Choozze maakt spelregels duidelijker
door Jeanet Woldring Leestijd: 3 minuten
"Wat is nu het bundeltegoed van Choozze Bright?" Deze vraag werd tientallen keren gesteld toen de mobiele provider haar fair use policy wijzigde per 1 maart. Onduidelijkheid alom. Mede naar aanleiding van het bericht op Bellen.com en de vele klantervaringen heeft de mobiele provider haar Bright klanten geïnformeerd. Bellen.com is gevraagd de reactie te plaatsen zoals deze per mail is verstuurd.
"Eind 2014 heeft Choozze de telecommarkt opengebroken door de lancering van Choozze Zero en Choozze Bright. Vanaf de start beweegt Choozze zich als een echte pionier en heeft de telecommarkt flink opgeschud. Nu blijkt dat Choozze zijn Bright-gebruikers onvoldoende duidelijkheid heeft kunnen geven over de Fair Use Policy. De hoogste tijd om de spelregels, hoe Choozze met datagebruik omgaat, duidelijker neer te zetten.
Wat is er gebeurd?
Sinds enkele weken monitoren wij het verbruik van onze Bright-klanten en sturen wij, op basis van ons Eerlijk Verbruik Beleid, waarschuwingen. Wanneer het verbruik uit de hand dreigt te lopen beperken wij het gebruik van data als blijkt dat de klant onevenredig veel verbruikt.
Dit heeft ertoe geleid dat enkele klanten onverwacht werden geconfronteerd met waarschuwingen en beperkingen in het gebruik. Daarbij ontstond verwarring over de grenzen die Choozze hanteert bij toepassing van haar Eerlijk Verbruik Beleid.
Eerlijk Verbruik Beleid = fair use
Choozze Bright is gebaseerd op het principe van fair use, in Choozze-termen het Eerlijk Verbruik Beleid. Fair use betekent dat redelijk verbruik is toegestaan, onevenredig hoog verbruik niet.
Het belangrijkste voordeel van fair use ten opzichte van andere aanbieders, die veelal bundels aanbieden, is dat klanten niet worden verrast met onverwachte kosten. Bij een bundel betaal je, veelal hoge kosten voor het verbruik buiten je bundel. In het geval van Choozze Bright waarschuwen wij je tijdig en wordt uiteindelijk je gebruik beperkt.
Eerder hebben wij getracht aan te geven wat wij verstaan onder een overschrijding van het Eerlijk Verbruik Beleid. Door een aantal klanten is de limiet van 10 GB, 3.000 belminuten en 3.000 sms’jes uitgelegd als een bundel die zonder consequenties mag worden verbruikt, terwijl wij dit zien als het maximale verbruik dat bij hoge uitzondering mag voorkomen.
Bij handhaving gaan wij uit van de grenzen binnen het Eerlijk Verbruik Beleid. Deze zijn gebaseerd op onze inschatting van het gemiddelde verbruik van de Nederlandse consument. Echter, het Choozze Bright abonnement blijkt zeer interessant voor mensen die onevenredig veel data in het binnenland en vooral in het buitenland verbruiken. Dit onevenredige verbruik past niet binnen het Eerlijk Verbruik Beleid van Choozze, waardoor wij genoodzaakt zijn het Eerlijk Verbruik Beleid strikter te handhaven.
Hoe nu verder?
We hebben in de afgelopen weken gemerkt dat onze Bright-klanten grote behoefte hebben aan duidelijkheid over ons Eerlijk Verbruik Beleid. Vanaf vandaag zullen wij deze duidelijkheid geven: met Choozze Bright kun je maandelijks 5 GB data in Nederland, 500 MB data in de EU, 500 belminuten en 500 sms’jes gebruiken. Blijf je onder dit verbruik, dan is er niets aan de hand. We zullen je waarschuwen als je in de buurt komt van dit verbruik. Ga je er overheen, dan zullen wij je data gebruik beperken. Je kunt nog wel bellen, gebeld worden, sms’jes versturen en ontvangen."

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.
Laatste nieuws
-
T-Mobile en Tele2 heten vanaf nu Odido
5 sep T-Mobile Nederland gaat vanaf 5 september 2023 verder als Odido. Dit geldt voor de merken T-Mobile e...
-
Column: Het spel is over voor smartphones, game on!
4 sep Mobiele telefoons zullen komende jaren niet meer wezenlijk beter worden. Dat stelt Erwin Boogert in ...
-
Gezichtsherkenning smartphones makkelijk te omzeilen met papieren selfie
23 jun Bij veel smartphones is de beveiliging niet op orde. Bij 4 van de 10 smartphones kun je de gezichtsh...
-
KPN neemt Youfone over: wat verandert er?
23 jun KPN neemt de Nederlandse tak van provider Youfone over voor 200 miljoen euro. Maar wat verandert er ...
-
Column: Is internet nog wel te betalen voor de armsten?
15 jun Er is een groep die zich moet afvragen of ze hun internetrekening nog kunnen betalen. Kun je het voo...