Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!
Vergelijk en kies de beste deal

CBS: Vast bellen duurder, mobiel bellen goedkoper

door Anniek Kruijer Leestijd: 3 minuten

Mobiel bellen, sms'en en internetten is sinds 2010 flink goedkoper geworden. De prijzen voor het gebruik van de mobiele telefoon zijn met ruim 20 procent gedaald. Het bellen met de analoge vaste lijn werd in diezelfde periode echter ruim 25 procent duurder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Hoeveel merk jij daarvan in je portemonnee?

Mobiel bellen laatste jaren steeds goedkoper

Mobiel bellen werd in 2010 flink duurder, stelt het CBS. In dat jaar werd bij nieuwe abonnementen niet meer per seconde afgerekend. De beltijd werd afgerond naar boven op hele minuten. Langzamerhand daalde de prijs weer omdat de afrekening op hele minuten teruggedraaid zou zijn, aldus de onderzoekers. Dat is echter niet helemaal juist. Nog steeds berekenen veel providers altijd een minimumduur van een minuut, terwijl de gemiddelde oproep korter is. Na de eerste minuut vindt dan afrekening per seconde plaats.Lees voor meer informatie het artikel op Bellen.com: Afrekentrucs mobiele providers. Ook de prijs voor het gebruik van internet op de mobiele telefoon zou de laatste jaren in prijs zijn gedaald.
Het statistiekenbureau noemt verder geen oorzaak voor de dalende prijzen, maar sinds enkele jaren is de concurrentie op de mobiele markt toegenomen door bijvoorbeeld de komst van Tele2 als vierde mobiele provider met een eigen netwerk in Nederland. Ook prijsvechters als hollandsnieuwe, Youfone, Simpel, Simyo en Ben zorgden ervoor dat we goedkoper kunnen bellen en internetten via de smartphone. Daarnaast hebben steeds meer mensen besloten om het toestel en het abonnement los aan te schaffen, waardoor steeds meer mensen over zijn gegaan op goedkopere sim only-abonnementen, die afgelopen jaren daardoor talrijker werden.

Vergelijk zelf sim only abonnementen

Bellen met een analoge lijn 25 procent duurder

Volgens het CBS veranderden de prijzen voor het abonnement en het bellen via een analoge telefoonlijn nauwelijks in de periode van 2010 tot halverwege 2012. Daarna werden de prijzen jaarlijks in stappen verhoogd tot het huidige niveau, dat meer dan een kwart hoger zou liggen dan in 2010. In de loop van de tijd zijn veel mensen overgestapt naar een bundel, waarbij digitale vaste telefonie in een abonnement wordt gecombineerd met internettoegang en vaak ook met televisie. De prijzen voor dergelijke alles-in-1 pakketten zijn nu 9 procent hoger dan in 2010.

Toch hoef je niet zo duur uit te zijn. Met onze vergelijker is de goedkoopste zo gevonden. Als je overstapt naar een alles-in-één-abonnement voor televisie, internet en bellen ben je aanzienlijk goedkoper uit dan met losse abonnementen. Het is dus zeker de moeite waard om je pakket eens onder de loep te nemen. Met onze onafhankelijke alles-in-1vergelijker op Totaalwijzer.nl vind je vanzelf het beste abonnement!

Geactualiseerd: vrijdag 12 februari 2016

Anniek Kruijer
Anniek Kruijer Content marketeer

Ik ben Anniek, tot januari 2019 medewerker van de Bencom Group. Met de artikelen op Bellen.com wil ik jullie onafhankelijk informeren over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van mobiele telefonie.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie