Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!
Vergelijk en kies de beste deal

Column: Google Glass, een gevaarlijke roze bril

Een paar maanden geleden was ik in de gelegenheid een tijdje met een Google Glass te stoeien. Wat een vinding, maar ook: wat een bedreiging voor het mens-zijn.

Voor een brildrager is een Google Glass een lastig ding. Je moet hem of over je bril heen dragen of je eigen bril afzetten en half blind, maar wel connected, door de wereld gaan. Gelukkig was mijn ervaring in een kantooromgeving, dus erg veel aankomend verkeer was toch niet te verwachten. Overigens wordt dit probleem in de loop van 2014 opgelost, omdat montuur- en glazenmakers het systeem in hun producten gaan verwerken.

Google GlassHet aardige van dit instrument is dat het er eigenlijk niet is. Je ziet geen beeldscherm tot het moment dat dat nodig is. En dan nog zit het beeld bijna buiten het gezichtsveld. Veeg over het montuur, spreek of knik en het apparaat wordt geactiveerd om, bijvoorbeeld, Google Maps, Google+ of Gmail te activeren.

Onlangs werd de ontwikkelaarskit vrijgegeven zodat derde partijen er zelf apps voor kunnen maken. De eerste toepassingen geven bijvoorbeeld informatie over golfbanen, bevatten een barcodescanner, laten radio luisteren of geven nieuwsflitsen door.

Een hoogstandje is Google Now, een soort persoonlijke butler. Net als op Androidtoestellen houdt hij ook hier je agenda bij, vertelt wanneer je moet vertrekken om ergens op tijd te zijn, geeft weerberichten, et cetera. Allemaal heel persoonlijke tips, adviezen en suggesties.

Hiervoor put Now uit de informatie die gebruikers over de jaren heen aan Google hebben verteld. Immers, we vertellen alles aan Google. Nóg meer dan aan vrienden en partners. Tel daar bij op dat de reclametechnologie inmiddels zo ver is doorontwikkeld dat deze systemen ondertussen onze intenties herkennen en begrijpen. Je hebt iets nog niet gedaan, gedraagt je volgens een bepaald patroon en de computer weet al met enige zekerheid dat je iets van plan gaat zijn. En daar ligt een gevaar.

"Erwin, je hebt te weinig gesport. Vergeet je je vitaminen vandaag niet? Overigens, je hebt de trein gemist dus je kunt die twee gemiste belletjes ook nog wel doen. Oh ja, en vergeet nu niet weer naar de schoenmaker te gaan."

Het gevaar van dit soort nieuwe diensten, is dat machines vóór ons gaan denken. De computer leert op basis van onze gedragingen wie en wat we zijn en wat we zouden kunnen willen. Lees dat laatste nog maar eens. Wat we zóuden kunnen willen. Verrassing en toeval worden weggeprogrammeerd ten gunste van de grote gemene deler en de gebaande paden. De machine stelt de kaders van iemands eigen ik.

Google Glass is hier misschien wel het meest illustratief voor. Het apparaat wordt permanent gedragen tussen de ogen en de rest van de wereld. Het spreekt wanneer de context daar aanleiding toe geeft. Voor ons is het ludiek. Voor komende generaties een vanzelfsprekendheid.

De attente meedenker is eigendom van een miljardenbedrijf met commerciële doelstellingen. Het primaire doel van het bedrijf is niet zijn gebruikers te verbeteren, maar zichzelf koste wat kost in stand houden. De machine is geen filantropische instelling.

Sinterklaas bestaat ook niet, maar dat geldt natuurlijk pas als je zeven of acht bent geweest. Dan begin je het verschil te leren tussen het verhaal, de tradities en de werkelijkheid.

Hopelijk wordt Googles onzichtbare bril geen permanente roze bril.

*) Auteur Erwin Boogert is journalist voor Emerce en werkt ook deels freelance. In Groningen fotografeerde hij het echte Google.

Gepubliceerd: maandag 2 december 2013
Geactualiseerd: donderdag 30 april 2020

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie