Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal

Column: Als zelfs 112 het niet doet?!

door Erwin Boogert Leestijd: 3 minuten

De wet van Murphy liet zich afgelopen dinsdag 25 juni wel gelden. Door een storing in het mobiele net van KPN was 112 urenlang niet te bereiken, precies tijdens de spits, op een tropisch hete dag en dat terwijl er toch wel drie back-ups zijn. Murphy is dichterbij dan velen denken. 

bellencolumn112.png

Compliment

Allereerst een compliment voor de wijze waarop politie, brandweer en ambulancepersoneel reageerden op de 112-verstoring door KPN. Dat kan niet vaak genoeg gezegd worden. Het eerste dat zij deden toen de omvang van de storing bekend werd, was de straat op gaan. Zich zichtbaar opstellen voor het geval ze echt nodig zijn. Super gedaan.

Waarom was 112 onbereikbaar?

Waarom 112 die middag niet bereikbaar was weten we nog steeds niet helemaal. Binnen enkele weken moet de minister het parlement daarover informeren en weten we meer. Wat het antwoord echter ook is, we leren nu met harde hand dat we niet van fouten uit het verleden leren. 

De laatste grote storing van het nationale alarmnummer dateert uit 2012. In datzelfde jaar werd ook Vodafone in Rotterdam getroffen door een grote brand. Het gevolg daarvan was dat klanten in grote delen van de regio geen bereik hadden. Ik meen me te herinneren dat het idee toen werd opgeworpen om, bij serieuze gevallen van nood, klanten van de ene operator toe te laten op het netwerk van de andere. Dat is ook precies wat je op buitenlandse reizen doet: gastgebruik maken van het netwerk van een andere operator. Dat moet op een thuismarkt toch niet al te moeilijk te realiseren zijn?*

Tiplijn Telegraaf in NL-Alert

Een mysterie dat misschien wel nooit opgelost zal worden, of publiek bekendgemaakt want te gênant, is: hoe komt het nummer van de tiplijn van De Telegraaf in berichten van NL-Alert terecht? Los van het feit dat honderden domoren het nummer om niets belden, is het op zich natuurlijk best grappig. Want wie bij het Ministerie van Justitie grijpt in een crisissituatie als deze als eerste reactie naar het WhatsApp-nummer van De Telegraaf? Daar moet een verhaal achter zitten. 

Digitaal kwetsbaar

Maar nu alle gekheid op een stokje. De uitval van 112 door een mobiele operator laat zien hoe digitaal kwetsbaar we zijn. Er hoeft maar íets te gebeuren of een digitale infrastructuur zakt door zijn hoeven. Dat is ook de reden dat de TU Delft voor de overheid kwetsbaarheden in Internet of Things gaat onderzoeken. Want mijn draadloze printer of jouw connected LED-lampen kunnen het land al ontwrichten. 

Ver gezocht? Bij de NASA vinden ze van niet. Daar was één klein computertje (Raspberry Pi) verantwoordelijk voor een onopgemerkte rooftocht van data die tien maanden lang duurde.

Red.: Volgens Tweakers gaat KPN in de tweede helft van dit jaar een nieuw 112-platform opzetten en onderzoeken of daarin directe koppelingen opgenomen kunnen worden naar andere providers.

Geactualiseerd: dinsdag 2 juli 2019

Erwin Boogert
Erwin Boogert Columnist

Auteur Erwin Boogert is journalist voor Emerce en werkt ook freelance. Hij schrijft al sinds jaar en dag columns voor Bellen.com.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.