. Doel: data uit internet of things-netwerken (=5G) naar de cloud brengen voor verwerking. Geen telecomprovider die dat kan, terwijl juist hier echt waarde wordt gecreëerd.

Om dezelfde reden knoopt Nokia zijn netwerkapparatuur bijvoorbeeld ook aan de technologie van VMware: voor dataverwerking in de cloud. 

Ander voorbeeld: het IT-hoofd van Vodafone vertelde einde 2019 waarom hij met Google in zee gaat. Zijn bedrijf is zó data-intensief geworden dat hij wel naar een cloudgigant moést kijken voor een schaalbaar IT-fundament. Die cloud levert hem ook heel interessante inzichten op. Via een landkaart vertelt Googles kunstmatige intelligentie hem nu waar Vodafone nog winkels moet openen en welk soort telefoons en toestellen hij daar het best kan promoten voor optimaal rendement. Dat konden zijn duizend eigen servers niet. 

Maar ook dichter bij huis komen we interessante clouddiensten tegen. Cloudgamingplatform Shadow uit Frankrijk is pas van start gegaan in Nederland. Elke computer wordt hierdoor in een klap een geavanceerde gameconsole. In België is Shadow via de settopbox van telecomprovider Proximus beschikbaar. Dus ook via deze route krijgt de internetverbinding meer waarde. 

Eén ding is zeker: over tien jaar ziet de wereld er weer totaal anders uit dan nu. 

Geactualiseerd: vrijdag 12 juni 2020

Erwin Boogert
Erwin Boogert Columnist

Auteur Erwin Boogert is journalist voor Emerce en werkt ook freelance. Hij schrijft al sinds jaar en dag columns voor Bellen.com.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie