Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!
Vergelijk en kies de beste deal

Column: 4G in Nederland, dichtbij ...

door Jeanet Woldring

Dit zijn de weken waarin de toekomst van mobiele telecom en hardware wordt geschapen. In Nederland zet KPN zijn supersnelle mobiele 4G-netwerk aan en de Europese Unie investeert revolutionaire technologieën die onze telefoons binnenkort ouderwetse dingen maakt.

Eindelijk, de toekomst begint. Op 4 februari nam KPN namelijk het allereerste deel van zijn nieuwe 4G-netwerk in gebruik. De regio Amsterdam is het eerste gebied waar het net commercieel beschikbaar is. In de komende kwartalen volgt de rest van de Randstad en volgend jaar het zuiden, oosten en noorden van Nederland. 

T-Mobile, Vodafone en Tele2 hebben een vergelijkbare tijdsplanning, maar zij gaven de details over hun uitrolschema nog niet prijs. De tarieven evenmin.
 
KPN mag dan wel de eerste zijn, maar of dat concurrentievoordeel oplevert, valt nog maar te bezien. Er zijn twee problemen. Ten eerste worden niet alle abonnementen supersnel, maar enkel de twee duurste. Daarnaast zijn er nog erg weinig mobieltjes op de markt die 4G ondersteunen. De iPhone 5, bijvoorbeeld, verandert op ieder 4G-net in een iPod. 

Het is natuurlijk slechts een kwestie van tijd voordat er geschikte telefoons zijn. En als het aan Tele2 ligt zullen de tarieven op de nieuwe mobiele netten niet lang hoog blijven. De Zweden willen hun imago van prijsvechter weer waarmaken. Nu ze een eigen vast én mobiel netwerk hebben, begint de lange adem van het bestuur in Stockholm zijn vruchten af te werpen. Met een slimme prijs- en communicatiestrategie kunnen ze klanten van de andere drie netwerkbedrijven afsnoepen.
 
Om een idee te geven van hoe het huidige 3G-netwerk zich verhoudt tegenover 4G was ik bij KPN’s presentatie in de gelegenheid deze video te schieten.

Nóg groter nieuws is van vorige week. Aangezien het nogal technisch van aard is, haalde het helaas amper de pers. De Europese Unie steekt namelijk een kleine anderhalf miljard euro in de ontwikkeling van een nieuw materiaal: grafeen. 

Het is één atoom dik (2D), flexibel, sterker dan diamant, geleidt beter dan koper en is overal aanwezig (video). Slijp maar een potlood en je hebt al een berg ruw grafeen op tafel liggen.
Nokia en zes andere onderzoeksinstellingen gaan het Europese geld gebruikt om grafeen gereed te maken voor massaproductie. Dat is een investering voor de lange termijn. In de telecomsector leidt dat uiteindelijk tot hele dunne, flexibele, draagbare telecomapparatuur. 

Nokia demonstreert in deze video een van de nieuwe manieren waarop we naar ‘de telefoon’ kunnen gaan kijken. Het zijn de weken van de toekomstmuziek. Het klinkt nog ver weg, maar begint in volume toch gestaag aan te zwellen.

*) Auteur Erwin Boogert werkt voor Emerce en is ook actief als freelance journalist. Hij verzond bovenstaande video (146 Mb upload) via een 4G-net naar YouTube. Dat duurde een enkele minuut.

Gepubliceerd: zaterdag 16 februari 2013
Geactualiseerd: donderdag 30 april 2020

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie