Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal

Column: Beetje verliefd op nieuwe Nokia’s

door Erwin Boogert Leestijd: 3 minuten

Het voelt een beetje als die eerste grote liefde. Het is al jaren geleden dat je haar hebt gezien. Soms denk je terug aan die leuke momenten van verkenning en ontdekking. Voor allebei was het nieuw. En nu, nu hoop je eigenlijk alleen nog maar dat het haar goed gaat. Mocht je haar uiteindelijk na lange, lange tijd ooit weer tegenkomen dat weet je intuïtief dat het goed zit tussen jullie. 

Dit gevoel heb ik eigenlijk bij de nieuwe telefoons van Nokia. 

Verliefd-op-nokia-groot.jpg

Het is pakweg tien jaar geleden dat Nokia regeerde over de zeven wereldzeeën. De Finnen hadden veruit het allergrootste marktaandeel met mobiele telefoon en, wat er op leek, smartphones (red. het regende toen nieuwe Nokia's, kijk maar eens in het Bellen.com's nieuwsarchief 2007). Degelijke telefoons, goede camera (lenzen van Carl Zeiss) en modern. Als een van de Nokia's van toen een mens was geweest, was het een begeerlijke jongeman met een baard geweest die soja lattes van Starbucks drinkt maar wel een coupe van Schorem Barbier had. Zoiets.

Maar toen kwam de iPhone, daarna Android en kocht Microsoft Nokia. En toen was het Finse feest over. Die eerste grote liefde die vlinders in je buik gaf was verliefd, verloofd, getrouwd en gevlogen. Maar, en in het echte leven gun je het niemand, pas geleden is ze gescheiden en weer fris terug op de markt. 

Strikt genomen is het niet Nokia zelf dat de telefoonbusiness runt, maar HMD Global. Een bedrijf van oud-medewerkers van Nokia. Zij hebben een exclusieve licentie op de merknaam voor telefoons. De banden zijn zo nauw dat HMD en Nokia recht tegenover elkaar zijn gevestigd in Espoo, Finland

In de afgelopen maanden bracht HMD al een aantal nieuwe toestellen uit; de Nokia 3, 5 en 6. Een dezer dagen komt ook de Nokia 8 uit. Geen idee waar de 1, 2, 4 en 7 zijn gebleven overigens. Maar dat terzijde. Als ik kijk naar de specificaties van deze toestellen krijg ik weer vlinders in m’n buik. Net als vroeger, toen we elkaar voor het eerst ontmoetten. Degelijke toestellen (uit aluminium geslepen), camera van Carl Zeiss en stock Android. Dus gelúkkig niet zo’n allesbelemmerende, gevaarlijke eigen skin over Android.  Maar precies dezelfde Android als die Google in de Nexus- en Pixel-toestellen stopt. Maar een Nokia heb je al vanaf 150 euro. En dat is het grote verschil met Googles paradepaardjes. 

Overigens zijn die custom skins ronduit gevaarlijk. Want als er een nieuwe versie van Android uitkomt, moet bedrijven als Motorola en Huawei eerst hun eigen ‘skins’ updaten alvorens ze het nieuwe besturingssysteem kunnen pushen. Dat duurt volgens de Consumentenbond veel en veel te lang. 

Die oude liefde Nokia komt daarentegen strak afgetraind op de markt, zonder faceliftende skin en rijper en ervarener dan weleer. Zonder iets te verliezen. Ik swipe naar rechts en popel om haar Insta Stories te zien. 

P.S. Ook wel charmant is deze nieuwe generatie featurephones: zo klein als een creditcard of een iets grotere variant. 

Geactualiseerd: dinsdag 23 juni 2020

Erwin Boogert
Erwin Boogert Columnist

Auteur Erwin Boogert is journalist voor Emerce en werkt ook freelance. Hij schrijft al sinds jaar en dag columns voor Bellen.com.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.