Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

Column: Apple iPhone zure appel

21 reacties

Column: Erwin Boogert
De iPhone is voor ons wat kraaltjes en spiegeltjes voor de inboorlingen waren toen eeuwen geleden de koloniën werden gevormd. De uitgekiende marketingacties van Apple verdoezelen dat de iPhone ronduit slecht presteert op cruciale onderdelen. Wel luidt het elegante apparaat voor consumenten, telecomaanbieders en webwinkels een nieuw tijdperk in.

Het haalde zelfs de avondjournaals op de publieke en commerciële omroepen: 'Verkoop van de iPhone in Nederland van start'. Drie dagen later: 'iPhone al weer uitverkocht'. Vier dagen later: 'Apple kan de vraag niet aan'. Prachtige PR.

Apples 'reality distortion field'
Natúúrlijk overviel de vraag naar het geraffineerde toestel Apple niet. Dat maakt juist deel uit van de strak gecoördineerde reclamecampagne. T-Mobile had weinig in de pap te brokkelen bij de introductie van de iPhone. Het was Apple om wiens gunsten is gedanst en die op de trom sloeg. Het bedrijf brengt expres gefaseerd toestellen op de markt. T-Mobile mag vertellen dat ze op zijn. Dat roept een beeld van schaarste en exclusiviteit op. En dat geeft nóg meer glans aan het toch al glimmende toestel.

Een vriend zei: "Bij íeder Apple-product dat je koopt, krijg je standaard een reality distortion field meegeleverd." Inderdaad. Apple kan knollen voor citroenen verkopen.

Een iPhone kopen is net zo onlogisch als - zeg - je hele huis oranje verven voor voetbal of verkleed als duivel bergopwaarts mee rennen met de bolletjestrui.

Waarom is het niet verstandig om een iPhone te kopen? Dat het toestel soms bevriest als een Windows-computer is nog te overkomen. En dat er (als enige oogappel) geen FM-ontvanger noch een videocamera in zit, is jammer. Maar dat de batterij leeg is na een halve dag intensief gebruik is ronduit onacceptabel. Toen Nokia's N95 vorig jaar uitkwam, sprak men er schande van dat de batterij soms niet meer dan een dag meeging. Foei! Apple heeft echter de standaard van het acceptabele nog verder verlaagd. Geen haan die er naar kraait. Zodra de batterij bijna leeg is, schakelt kennelijk het onzichtbare, ingebouwde reality distortion field automatisch in.

Wie door de zure appel heen bijt en de slechte batterij accepteert, staat direct aan de rand van de tweede valkuil. Het toestel bevat namelijk een GPS-module en een ingebouwde downloadwinkel voor software. In theorie een perfécte combinatie. Maar de praktijk? Van de bijna 1.000 programma's in de App Store zijn er nog geen 10 die locatiegevoelig zijn én in Nederland te downloaden. Enkele boeiende uitzonderingen: Omnifocus (takenlijst), Exposure (zie Flickr-foto's uit je directe omgeving), Twinkle (chatten met mensen in de buurt) en G-Park (herinnert waar je auto staat geparkeerd).

Hoe klein Nederland echt is, blijkt wel uit het feit dat we hier in Nederland zelfs de applicaties van - let wel - eBay, Google en Paypal niet kunnen downloaden. Nederland valt buiten de door hen geautoriseerde distributiegebieden.

Superieur bedieningsgemak
Maar eerlijk is eerlijk: de iPhone bélt als een echte telefoon en hij werkt zo elegant als je van Apple-spullen verwacht. Het bedieningsgemak is uitstekend en de samenwerking met de pc en Mac is, via iTunes, superieur. Je sluit het toestel aan op de computer en adresboek, agenda, muziek, films en zelfs e-mail (ínclusief de instellingen) vloeien als appelsap naar de iPhone.

Behalve voor T-Mobile, dat het toestel en de abonnementen exclusief mag verkopen in Nederland, is de introductie ook goed nieuws voor KPN, Vodafone en telecomwinkels op het web. "Pardon?", hoor ik u denken. Zodadelijk meer hierover.

Eindelijk is het op de mobiele telecommarkt nu zo ver dat niet het toestel sec bepaalt waar je welk apparaat koopt. KPN meldde onlangs dat het 500.000 mobiele dataklanten heeft. En Vodafone realiseert 7 procent van zijn mondiale concernomzet met mobiel mailen en surfen. En waarom kocht Vodafone het online backup en synchronisatiebedrijf Zyb? Niet om meer belminuten te slijten, maar om zijn klanten naast spraak ook andere diensten te kunnen bieden. Hetzelfde geldt overigens ook voor Nokia, dat met TomTom- en YouTube-achtige diensten in 3 maanden voor 
119 miljoen euro omzette.

Beltarief niet belangrijkst, datadiensten worden de oogappeltjes
Telecombedrijven en webwinkels kunnen - nee, moeten - nu met díensten gaan concurreren, met de software óp de telefoon. Althans, als het apparaat toestaat dat er applicaties van derden worden geïnstalleerd. Denk aan diensten zoals op sites als Getjar en Handango worden aangeboden.

De kleine duizend programma's in Apples App Store laten zien dat softwaremakers de mobiele telefoon als rendabel platform beginnen te zien. Ze zien handel. Sommige van hun programma's zijn gratis, soms voorzien van ingebakken advertenties, en voor andere moet je betalen. Nokia's TomTom-alternatief Nokia Maps, bijvoorbeeld, kost tussen 4 en 130 euro.

Telecombedrijven en webwinkels zouden betaalsoftware zoals Nokia Maps, andere slimme locatiegebaseerde diensten of spelletjes gratis weg kunnen geven om klantentrouw op te bouwen of als alternatief voor een deel van de toestelsubsidie.

Even zo goed is het mogelijk dat ze in bulk softwarelicenties in gaan kopen en die onder de winkelprijs aan de klant doorverkopen. Die klant moet dan wel een speciale bundel afnemen. Bijvoorbeeld: Uitgaan & Vakantie, Zakelijk Onderweg of Online Gaming. Zo'n bundel zou er in feite niet veel anders uit hoeven te zien dan een prepaidbundel, maar dan niet voor spraak of sms maar voor softwaredownloads. Hoe beter en vollediger de keuze uit software, dus de samenstelling van de bundels, hoe hechter de band met de klant wordt. Gooi daar nog online backup- en syncrhonisatiediensten tegenaan (white label via Google of een andere specialist) en je bent als ondernemer spekkoper met een trouwe klantenschare.

De kans, overigens, dat het KPN wordt die op zo'n innovatieve wijze de markt zal benaderen, is klein. We hebben het hier immers over het bedrijf dat Planet Internet in de prullenbak kieperde en daarmee een immens digitaal archief off line haalde. Op het mobiele front zal de appel niet ver van de boom vallen.

Erwin Boogert, 29 juli 2008 Erwin Boogert is journalist bij verscheidene technologiepublicaties en schrijft deze column op persoonlijke titel. Hij schreef dit artikel op een Macbook en is bezig met zijn tweede iPod.

Bron foto: Defensor Fortis (CC)

Reacties (21)

Geplaatst door: Jan ()

Ik ben sinds dag 1 Apple fan en Apple gebruiker. De Mac op het werk gaat uit aan het eind van de dag, thuis gaat hij weer aan wanneer de avond begint. Apple producten zijn voor mij om van te smullen, omdat het oog ook wat wil en de gebruikersinterface altijd zo lekker intuïtief werkt. Je kunt je voorstellen dat ik reikhalzend heb uitgekeken naar de komst van de iPhone.Een collega van mij ging me voor, hij stond op de wachtlijst van t-mobile. Toen hij het toestel éénmaal had, kwam hij bij me om eens te kijken hoe het ding zich gekoppeld aan een echte Apple computer zou gedragen. Daar begon het eerste probleem: het dingetje is alleen maar te synchroniseren via iTunes. Zelf had hij op de PC zijn best al gedaan om het e.e.a. op de telefoon te krijgen via iTunes. Jammer van de moeite. De iPhone synchroniseert slechts met 1 iTunes pakket. Gevolg: de leuke filmpjes en Apps die ik voor hem klaar had staan in mijn iTunes, konden alleen overgezet worden in een sessie waarbij ALLES gewist zou worden wat hij zelf via iTunes erop gezet had. Voor het gemak maakt iTunes eerst "even" een reservekopie van het toestel. Dit duurt godsgruwelijk lang en waarom? Ik heb niet kunnen ontdekken dat die reservekopie terug te zetten is. Het zal wel een cache bestand zijn, dat teruggeplaatst wordt als onverhoopt de synchronisatie misloopt.Je bent dus met je iPhone heel pc-gebonden. Al met al hebben wij een keer of 4 zo liggen hannesen met zijn toestel aan mijn mac...Toen ik van de roze wolk gedonderd was en ik het daadwerkelijke "gebruiksgemak" zag van de iPhone, heb ik besloten om van het toestel af te zien voor mezelf.Doe mij maar een Nokia smartphone met bluetooth, die ik zonder omhaal via de Mac kan aanspreken. Films en foto`s uploaden naar de geheugenkaart is dan een kwestie van "drag and drop".Jammer dat zo`n mooi toestel als de iPhone zo ontoegankelijk is gemaakt, vind ik.

Geplaatst door: ULLU ()

iphone suckss!!😛

Geplaatst door: ULLU ()

iphone suckss!! 😛

Geplaatst door: Bernhard H.L. van Willemschen ()

[quote]Interessante discussie mensen

Volgens mij is de kern van wat er in de mobiele markt gebeurt het volgende: Apple heeft met de iphone een grote stap gemaakt in de innovatie op het gebied van mobiele communicatie. Vergelijk het met de introductie van de kleurentelevisie toen iedereen nog zwart-wit televisies had. Natuurlijk kun je terecht of onterecht allerlei kritiek hebben op de kleuren en of de tv wel mooi geluid geeft, maar de essentie is dat er een nieuwe standaard is neergezet die vele malen beter is dan de standaard van nu. Apple heeft dit knap gedaan en waarschijnlijk gaan ze dus het trucje herhalen wat ze in de mp3 markt al hebben laten zien.

Andere fabrikanten zullen volgen en uiteindelijk loopt iedereen met een smartphone met breedband pijp waar alles overheen loopt (spraak, IM, gaming, etc ) net als bij je thuis. En worden telecom operators bitpipe suppliers. Als dit werkelijkheid is heeft Apple straks een mooie positie als leverancier van het device EN van content via iTunes...Jammer dat in de column als wel in de reacties van bv Bernhard niet even dieper ingegaan wordt op wat hier echt aan het gebeuren is.
[/quote]

Mee eens, de rol van mobiele providers zal op den duur beperkt worden tot het leveren van een data-verbinding, een ontwikkeling die we al jaren geleden hebben gezien bij internet providers. Bovendien zal het mobiele web steeds meer integreren met het normale web nu de toestellen steeds meer op volwaardige computers gaan lijken. Dit is overigens niet op het conto van Apple te plaatsen, deze ontwikkeling is al veel langer gaande.

De rol van fabrikanten wordt dan op een gegeven moment ook beperkt zodra derde partijen net zo goed of beter in staat zijn software voor mobiele platforms te leveren. Immers, hoewel Dell en andere fabrikanten veel computers leveren spelen ze nauwelijks een rol bij de software ervan. Het zijn vooral de bedrijven die het platform leveren (Microsoft, Apple) die ook een grote rol hebben in het leveren van software. Daarom was de koop van Symbian door Nokia strategisch gezien ook een slimme zet en kan Apple pas echt een invloedrijke factor worden als hun OS X ook beschikbaar is voor andere fabrikanten met een groter marktaandeel. Momenteel loont het namelijk onvoldoende om alleen voor Apple veel software te ontwikkelen.

Geplaatst door: Bernhard H.L. van Willemschen ()

"Interessante discussie mensen

Volgens mij is de kern van wat er in de mobiele markt gebeurt het volgende: Apple heeft met de iphone een grote stap gemaakt in de innovatie op het gebied van mobiele communicatie. Vergelijk het met de introductie van de kleurentelevisie toen iedereen nog zwart-wit televisies had. Natuurlijk kun je terecht of onterecht allerlei kritiek hebben op de kleuren en of de tv wel mooi geluid geeft, maar de essentie is dat er een nieuwe standaard is neergezet die vele malen beter is dan de standaard van nu. Apple heeft dit knap gedaan en waarschijnlijk gaan ze dus het trucje herhalen wat ze in de mp3 markt al hebben laten zien.

Andere fabrikanten zullen volgen en uiteindelijk loopt iedereen met een smartphone met breedband pijp waar alles overheen loopt (spraak, IM, gaming, etc ) net als bij je thuis. En worden telecom operators bitpipe suppliers. Als dit werkelijkheid is heeft Apple straks een mooie positie als leverancier van het device EN van content via iTunes...Jammer dat in de column als wel in de reacties van bv Bernhard niet even dieper ingegaan wordt op wat hier echt aan het gebeuren is.
"

Mee eens, de rol van mobiele providers zal op den duur beperkt worden tot het leveren van een data-verbinding, een ontwikkeling die we al jaren geleden hebben gezien bij internet providers. Bovendien zal het mobiele web steeds meer integreren met het normale web nu de toestellen steeds meer op volwaardige computers gaan lijken. Dit is overigens niet op het conto van Apple te plaatsen, deze ontwikkeling is al veel langer gaande.

De rol van fabrikanten wordt dan op een gegeven moment ook beperkt zodra derde partijen net zo goed of beter in staat zijn software voor mobiele platforms te leveren. Immers, hoewel Dell en andere fabrikanten veel computers leveren spelen ze nauwelijks een rol bij de software ervan. Het zijn vooral de bedrijven die het platform leveren (Microsoft, Apple) die ook een grote rol hebben in het leveren van software. Daarom was de koop van Symbian door Nokia strategisch gezien ook een slimme zet en kan Apple pas echt een invloedrijke factor worden als hun OS X ook beschikbaar is voor andere fabrikanten met een groter marktaandeel. Momenteel loont het namelijk onvoldoende om alleen voor Apple veel software te ontwikkelen.

Geplaatst door: Bernhard H.L. van Willemschen ()

[quote]Dat zou je wel verwachten inderdaad, vandaar ook de opmerking dat ze het onderschat hebben. Als je ze er over hoort praten is het alsof het gewoon een hippe telefoon is maar een iPhone is, zoals al eerder opgemerkt in de discussie net ietsje meer dan dat. Dat fabrikanten als Nokia als een soort van technologische diarree nieuwe modellen de markt op blijven poepen zal hier wel de oorzaak van zijn.[/quote]

Dat is nu juist het punt: ze hebben het niet onderschat. Het is een viral, een hoax. Ze wisten precies hoeveel ze zouden verkopen, ze wisten ook dat ze dit niet direct konden leveren en dan komt het heel goed uit om een persbericht de deur uit te doen dat alles is uitverkocht. Of dit nou door T-Mobile of door Apple is aangestuurd weet ik niet, maar dit zijn erg oude marketingtrucs die rechtsstreeks uit het boekje komen.

[quote]Beide platformen, Symbian en OS X, hebben hun sterke en zwakke punten waarbij de sterke punten van de Apple zoveel sterker zijn dan die van Symbian dat je je af kunt vragen of er wel sprake is van concurrentie. Normaal gesproken ga je dan als fabrikant werken aan je zwakke punten om de concurrentie bij te benen. Maar wat hebben fabrikanten het afgelopen jaar gedaan om de sterke punten van de iPhone bij te benen?[/quote]

Dat is behoorlijk subjectief. Ik heb met meerdere besturingssystemen gewerkt, ben ook professioneel met mobiele telefonie bezig en vind vooral de flexibiliteit van Symbian S60 ongeëvenaard. Apple is inderdaad een stuk mooier en intuïtiever, maar voor dagelijks gebruik (zeker voor de meer veeleisende gebruiker) vind ik het niet praktisch genoeg. Natuurlijk verschilt per gebruiker, maar gezien het nog altijd groeiende marktaandeel van Symbian zullen er wel meer mensen tevreden over zijn.

[quote]Ik snap je punt en ben het deels met je eens. Het gaat me alleen om de manier waarop. Tuurlijk vind je het als techneut leuk om zoveel mogelijk in te kunnen stellen maar er zijn genoeg mensen die hier niet mee om kunnen gaan. Dat kun je op verschillende manieren oplossen. Een van de manieren is door er over na te denken, je te verplaatsen in de gebruiker en iets te maken wat werkt. Dat Apple dat goed kan is bewezen. Dat Microsoft het bijvoorbeeld niet kan ook. Een andere, misschien betere manier is gewoon best of both worlds te pakken door een easy mode en een techneuten mode aan te bieden of iets dergelijks.[/quote]

Wellicht, maar je ziet nu al dat een toestel als de Nokia N95, waarvan aanvankelijk werd verwacht dat vooral gadgetfreaks en power-users er 500 euro voor over hadden, toch door een zeer diverse groep consumenten positief is ontvangen. Voor Apple gaat grotendeels hetzelfde op, maar het zijn vooral de nuances waarin de systemen verschillen. Je kan gewoon niet stellen dat Nokia/Symbian het slecht doet op dit gebied, hun populariteit zegt iets heel anders.

[quote]Dat is appels met peren vergelijken.[/quote]

Hoezo? De iPhone is toch gewoon heel duur? En waarom zou je dit niet met andere toestellen kunnen vergelijken? Omdat het een touchscreen heeft en een fijne interface? Valt het dan gelijk in de hors catégorie? Zie je nu niet dat het onwijs subjectief is om te stellen dat de iPhone zo`n goede telefoon is, dat alle zwakheden makkelijk voor lief genomen moeten worden en dat alle andere (vaak goedkopere) mobieltjes per definitie onvergelijkbaar zijn? Volgens mij bewijs je met deze houding exact het reality distortion field waar Erwin Boogert het over had!

[quote]Flauw? Het was vooral grappig bedoeld. En nogmaals, het is gewoon een goede camera, punt. Al die dingen hebben een plastic lens, dan maakt het niet meer uit of je nu 5 of 2 megapixels hebt. Er zijn enkele uitzonderingen met een Zeiss lens of iets dergelijks en goh, typisch, die dingen zijn meteen ook duurder. Raar he?![/quote]

Nou, de high-end telefoons van Nokia hebben anders vrijwel allemaal een Carl Zeiss lens hoor. En die zijn nog altijd enkele honderden euro`s voordeliger dan de iPhone 3G. En hier ontwijk je mijn punt ook weer dat alle zwakheden van de iPhone vergoeilijkt worden alsof het niets is. Vorig jaar riep Jobs nog dat 3G nergens voor nodig was, nu doet ie alsof hij het heeft uitgevonden!

[quote]Zo makkelijk. Je kunt beter zeggen over smaak valt niet te twisten. Het is een feit dat Apple er met de introductie van de iPhone voor gezorgd heeft dat de hele mobiele wereld is wakkergeschud. Het goede hieraan is dat de concurrentie in plaats van fantasieloze nieuwe modelletjes uitpoepen nu eindelijk eens echt aan de slag moet gaan en wel op verschillende gebieden. Een fatsoenlijke browser aanbieden bijvoorbeeld (Opera bijvoorbeeld als goed alternatief) en nadenken over een goeie user interface (en daar voor de verandering eens wat richtlijnen voor platform developers voor op te stellen). [/quote]

Nogmaals, de N95 is beter verkocht dan de iPhone, terwijl ze beiden redelijk duur zijn. De N73 is zelfs nog veel meer verkocht. Dit zijn geen fantasieloze nieuwe modelletjes, maar is een logische evolutie van succesvolle producten. Hetzelfde geldt voor onder andere de W-serie van Sony Ericsson en de smartphones van HTC (die al lang voor de iPhone goede touchscreens op de markt bracht). Apple heeft een gat in de markt gevonden met een zeer soepele interface en een touchscreen dat makkelijk met de vingers te bedienen is (in plaats van een pennetje). Dit is echter geen revolutie en ze hebben de wereld ook niet wakkergeschud.

Jouw houding is: Apple doet het goed en alle fabrikanten die niet net doen als Apple liggen nog te slapen. Onzin! Zij hebben al lang een solide basis van tevreden klanten die helemaal niet op een iPhone zitten te wachten! De iPhone heeft zeker iets toegevoegd, maar is bij lange na niet de beste telefoon op de markt, zeker gezien de prijs/kwaliteit verhouding.

Geplaatst door: Bernhard H.L. van Willemschen ()

"Dat zou je wel verwachten inderdaad, vandaar ook de opmerking dat ze het onderschat hebben. Als je ze er over hoort praten is het alsof het gewoon een hippe telefoon is maar een iPhone is, zoals al eerder opgemerkt in de discussie net ietsje meer dan dat. Dat fabrikanten als Nokia als een soort van technologische diarree nieuwe modellen de markt op blijven poepen zal hier wel de oorzaak van zijn."

Dat is nu juist het punt: ze hebben het niet onderschat. Het is een viral, een hoax. Ze wisten precies hoeveel ze zouden verkopen, ze wisten ook dat ze dit niet direct konden leveren en dan komt het heel goed uit om een persbericht de deur uit te doen dat alles is uitverkocht. Of dit nou door T-Mobile of door Apple is aangestuurd weet ik niet, maar dit zijn erg oude marketingtrucs die rechtsstreeks uit het boekje komen.

"Beide platformen, Symbian en OS X, hebben hun sterke en zwakke punten waarbij de sterke punten van de Apple zoveel sterker zijn dan die van Symbian dat je je af kunt vragen of er wel sprake is van concurrentie. Normaal gesproken ga je dan als fabrikant werken aan je zwakke punten om de concurrentie bij te benen. Maar wat hebben fabrikanten het afgelopen jaar gedaan om de sterke punten van de iPhone bij te benen?"

Dat is behoorlijk subjectief. Ik heb met meerdere besturingssystemen gewerkt, ben ook professioneel met mobiele telefonie bezig en vind vooral de flexibiliteit van Symbian S60 ongeëvenaard. Apple is inderdaad een stuk mooier en intuïtiever, maar voor dagelijks gebruik (zeker voor de meer veeleisende gebruiker) vind ik het niet praktisch genoeg. Natuurlijk verschilt per gebruiker, maar gezien het nog altijd groeiende marktaandeel van Symbian zullen er wel meer mensen tevreden over zijn.

"Ik snap je punt en ben het deels met je eens. Het gaat me alleen om de manier waarop. Tuurlijk vind je het als techneut leuk om zoveel mogelijk in te kunnen stellen maar er zijn genoeg mensen die hier niet mee om kunnen gaan. Dat kun je op verschillende manieren oplossen. Een van de manieren is door er over na te denken, je te verplaatsen in de gebruiker en iets te maken wat werkt. Dat Apple dat goed kan is bewezen. Dat Microsoft het bijvoorbeeld niet kan ook. Een andere, misschien betere manier is gewoon best of both worlds te pakken door een easy mode en een techneuten mode aan te bieden of iets dergelijks."

Wellicht, maar je ziet nu al dat een toestel als de Nokia N95, waarvan aanvankelijk werd verwacht dat vooral gadgetfreaks en power-users er 500 euro voor over hadden, toch door een zeer diverse groep consumenten positief is ontvangen. Voor Apple gaat grotendeels hetzelfde op, maar het zijn vooral de nuances waarin de systemen verschillen. Je kan gewoon niet stellen dat Nokia/Symbian het slecht doet op dit gebied, hun populariteit zegt iets heel anders.

"Dat is appels met peren vergelijken."

Hoezo? De iPhone is toch gewoon heel duur? En waarom zou je dit niet met andere toestellen kunnen vergelijken? Omdat het een touchscreen heeft en een fijne interface? Valt het dan gelijk in de hors catégorie? Zie je nu niet dat het onwijs subjectief is om te stellen dat de iPhone zo`n goede telefoon is, dat alle zwakheden makkelijk voor lief genomen moeten worden en dat alle andere (vaak goedkopere) mobieltjes per definitie onvergelijkbaar zijn? Volgens mij bewijs je met deze houding exact het reality distortion field waar Erwin Boogert het over had!

"Flauw? Het was vooral grappig bedoeld. En nogmaals, het is gewoon een goede camera, punt. Al die dingen hebben een plastic lens, dan maakt het niet meer uit of je nu 5 of 2 megapixels hebt. Er zijn enkele uitzonderingen met een Zeiss lens of iets dergelijks en goh, typisch, die dingen zijn meteen ook duurder. Raar he?!"

Nou, de high-end telefoons van Nokia hebben anders vrijwel allemaal een Carl Zeiss lens hoor. En die zijn nog altijd enkele honderden euro`s voordeliger dan de iPhone 3G. En hier ontwijk je mijn punt ook weer dat alle zwakheden van de iPhone vergoeilijkt worden alsof het niets is. Vorig jaar riep Jobs nog dat 3G nergens voor nodig was, nu doet ie alsof hij het heeft uitgevonden!

"Zo makkelijk. Je kunt beter zeggen over smaak valt niet te twisten. Het is een feit dat Apple er met de introductie van de iPhone voor gezorgd heeft dat de hele mobiele wereld is wakkergeschud. Het goede hieraan is dat de concurrentie in plaats van fantasieloze nieuwe modelletjes uitpoepen nu eindelijk eens echt aan de slag moet gaan en wel op verschillende gebieden. Een fatsoenlijke browser aanbieden bijvoorbeeld (Opera bijvoorbeeld als goed alternatief) en nadenken over een goeie user interface (en daar voor de verandering eens wat richtlijnen voor platform developers voor op te stellen). "

Nogmaals, de N95 is beter verkocht dan de iPhone, terwijl ze beiden redelijk duur zijn. De N73 is zelfs nog veel meer verkocht. Dit zijn geen fantasieloze nieuwe modelletjes, maar is een logische evolutie van succesvolle producten. Hetzelfde geldt voor onder andere de W-serie van Sony Ericsson en de smartphones van HTC (die al lang voor de iPhone goede touchscreens op de markt bracht). Apple heeft een gat in de markt gevonden met een zeer soepele interface en een touchscreen dat makkelijk met de vingers te bedienen is (in plaats van een pennetje). Dit is echter geen revolutie en ze hebben de wereld ook niet wakkergeschud.

Jouw houding is: Apple doet het goed en alle fabrikanten die niet net doen als Apple liggen nog te slapen. Onzin! Zij hebben al lang een solide basis van tevreden klanten die helemaal niet op een iPhone zitten te wachten! De iPhone heeft zeker iets toegevoegd, maar is bij lange na niet de beste telefoon op de markt, zeker gezien de prijs/kwaliteit verhouding.

Geplaatst door: T-man ()

[quote] Zal wel meevallen lijkt mij. De vorige iPhone was al een behoorlijk hype in Noord-Amerika, dat er ook in Nederland een markt voor was kon iedereen wel voorspellen.[/quote]
Dat zou je wel verwachten inderdaad, vandaar ook de opmerking dat ze het onderschat hebben. Als je ze er over hoort praten is het alsof het gewoon een hippe telefoon is maar een iPhone is, zoals al eerder opgemerkt in de discussie net ietsje meer dan dat. Dat fabrikanten als Nokia als een soort van technologische diarree nieuwe modellen de markt op blijven poepen zal hier wel de oorzaak van zijn.

[quote]Fair enough, de markt voor smartphones is nog relatief jong dus er zal nog wel plaats zijn voor een besturingssysteem naast Symbian en Windows. Maar dat bevestigt nogmaals mijn punt (en ik neem aan, ook dat van Erwin Boogert) dat de iPhone vooral een telefoon voor early adopters is. Leuke gadget voor erbij, maar nog niet volwassen genoeg om volwaardig te kunnen concurreren met bijvoorbeeld de Nokia N-serie.[/quote]

Beide platformen, Symbian en OS X, hebben hun sterke en zwakke punten waarbij de sterke punten van de Apple zoveel sterker zijn dan die van Symbian dat je je af kunt vragen of er wel sprake is van concurrentie. Normaal gesproken ga je dan als fabrikant werken aan je zwakke punten om de concurrentie bij te benen. Maar wat hebben fabrikanten het afgelopen jaar gedaan om de sterke punten van de iPhone bij te benen?

[quote]Typisch iets voor Apple fans: een nadeel presenteren als een voordeel. Zo van, "dat heb je toch niet nodig, maar goed dat het er niet op zit". Zou ik dat zelf uit mogen maken? Het is veel vervelender om iets aan te willen passen terwijl dat niet kan, dan om iets niet aan te passen, terwijl dat eventueel wel zou kunnen. Waarom zou Nokia, Microsoft of Apple mij dicteren hoe ik mijn telefoon gebruik?[/quote]

Ik snap je punt en ben het deels met je eens. Het gaat me alleen om de manier waarop. Tuurlijk vind je het als techneut leuk om zoveel mogelijk in te kunnen stellen maar er zijn genoeg mensen die hier niet mee om kunnen gaan. Dat kun je op verschillende manieren oplossen. Een van de manieren is door er over na te denken, je te verplaatsen in de gebruiker en iets te maken wat werkt. Dat Apple dat goed kan is bewezen. Dat Microsoft het bijvoorbeeld niet kan ook. Een andere, misschien betere manier is gewoon best of both worlds te pakken door een easy mode en een techneuten mode aan te bieden of iets dergelijks.

[quote]Spreek bovendien alsjeblieft voor jezelf. Het instellen van de telefoon naar je eigen wensen is al lang niet meer iets voor techneuten. Iedereen wil graag zijn eigen wallpaper en ringtone, maar het is voor erg veel mensen ook erg handig om snelkoppelingen te gebruiken. Zeker bij het internetten op je telefoon is het nuttig om instellingen aan te passen. Dit hoeft allemaal niet op de eerste dag dat je een toestel gebruikt, maar gebeurt geleidelijk.[/quote]

Eens, en grappig dat je nou precies de dingen noemt die je enorm eenvoudig allemaal op je iPhone kunt doen.

[quote]Ja, zie http://www.2call.nl/alle_telefoons_lijst.html?sorttype=ProductSaleLos.[/quote]

Dat is appels met peren vergelijken.

[quote]Flauw, alsof het iets buitenaards is om te fotograferen met je telefoon. Als de iPhone een geweldige camera aan boord had gehad maar de internet functie waardeloos was geweest, had je exact hetzelfde kunnen zeggen. Vrijwel elke high-end telefoon beschikt over een goede camera, behalve de iPhone. Dat is gewoon een gemis, punt.[/quote]

Flauw? Het was vooral grappig bedoeld. En nogmaals, het is gewoon een goede camera, punt. Al die dingen hebben een plastic lens, dan maakt het niet meer uit of je nu 5 of 2 megapixels hebt. Er zijn enkele uitzonderingen met een Zeiss lens of iets dergelijks en goh, typisch, die dingen zijn meteen ook duurder. Raar he?!

[quote]Overigens kan ik ook heel flauw doen hoor: iets met cognitieve dissonantie wellicht? [/quote]

Zo makkelijk. Je kunt beter zeggen over smaak valt niet te twisten. Het is een feit dat Apple er met de introductie van de iPhone voor gezorgd heeft dat de hele mobiele wereld is wakkergeschud. Het goede hieraan is dat de concurrentie in plaats van fantasieloze nieuwe modelletjes uitpoepen nu eindelijk eens echt aan de slag moet gaan en wel op verschillende gebieden. Een fatsoenlijke browser aanbieden bijvoorbeeld (Opera bijvoorbeeld als goed alternatief) en nadenken over een goeie user interface (en daar voor de verandering eens wat richtlijnen voor platform developers voor op te stellen).

Geplaatst door: T-man ()

" Zal wel meevallen lijkt mij. De vorige iPhone was al een behoorlijk hype in Noord-Amerika, dat er ook in Nederland een markt voor was kon iedereen wel voorspellen."
Dat zou je wel verwachten inderdaad, vandaar ook de opmerking dat ze het onderschat hebben. Als je ze er over hoort praten is het alsof het gewoon een hippe telefoon is maar een iPhone is, zoals al eerder opgemerkt in de discussie net ietsje meer dan dat. Dat fabrikanten als Nokia als een soort van technologische diarree nieuwe modellen de markt op blijven poepen zal hier wel de oorzaak van zijn.

"Fair enough, de markt voor smartphones is nog relatief jong dus er zal nog wel plaats zijn voor een besturingssysteem naast Symbian en Windows. Maar dat bevestigt nogmaals mijn punt (en ik neem aan, ook dat van Erwin Boogert) dat de iPhone vooral een telefoon voor early adopters is. Leuke gadget voor erbij, maar nog niet volwassen genoeg om volwaardig te kunnen concurreren met bijvoorbeeld de Nokia N-serie."

Beide platformen, Symbian en OS X, hebben hun sterke en zwakke punten waarbij de sterke punten van de Apple zoveel sterker zijn dan die van Symbian dat je je af kunt vragen of er wel sprake is van concurrentie. Normaal gesproken ga je dan als fabrikant werken aan je zwakke punten om de concurrentie bij te benen. Maar wat hebben fabrikanten het afgelopen jaar gedaan om de sterke punten van de iPhone bij te benen?

"Typisch iets voor Apple fans: een nadeel presenteren als een voordeel. Zo van, "dat heb je toch niet nodig, maar goed dat het er niet op zit". Zou ik dat zelf uit mogen maken? Het is veel vervelender om iets aan te willen passen terwijl dat niet kan, dan om iets niet aan te passen, terwijl dat eventueel wel zou kunnen. Waarom zou Nokia, Microsoft of Apple mij dicteren hoe ik mijn telefoon gebruik?"

Ik snap je punt en ben het deels met je eens. Het gaat me alleen om de manier waarop. Tuurlijk vind je het als techneut leuk om zoveel mogelijk in te kunnen stellen maar er zijn genoeg mensen die hier niet mee om kunnen gaan. Dat kun je op verschillende manieren oplossen. Een van de manieren is door er over na te denken, je te verplaatsen in de gebruiker en iets te maken wat werkt. Dat Apple dat goed kan is bewezen. Dat Microsoft het bijvoorbeeld niet kan ook. Een andere, misschien betere manier is gewoon best of both worlds te pakken door een easy mode en een techneuten mode aan te bieden of iets dergelijks.

"Spreek bovendien alsjeblieft voor jezelf. Het instellen van de telefoon naar je eigen wensen is al lang niet meer iets voor techneuten. Iedereen wil graag zijn eigen wallpaper en ringtone, maar het is voor erg veel mensen ook erg handig om snelkoppelingen te gebruiken. Zeker bij het internetten op je telefoon is het nuttig om instellingen aan te passen. Dit hoeft allemaal niet op de eerste dag dat je een toestel gebruikt, maar gebeurt geleidelijk."

Eens, en grappig dat je nou precies de dingen noemt die je enorm eenvoudig allemaal op je iPhone kunt doen.

"Ja, zie http://www.2call.nl/alle_telefoons_lijst.html?sorttype=ProductSaleLos."
Dat is appels met peren vergelijken.

"Flauw, alsof het iets buitenaards is om te fotograferen met je telefoon. Als de iPhone een geweldige camera aan boord had gehad maar de internet functie waardeloos was geweest, had je exact hetzelfde kunnen zeggen. Vrijwel elke high-end telefoon beschikt over een goede camera, behalve de iPhone. Dat is gewoon een gemis, punt."

Flauw? Het was vooral grappig bedoeld. En nogmaals, het is gewoon een goede camera, punt. Al die dingen hebben een plastic lens, dan maakt het niet meer uit of je nu 5 of 2 megapixels hebt. Er zijn enkele uitzonderingen met een Zeiss lens of iets dergelijks en goh, typisch, die dingen zijn meteen ook duurder. Raar he?!

"Overigens kan ik ook heel flauw doen hoor: iets met cognitieve dissonantie wellicht? "

Zo makkelijk. Je kunt beter zeggen over smaak valt niet te twisten. Het is een feit dat Apple er met de introductie van de iPhone voor gezorgd heeft dat de hele mobiele wereld is wakkergeschud. Het goede hieraan is dat de concurrentie in plaats van fantasieloze nieuwe modelletjes uitpoepen nu eindelijk eens echt aan de slag moet gaan en wel op verschillende gebieden. Een fatsoenlijke browser aanbieden bijvoorbeeld (Opera bijvoorbeeld als goed alternatief) en nadenken over een goeie user interface (en daar voor de verandering eens wat richtlijnen voor platform developers voor op te stellen).

Geplaatst door: Bernhard van Willemschen ()

"Punt is dat het Apple in de schoenen geschoven wordt terwijl alles erop wijst dat T-Mobile de boel onderschat (heeft). Volgens mij beginnen ze daar namelijk nu pas wat ze in handen hebben en waarschijnlijk zijn Vodafone en KPN zich helemaal rot geschrokken."

Zal wel meevallen lijkt mij. De vorige iPhone was al een behoorlijk hype in Noord-Amerika, dat er ook in Nederland een markt voor was kon iedereen wel voorspellen. Bovendien is Apple qua marktaandeel te verwaarlozen ten opzichte van de giganten Nokia, SE en Samsung gezien het nogal beperkte productaanbod en de hoge prijs van de iPhone.

"Laten we inderdaad vooral niet innoveren en alles bij het oude laten. Vroeger was immers alles beter, nietwaar? Oh en toen S60 op de markt kwam waren er echt geen 10.000 apps voor beschikbaar. Als het platform goed genoeg is komen de apps vanzelf. De tijd zal het leren maar voorals nog ziet het er goed uit voor OS X op de iPhone, dat kun je toch niet ontkennen. (Ja je kunt het wel en je zult het ook vast wel doen maar ik ben benieuwd naar de redenen)."

Fair enough, de markt voor smartphones is nog relatief jong dus er zal nog wel plaats zijn voor een besturingssysteem naast Symbian en Windows. Maar dat bevestigt nogmaals mijn punt (en ik neem aan, ook dat van Erwin Boogert) dat de iPhone vooral een telefoon voor early adopters is. Leuke gadget voor erbij, maar nog niet volwassen genoeg om volwaardig te kunnen concurreren met bijvoorbeeld de Nokia N-serie.

"De iPhone nu, is meer af dan de gemiddelde Nokia ooit zal zijn als ze bij Nokia niet eens wakker worden. Alles kunnen instellen naar eigen wensen is iets waar niemand op zit te wachten, het is ons aangepaat en het verward alleen maar. Je kunt er beter over nadenken welke dingen je instelbaar wilt maken."

Typisch iets voor Apple fans: een nadeel presenteren als een voordeel. Zo van, "dat heb je toch niet nodig, maar goed dat het er niet op zit". Zou ik dat zelf uit mogen maken? Het is veel vervelender om iets aan te willen passen terwijl dat niet kan, dan om iets niet aan te passen, terwijl dat eventueel wel zou kunnen. Waarom zou Nokia, Microsoft of Apple mij dicteren hoe ik mijn telefoon gebruik?

Spreek bovendien alsjeblieft voor jezelf. Het instellen van de telefoon naar je eigen wensen is al lang niet meer iets voor techneuten. Iedereen wil graag zijn eigen wallpaper en ringtone, maar het is voor erg veel mensen ook erg handig om snelkoppelingen te gebruiken. Zeker bij het internetten op je telefoon is het nuttig om instellingen aan te passen. Dit hoeft allemaal niet op de eerste dag dat je een toestel gebruikt, maar gebeurt geleidelijk.

"Is de iPhone zo duur dan? Volgens mij is die prijs ook gewoon marktconform hoor."

Ja, zie http://www.2call.nl/alle_telefoons_lijst.html?sorttype=ProductSaleLos.
"Ga jij maar lekker foto`s maken met je Sony Ericsson telefoon dan ga ik mijn haar nog even fohnen met de broodrooster terwijl ik even wat theewater kook met mijn blender."

Flauw, alsof het iets buitenaards is om te fotograferen met je telefoon. Als de iPhone een geweldige camera aan boord had gehad maar de internet functie waardeloos was geweest, had je exact hetzelfde kunnen zeggen. Vrijwel elke high-end telefoon beschikt over een goede camera, behalve de iPhone. Dat is gewoon een gemis, punt.

Overigens kan ik ook heel flauw doen hoor: iets met cognitieve dissonantie wellicht?

Geplaatst door: Jan H ()

Interessante discussie mensen 🙂

Volgens mij is de kern van wat er in de mobiele markt gebeurt het volgende: Apple heeft met de iphone een grote stap gemaakt in de innovatie op het gebied van mobiele communicatie. Vergelijk het met de introductie van de kleurentelevisie toen iedereen nog zwart-wit televisies had. Natuurlijk kun je terecht of onterecht allerlei kritiek hebben op de kleuren en of de tv wel mooi geluid geeft, maar de essentie is dat er een nieuwe standaard is neergezet die vele malen beter is dan de standaard van nu. Apple heeft dit knap gedaan en waarschijnlijk gaan ze dus het trucje herhalen wat ze in de mp3 markt al hebben laten zien.

Andere fabrikanten zullen volgen en uiteindelijk loopt iedereen met een smartphone met breedband pijp waar alles overheen loopt (spraak, IM, gaming, etc ) net als bij je thuis. En worden telecom operators bitpipe suppliers. Als dit werkelijkheid is heeft Apple straks een mooie positie als leverancier van het device EN van content via iTunes...Jammer dat in de column als wel in de reacties van bv Bernhard niet even dieper ingegaan wordt op wat hier echt aan het gebeuren is.

Geplaatst door: Jan H ()

Interessante discussie mensen

Volgens mij is de kern van wat er in de mobiele markt gebeurt het volgende: Apple heeft met de iphone een grote stap gemaakt in de innovatie op het gebied van mobiele communicatie. Vergelijk het met de introductie van de kleurentelevisie toen iedereen nog zwart-wit televisies had. Natuurlijk kun je terecht of onterecht allerlei kritiek hebben op de kleuren en of de tv wel mooi geluid geeft, maar de essentie is dat er een nieuwe standaard is neergezet die vele malen beter is dan de standaard van nu. Apple heeft dit knap gedaan en waarschijnlijk gaan ze dus het trucje herhalen wat ze in de mp3 markt al hebben laten zien.

Andere fabrikanten zullen volgen en uiteindelijk loopt iedereen met een smartphone met breedband pijp waar alles overheen loopt (spraak, IM, gaming, etc ) net als bij je thuis. En worden telecom operators bitpipe suppliers. Als dit werkelijkheid is heeft Apple straks een mooie positie als leverancier van het device EN van content via iTunes...Jammer dat in de column als wel in de reacties van bv Bernhard niet even dieper ingegaan wordt op wat hier echt aan het gebeuren is.
🙂

Geplaatst door: T-man ()

"De iPhone is een fraai vormgegeven loden bal die mensen zich vrijwillig laten aanbinden."Niemand verplicht mensen tot het aanschaffen van een iPhone! Grote misvatting."Dat elke kritische column wordt gevolgd door voorspelbare verdedigers versterkt het idee van cognitieve dissonantie bij `fans` nog meer."Op dezelfde manier dat elke positieve review gevolgd wordt door mensen die de iPhone (vaak maar niet altijd) om verkeerde redenen de grond in boren. Dat mensen ergens fan van zijn en het dan helemaal de hemel in prijzen is begrijpelijk. Dat mensen doelbewust iets de grond in gaan boren of afkraken zet aan tot het denken over hun motivatie daarvoor. Je zou haast gaan denken dat het jaloezie is omdat ze zelden met echte argumenten komen. Van de "10 redenen om geen iPhone te kopen" zijn de beste "argumenten" op zijn best twijfelachtig of persoonlijk en in elk geval niet objectief."Het is een aardige maar beperkte telefoon"Iedereen heeft recht op zijn eigen mening, jij uiteraard ook. Ik vind dat jou mening echter wel getuigt van kortzichtigheid. Je moet de iPhone veel meer zien als een beweging richting echt mobiel internet (in plaats van WAP, iMode of de kreupele Mobile Internet Explorer), geweldige gebruikers ervaring (gingen de Nokia`s van deze wereld maar eens user interface guidelines opstellen bijvoorbeeld) en hopelijk naar de realisatie van telco`s dat ze in plaats van op hun lauweren gaan zitten eens met de klant moeten meedenken en vragen wat hij nou echt wil in plaats van hem te vertellen wat hij wil.

Geplaatst door: Lars ()

Wat ik onbegrijpelijk vind is dat je de telefoon niet eens kunt syncen terwijl hij nog in je tas of jaszak zit. Bluetooth is *opzettelijk* kreupel gemaakt: verwerpelijk omdat het bewust gebeurt.

Dan hebben we het nog niet over de vaste batterij of, zoals Erwin al aangaf, de geografische beperking van welke programmaatjes Apple vindt dat je ze mag downloaden.

De iPhone is de een fraai vormgegeven loden bal die mensen zich vrijwillig laten aanbinden. Dat elke kritische column wordt gevolgd door voorspelbare verdedigers versterkt het idee van cognitieve dissonantie bij `fans` nog meer.

Het is een aardige maar beperkte telefoon. Ik sluit een aanschaf op termijn niet eens uit, maar wel om er bij thuiskomst terstond een digitale koevoet in te zetten: baas op eigen toestel.

Geplaatst door: tom bonte ()

"Ga jij maar lekker foto`s maken met je Sony Ericsson telefoon dan ga ik mijn haar nog even fohnen met de broodrooster terwijl ik even wat theewater kook met mijn blender."

Lekker 🙂

Ik ga mee met T-man

Geplaatst door: tom bonte ()

"Ga jij maar lekker foto`s maken met je Sony Ericsson telefoon dan ga ik mijn haar nog even fohnen met de broodrooster terwijl ik even wat theewater kook met mijn blender."

Lekker

Ik ga mee met T-man 🙂

Geplaatst door: Rob ()

En iedereen heeft zoch weer gek laten maken !!!!

Geplaatst door: T-man ()

Fanboys? Triest dat je me zo in een hokje plaatst. Maar het was te verwachten dat er met modder gegooid ging worden.

"Nou en? Feit blijft dat het nieuws over een tekort aan iPhone`s een opgeblazen viral was. Een normaal bedrijf zou zich de ogen uit de kop schamen als ze de distributie en productie niet op orde hebben, bij Apple en T-Mobile zijn ze daar kennelijk nogal trots op."

Punt is dat het Apple in de schoenen geschoven wordt terwijl alles erop wijst dat T-Mobile de boel onderschat (heeft). Volgens mij beginnen ze daar namelijk nu pas wat ze in handen hebben en waarschijnlijk zijn Vodafone en KPN zich helemaal rot geschrokken.

"In de nogal beperkte subcategorie mobieltjes met enkel een touchscreen doet de iPhone het dus niet eens zo slecht. Voor mensen die `s avonds nog wel willen kunnen bellen is er gelukkig nog altijd een normaal mobieltje."

Prima, niemand is verplicht een iPhone aan te schaffen. Als je er wel een hebt dan kun je gewoon prima alles uitzetten en alleen aanzetten als je het gebruikt.

"Met een telefoon met Symbian S60 (besturingssysteem met grootste marktaandeel ter wereld) heb je wel direct rond de 10,000 third party applications tot je beschikking (check de site van Symbian). Dat is juist het grote nadeel van een platform als dat van Apple of straks Google (Android): alles moet opnieuw ontwikkeld worden."

Laten we inderdaad vooral niet innoveren en alles bij het oude laten. Vroeger was immers alles beter, nietwaar? Oh en toen S60 op de markt kwam waren er echt geen 10.000 apps voor beschikbaar. Als het platform goed genoeg is komen de apps vanzelf. De tijd zal het leren maar voorals nog ziet het er goed uit voor OS X op de iPhone, dat kun je toch niet ontkennen. (Ja je kunt het wel en je zult het ook vast wel doen maar ik ben benieuwd naar de redenen).

"Wat maakt het uit dat de iPhone nog maar een jaar op de markt is? Als je zo`n ding né koopt heb je daar toch geen zak aan? Voor dat geld mag je gewoon een product verwachten dat al af is. Jouw stelling dat Nokia zo wat elk seizoen de user interface veranderd is onjuist, als je een toestel met Symbian S60 hebt is deze qua bediening grotendeels aan je vorige toestel met Symbian. Bovendien kan je zo ongeveer alles instellen naar je eigen wensen, de meeste Nokia`s zijn nog net zo eenvoudig in het gebruik als hun toestellen van eind jaren negentig."

De iPhone nu, is meer af dan de gemiddelde Nokia ooit zal zijn als ze bij Nokia niet eens wakker worden. Alles kunnen instellen naar eigen wensen is iets waar niemand op zit te wachten, het is ons aangepaat en het verward alleen maar. Je kunt er beter over nadenken welke dingen je instelbaar wilt maken.

"Dan klaag ik er wel over: voor een toestel dat zo duur is mag je toch wel verwachten dat een standaard feature als een camera kwalitatief toch wel een beetje van niveau mag zijn. Als je echt goede foto`s wil maken zit je toch al snel aan digitale spiegelreflex van duizend euro. Met een goede cameratelefoon (zoals bijvoorbeeld de Sony Ericsson C905 met 8.1 megapixel) kan je altijd degelijke foto`s maken. Of filmpjes, ook leuk. "

Is de iPhone zo duur dan? Volgens mij is die prijs ook gewoon marktconform hoor.

Ga jij maar lekker foto`s maken met je Sony Ericsson telefoon dan ga ik mijn haar nog even fohnen met de broodrooster terwijl ik even wat theewater kook met mijn blender.

Geplaatst door: Bernhard van Willemschen ()

Ah, de Apple fanboy`s zijn ook weer van onder hun steen vandaan gekropen! Goed artikel Erwin, weinig op aan te merken. Om je dan maar gelijk even te helpen in de kritiek:

"Dat er dinsdag na de introductie alweer nieuwe toestellen in de verschillende winkels lagen geeft aan dat T-Mobile de vraag net zo goed onderschat heeft als Apple (als dat laatste al het geval is)."

Nou en? Feit blijft dat het nieuws over een tekort aan iPhone`s een opgeblazen viral was. Een normaal bedrijf zou zich de ogen uit de kop schamen als ze de distributie en productie niet op orde hebben, bij Apple en T-Mobile zijn ze daar kennelijk nogal trots op.

"Het batterijgebruik van de iPhone is hetzelfde (of zelfs ietsje beter) dan van vergelijkbare (qua hardware) producten van concurrenten. Non-argument dus, helaas is er momenteel nog niets beters te krijgen.
Je zou trouwens denken dat concurrenten na een jaar wel met betere kopieen of betere user interfaces op de markt zouden komen, nietwaar? Echte concurrentie is er niet eens."

In de nogal beperkte subcategorie mobieltjes met enkel een touchscreen doet de iPhone het dus niet eens zo slecht. Voor mensen die `s avonds nog wel willen kunnen bellen is er gelukkig nog altijd een normaal mobieltje.

"Je vergeet erbij te vermelden dat het toestel op het moment van schrijven net drie weken beschikbaar is. Het is gewoon een kwestie van wachten tot er nuttige locatiegevoelige apps op de markt komen. Ik zou zeggen, leer Objective C, download de gratis iPhone SDK en ga zelf programmeren Standje Ongeduld ."

Met een telefoon met Symbian S60 (besturingssysteem met grootste marktaandeel ter wereld) heb je wel direct rond de 10,000 third party applications tot je beschikking (check de site van Symbian). Dat is juist het grote nadeel van een platform als dat van Apple of straks Google (Android): alles moet opnieuw ontwikkeld worden.

"Hmm en dat voor een apparaat dat nog maar net een jaar op de markt is. Dat is op zijn zachtst gezegd opmerkelijk! Nokia verandert zo`n beetje elk seizoen van user interface, bestaat al zo lang er gesneden brood is en krijgt het nog steeds niet voor elkaar om iets echt intuitiefs te maken. Over Windows Mobile wil ik het niet eens hebben daar krijg ik stekende koppijn van."

Wat maakt het uit dat de iPhone nog maar een jaar op de markt is? Als je zo`n ding né koopt heb je daar toch geen zak aan? Voor dat geld mag je gewoon een product verwachten dat al af is. Jouw stelling dat Nokia zo wat elk seizoen de user interface veranderd is onjuist, als je een toestel met Symbian S60 hebt is deze qua bediening grotendeels aan je vorige toestel met Symbian. Bovendien kan je zo ongeveer alles instellen naar je eigen wensen, de meeste Nokia`s zijn nog net zo eenvoudig in het gebruik als hun toestellen van eind jaren negentig.

"Wel fijn dat je niet geklaagd hebt over de maar 2MP camera. Zou op zich een valide punt zijn geweest maar los van het feit dat het ding geweldige foto`s schiet (check Flickr), als je echt mooie foto`s wilt maken dan pak je toch gewoon je Nikon of Canon."

Dan klaag ik er wel over: voor een toestel dat zo duur is mag je toch wel verwachten dat een standaard feature als een camera kwalitatief toch wel een beetje van niveau mag zijn. Als je echt goede foto`s wil maken zit je toch al snel aan digitale spiegelreflex van duizend euro. Met een goede cameratelefoon (zoals bijvoorbeeld de Sony Ericsson C905 met 8.1 megapixel) kan je altijd degelijke foto`s maken. Of filmpjes, ook leuk.

Overigens heeft de iPhone inderdaad een prachtige userinterface, maar voor de nogal heftige prijs zou het fijn zijn als het toestel iets meer zou kunnen en iets praktischer in het gebruik is. De iPhone is een gehypet fashion modelletje, erg leuk om mee te pronken maar verdomd onhandig als je wat meer van je mobieltje verwacht.

Geplaatst door: R ()

Onvoorstelbaar wat een slecht artikel, eens met T-man!

Geplaatst door: T-man ()

Erwin,

Ik wil even met je door je stukje heen wandelen.

"Het was Apple om wiens gunsten is gedanst en die op de trom sloeg. Het bedrijf brengt expres gefaseerd toestellen op de markt. T-Mobile mag vertellen dat ze op zijn. Dat roept een beeld van schaarste en exclusiviteit op. En dat geeft nóg meer glans aan het toch al glimmende toestel."

Bronvermelding alsjeblieft. T-Mobile is verantwoordelijk voor de distributie in Nederland. Dat er dinsdag na de introductie alweer nieuwe toestellen in de verschillende winkels lagen geeft aan dat T-Mobile de vraag net zo goed onderschat heeft als Apple (als dat laatste al het geval is).

"Een iPhone kopen is net zo onlogisch als - zeg - je hele huis oranje verven voor voetbal of verkleed als duivel bergopwaarts mee rennen met de bolletjestrui."

En toch doen mensen het! Zal vast een goede reden voor zijn.

"Waarom is het niet verstandig om een iPhone te kopen? (...) Maar dat de batterij leeg is na een halve dag intensief gebruik is ronduit onacceptabel."

Het batterijgebruik van de iPhone is hetzelfde (of zelfs ietsje beter) dan van vergelijkbare (qua hardware) producten van concurrenten. Non-argument dus, helaas is er momenteel nog niets beters te krijgen.
Je zou trouwens denken dat concurrenten na een jaar wel met betere kopieen of betere user interfaces op de markt zouden komen, nietwaar? Echte concurrentie is er niet eens.
"Maar de praktijk? Van de bijna 1.000 programma`s in de App Store zijn er nog geen 10 die locatiegevoelig zijn én in Nederland te downloaden."

Je vergeet erbij te vermelden dat het toestel op het moment van schrijven net drie weken beschikbaar is. Het is gewoon een kwestie van wachten tot er nuttige locatiegevoelige apps op de markt komen. Ik zou zeggen, leer Objective C, download de gratis iPhone SDK en ga zelf programmeren Standje Ongeduld .

"Hoe klein Nederland echt is, blijkt wel uit het feit dat we hier in Nederland zelfs de applicaties van - let wel - eBay, Google en Paypal niet kunnen downloaden. Nederland valt buiten de door hen geautoriseerde distributiegebieden."

Dit soort dingen (en bijvoorbeeld Last.fm) zijn domweg om juridische redenen nog niet beschikbaar in de verschillende landen. Belachelijk? Misschien. Apple`s fout? Dacht het niet. Weer gewoon een kwestie van tijd.

"Maar eerlijk is eerlijk: de iPhone bélt als een echte telefoon en hij werkt zo elegant als je van Apple-spullen verwacht. Het bedieningsgemak is uitstekend en de samenwerking met de pc en Mac is, via iTunes, superieur. Je sluit het toestel aan op de computer en adresboek, agenda, muziek, films en zelfs e-mail (ínclusief de instellingen) vloeien als appelsap naar de iPhone."

Hmm en dat voor een apparaat dat nog maar net een jaar op de markt is. Dat is op zijn zachtst gezegd opmerkelijk! Nokia verandert zo`n beetje elk seizoen van user interface, bestaat al zo lang er gesneden brood is en krijgt het nog steeds niet voor elkaar om iets echt intuitiefs te maken. Over Windows Mobile wil ik het niet eens hebben daar krijg ik stekende koppijn van.

Wel fijn dat je niet geklaagd hebt over de maar 2MP camera. Zou op zich een valide punt zijn geweest maar los van het feit dat het ding geweldige foto`s schiet (check Flickr), als je echt mooie foto`s wilt maken dan pak je toch gewoon je Nikon of Canon.

Enige punt van kritiek waar ik me wel in zou kunnen vinden is het feit dat de batterij niet door de gebruiker zelf te verwisselen is. Iets waar we helaas mee moeten leven maar gezien de geweldige experience die de iPhone verder is zal dat geen probleem zijn.

Veel plezier met je Nokia/HTC/whatever

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie