Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!
Vergelijk en kies de beste deal

Column: 2017 wordt een spetterend telecomjaar

door Erwin Boogert Leestijd: 3 minuten

2017-spetterend-jaar-klein.jpgSinterklaas is het land uit en kerst staat voor de deur. Het nieuwe jaar staat alweer te trappelen. 2017 wordt zonder twijfel een bijzonder jaar voor de telecombranche. Al was het maar vanwege de jubileumtelefoon van Apple en de Europese uitspraak tegen Android.

Het is op een paar maanden na tien jaar geleden dat Apple een apparaatje introduceerde dat de wereld ingrijpend zou veranderen. Zonder de iPhone was de wereld van de mobiele apps niet zo snel gegroeid. Waren Instagram, Facebook, YouTube en Musical.ly niet zo groot en konden inlichtingendiensten en spionnen niet zo intens met onze levens meekijken.


Het lijkt erop dat de wereld van de smartphones opnieuw grote veranderingen staat te wachten. Mogelijk niet in het voordeel van de gevestigde partijen. Want kijk naar Samsung. Samsungs paradepaardje, de Note 7, is keihard kopje onder gegaan. Hij ontploft en brandt zo spontaan dat de Koreanen de telefoon helemaal van markt hebben gehaald. Lekker paradepaardje. Nee, dan Googles Android. Dat heeft een antimededingingszaak van Europa aan zijn broek hangen, uitspraak volgt binnenkort, en weet zijn nieuwe versie Nougat maar niet te pushen. Ken jij iemand met Nougat? Dan ben je een van de weinigen. Of Apple, dat kwam weer ::gaap:: met een nieuwe iPhone. Wat was het deze keer ook al weer? Oh ja, nog duurder en een betere camera. Hoe je ook naar de markt kijkt, het lijkt alsof er zand in de machine zit.


Verder heeft het er alle schijn van dat we voor verdere innovaties helemaal niet naar Amerika moeten kijken maar naar het Verre Oosten. Vergeet Apple, Facebook, Google en Microsoft. De lijstjes van marktonderzoeker Gartner vertellen ons dat de groeiers uit China komen. Xiaomi en ZTE zijn al weer verdwenen en maakten plaats voor partijen als Oppo, BBK Communication Equipment en Huawei.

Let wel, Huawei (spreek uit: hwa-wee) investeerde afgelopen twee jaar een kleine negen miljard (!) dollar in R&D en vroeg voor hun vindingen patenten aan. Het is een immense kennisfabriek zonder dat wij dat hier door hebben.
 

De wijzen komen nog steeds het oosten, want de Chinezen gaan flink financiële vruchten plukken als wij hun telefoontjes omarmen. Waarom? De Amerikaanse internetbedrijven investeren niet in hardware maar voornamelijk in software- en dienstenontwikkeling en zaken als kunstmatige intelligentie. Niet in het maken van de nieuwste telefoons. Iedereen kijkt wel steeds weer hoopvol naar de keynotes van Apple, maar komt iedere keer weer bedrogen uit. Wéér niets nieuws.


Als gevolg van Snowden's onthullingen en de nieuwe politieke wind uit de VS zal ook privacybescherming komend jaar hoger op ieders agenda staan. Moéten staan, want de rem is er inmiddels af. Sleepnetmethodes zijn standaard geworden: je wordt afgeluisterd zonder dat je wordt verdacht. Het wordt een spetterend jaar.

*) Auteur Erwin Boogert is journalist voor Emerce en werkt ook freelance. Erwin hackt voornamelijk qwerty en wetware compilers. 

Geactualiseerd: donderdag 11 juni 2020

Erwin Boogert
Erwin Boogert Columnist

Auteur Erwin Boogert is journalist voor Emerce en werkt ook freelance. Hij schrijft al sinds jaar en dag columns voor Bellen.com.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie