Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!
Vergelijk en kies de beste deal

Column: Alsjeblieft, zet die cam aan!

Ik ben veel onderweg, naar korte afspraken en lange werkdagen. Te vaak eigenlijk naar mijn zin. Het stoort me als op de bestemming van die reizen tijd wordt verdaan of zinloos wordt gevuld. Zonde van de reistijd, het wachten in langzaam rijdend verkeer en doelloos rondkijken op kleine stations.

Ik denk dat dat een ergernis van velen is. Hoe treurige reizen is werd pas geleden nog pijnlijk duidelijk toen honderdduizenden mensen in heel Europa strandden als gevolg van de vulkaanuitbarsting in IJsland. Ze konden dagenlang geen kant op en niet doen wat ze wilden.

Maar het kan ook anders. De meeste mensen weten dat ook wel. Maar, hoe simpel ook, daar hebben we onze levens in werktijd nog niet op ingericht. Privé vaak al wel.

Videoconferencing, videobellen via de computer, kan namelijk heel wat zinloos bestede tijd besparen. Tieners leiden ons wat dat betreft de weg. Ze cammen vaak en lang met elkaar, als verlengstuk van school- en speeltijd. Dat is niet meer dan normaal. Slechts 20 procent heeft géén webcam. Dat geeft toch te denken voor de professionele settings.

Van Skype is bekend dat 36 procent (!) van de belletjes een videogesprek is, twintig procent meer dan een jaar geleden. Videobellen wordt dus rap populair of misschien zelfs al wel gemeengoed.

Jammergenoeg merk ik daar in mijn eigen praktijk weinig van. Bedrijven zijn zelden echt goed ingericht op videoconferenties, zowel wat de fysieke ruimte betreft als de cultuur. Hoeveel mensen kent u die tijdens het werk professioneel cammen?

Wie bij Tommy Hilfiger in Amsterdam werkt, is al wel bekend met deze vorm van telewerken. Eigenlijk werd dat uit nood geboren, als verplichte besparing op de reiskosten, maar videoconferencing blijkt erg snel en effectief te werken. Medewerkers uit New York, Amsterdam en Hong Kong schuiven met elkaar om de virtuele vergadertafel alsof ze bij de buren op de koffie gaan.

Afgelopen week bezocht ik, fysiek, de technisch directeur van een van Nederlands grootste internetproviders. Het bleek dat dat gesprek eigenlijk ook wel per video had gekund. Althans, de organisatie is erop ingericht. Dit technisch opperhoofd moet regelmatig vergaderen met buitenlandse collega’s. Dat lossen ze zo op: iedere derde vergadering vindt fysiek plaats, de andere twee zijn video calls. En dat scheelt hem en zijn collega’s halve of soms hele dagen aan reistijd en hotelkosten.

Binnenkort komen de eerste televisies op de markt om mee in de huiskamer te Skypen. Prachtig in breedbeeld en HD. Hoe lang moet het duren voordat werkgevers het gemak (en de besparingsmogelijkheden) van dit soort middelen inzien en ook videobellen de normaalste zaak van de wereld wordt? Dat scheelt mij, en vele anderen, onnodige reistijd en áls we op pad gaan zijn de wegen misschien zelfs wat minder vol.

*) Erwin Boogert https://www.r-win.com/colofon, 11 mei 2010. Erwin Boogert werkt voor Emerce en is ook freelance actief als journalist voor verscheidene andere publicatie.

Gepubliceerd: woensdag 5 mei 2010
Geactualiseerd: donderdag 11 juni 2020

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie