Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal

Boerenverstand en glasvezel: wat is de relatie?

door Erwin Boogert 1 reactie Leestijd: 3 minuten

column-glasvezel.pngDe buitengebieden in Nederland, simpel gezegd: het platteland, hebben een voorsprong. In de meest afgelegen gebieden hebben ze namelijk het snelste internet uit de muur. Maar die voorsprong verdwijnt langzaamaan.

Maar dan nog: op voorsprong staan en een voorsprong hebben zijn twee verschillende dingen. Je kunt wel een - zeg - Tesla Roadster model 2022 hebben, maar dat maakt je nog geen sportieve bestuurder. En dat is nu juist het scenario dat zich hier afspeelt.

3,7 miljoen huishoudens glasvezel

Nieuwe cijfers van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) over de telecommarkt laten namelijk zien dat bijna de helft van de Nederlandse huishoudens (3,7 miljoen) al glasvezel heeft. Althans, de huizen zijn er in technische zin op aangesloten. De bewoners nemen het echter niet af. Ze hebben gewoon een abonnement voor 20 Mbps bij Budget of Youfone, want niet duur. Ze zijn tevreden met hun sovjet-Lada.

Slechts twintig procent van de mensen met breedbandinternet neemt dat af via een glasvezel. De rest drinkt bij zijn telecom- of kabelbedrijf. Dat kan zo niet langer blijven doorgaan. Zeker niet bij de groep met DSL. Zij zitten met een snelheid van 100 Mb/s namelijk op het maximaal haalbare. De koek van KPN is gewoon op. (red.  KPN is al begonnen met het uitschakelen van het kopernetwerk.  Sinds 1 april gaat in zes wijken waar glasvezel is aangelegd bij 40.000 huishoudens de koperdraad 'uit'. In 2023 gaat KPN het kopernetwerk op veel grotere schaal uitzetten op plaatsen waar glasvezel ligt.)

Meerderheid 100 Mbps of meer

Die kleine groep met glasvezel heeft de hoogste downloadsnelheden. Zestig procent heeft 100 Mbps of meer. Voor minder komen ze hun bed niet eens uit. Luxepaarden. Driehonderd, vijfhonderd of zelfs duizend megabit staan te trappelen bij hun voordeuren. Geen probleem.

Glazigen en paupers

Er bestaat dus zoiets als een digitale kloof. Aan de ene kant heb je de glazigen en aan de andere kant de paupers. En geloof het of niet, maar de grootstedelijke gebieden lopen achter. Dit zijn de gebieden zonder grootschalige penetratie van glasvezel. Dat is dan ook de reden dat KPN en T-Mobile nu versneld investeren in het verglazen van Nederland. T-Mobile wil komende vijf jaar een miljoen huishoudens aan het glas helpen, met geld van het moederbedrijf en investeerder KKR. KPN doet hetzelfde, maar dan met eigen geld en dat van pensioenfonds ABP. 

Maar dan. Wat moét je met één gigabit op je thuisnetwerk met gammel wifi? Hoe langer ik er over nadenk, hoe minder ik het snap, maar ook hoe nieuwsgieriger ik word naar de toekomst.

Toegevoegde waarde

De vraag blijft natuurlijk wat de rol wordt van telecom- en kabelbedrijven. Blijven zij de digitale elektriciens die buizen en lijntjes in de grond leggen en die verhuren of gaan ze nu echt eens op zoek naar hun toegevoegde waarde? We kunnen niet alles aan Google overlaten. 

p.s.
De reden dat er op in buitengebieden wel glasvezel ligt, is dat de gevestigde marktpartijen het vertikken om daar aan de slag te gaan. De bewoners van die gebieden bundelden hun vraag, schakelden gespecialiseerde aannemers in en lieten zelf een hypermoderne infrastructuur neerleggen. Boerenverstand.
 

Geactualiseerd: maandag 19 april 2021

Erwin Boogert
Erwin Boogert Columnist

Auteur Erwin Boogert is journalist voor Emerce en werkt ook freelance. Hij schrijft al sinds jaar en dag columns voor Bellen.com.

Reacties (1)

Geplaatst door: MrMarcie ()

Zou het ook niet zo kunnen zijn dat glasvezel en kabel abonnementen veel te duur zijn? En dat KPN bijvoorbeeld de markt verziekt? Hier kom glas van KPN te liggen nadat ze E-fiber eruit gewerkt hebben toen die genoeg handtekeningen had. En de gemeente laat het toe. Wat blijkt nu, ontzettend duur en 'zogenaamd' open netwerk maar de providers kunnen niet hoger leveren dan 100/100 omdat KPN de boel te duur voor ze maakt. Dat betekent dat als ik voor een 100/100 verbinding 47 euro per maand ga betalen (doe ik dus niet) terwijl ik dat via E-fiber netwerk 1G/1G had gehad voor 34 euro per maand.
Het is dus echt rampzalig hoe we hier in Nederland in de maling worden genomen. Ik snap die buitengebieden wel.

Trouwens over buitengebieden gesproken. KPN legt alleen de dichtbevolkte kernen aan. E-fiber bijvoorbeeld had elke adres aangesloten. Dus onze buitengebieden zitten nog decenia vast aan koper.

En over boerenverstand gesproken, in Veendam hebben ze het goed voor elkaar met SVK.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.