Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal

Column: De eindstrijd in Telecom is begonnen

door Erwin Boogert Leestijd: 3 minuten

De nieuwe tarieven van T-Mobile zijn een steen in het water op de Nederlandse telecommarkt en luiden de eindstrijd om marktaandeel op, voor zover die al niet bezig was. 

Het is eigenlijk nog maar kort geleden dat we überhaupt kennismaakten met mobiel internet. Het bestond natuurlijk al wel in de vorm van GPRS en Edge maar het was allemaal een beetje gekunsteld. Je hád wel apps, maar echt veel keuze was er niet. Je kón wel internetten met je telefoon maar om dat in te stellen moest je op cursus. De telecomindustrie, netwerken en toestelmakers, bepaalden wat er op het menu stond. Maar om nou te zeggen dat het zulke fantastische koks waren. Nou, nee. Denk aan ijsjesverkopers op de Noordpool. 

En toen was daar plotseling de iPhone, gisteren precies tien jaar geleden. Een groot aanraakscherm, helemaal in kleur en een permanente dataverbinding. Telefoons begonnen kleine computers te worden, maar dat had de telecomindustrie niet door. Computermaker Apple wel. De telecombranche lachte uit, maar de consument werd vreselijk hebberig. Hoe de wereld sindsdien veranderde hebben we allemaal ervaren. Geleerde les: als de incumbent je uitlacht, zit je op het juiste pad.

Mobiel internet ontwikkelde zich van een dure en langzame bijzonderheid in wat nu een nutsdienst lijkt te worden. Alsof het water is: altijd en overal aanwezig en - op het eerste oog - zo goed als gratis. Ok, onprettig addertje onder het gras: wie een toestel op afbetaling neemt, krijgt daar wel een BKR-registratie bij cadeau.

Wat weer wel prettig is, zijn de nieuwe tarieven van T-Mobile. Vanaf volgende week koop je daar voor 35 euro per maand onbeperkt mobiele data, sms’en en bellen. Dat geldt in Nederland én, dankjewel Europa, ook in de andere EU-lidstaten. Helemaal de eerste is het bedrijf van Deutsche Telekom niet, maar wel de eerste van de grote drie. Het zal niet bijster lang duren voordat de twee anderen ook volgen en mobiele data en telefonie inderdaad ongelimiteerd stroomt alsof het water uit de kraan is. 

T-Mobile doet dit niet uit liefdadigheid, maar vanuit zijn marktpositie als uitdager. En dat moet ook wel. KPN is de grootste en Vodafone staat er sinds een paar dagen veel steviger voor. De joint-venture met Ziggo is namelijk van start gegaan. De twee organisaties worden samengevoegd en je kunt erop rekenen dat het aanbiedingen en nieuwe proposities gaat regenen. Want tot de jaarwisseling had Ziggo geen bijster goed mobiel aanbod en had Vodafone geen concurrerend tv-aanbod. Die drempels zijn nu genomen en VodafoneZiggo biedt net als KPN een degelijke combinatie van vaste en mobiele telecom met digitale tv-diensten. T-Mobile kocht de pakweg honderdduizend tv-klanten van Vodafone en heeft tv-dienst Knippr, maar dat staat niet in verhouding tot wat de grote concurrenten bieden.

Je kunt je natuurlijk afvragen of we hier daadwerkelijk een eindstrijd zien ontvouwen, want wanneer is een markt af, voldaan en verzadigd? Gaan we Amerikaanse praktijken zien waarbij telecomaanbieders contentpartijen overnemen, of juist andersom? Of is Europa te verdeeld daarvoor, of te veel op de penning?

Mijn persoonlijke wens, en die van miljoenen andere Europeanen, zou zijn dat er een aanbieder komt die in plaats van meer vermaak meer veiligheid en bescherming gaat bieden. Geen meeluisterende internetbedrijven, geen profiling, maar een club die ergens voor staat. 

2017 is gelukkig nog lang en is spannend begonnen.

Geactualiseerd: dinsdag 10 januari 2017

Erwin Boogert
Erwin Boogert Columnist

Auteur Erwin Boogert is journalist voor Emerce en werkt ook freelance. Hij schrijft al sinds jaar en dag columns voor Bellen.com.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.