Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

Buitenlands mobiel gesprek maximaal 60 cent

3 reacties

De EU voert een maximumprijs voor grensoverschrijdende gsm-gesprekken in. Ministers van Verkeer hebben vandaag ingestemd met een voorstel daartoe. De maatregel gaat waarschijnlijk eind augustus in.
 
Bellen naar Nederland vanaf een Spaans strand of Oostenrijkse bergtop kost dan maximaal zestig cent (58,31 cent om precies te zijn) per minuut, gebeld worden hooguit de helft. Wie vanuit Zwitserland of Tunesië wil laten weten, dat hij heelhuids is aangekomen, betaalt nog steeds het oude tarief. Dat komt, omdat de maximumprijs alleen geldt voor de EU-landen. Noorwegen, IJsland en Liechtenstein zullen overigens wel profiteren van de zogeheten roaming regulering, omdat ze deel uitmaken van de 'European Economic Area'.

Staatssecretaris Frank Heemskerk van Economische Zaken die aanvankelijk ingezet had op een lager maximumtarief, vindt de uitkomst toch een mooi compromis. Heemskerk hoopt dat de gsm-bedrijven elkaar zo beconcurreren dat ze prijzen onder het maximum aanbieden.

Die concurrentie vindt al wel plaats. Wie vóór vertrek naar het buitenland Vakantiebellen.com raadpleegt, zal zien dat er al best veel goedkope alternatieven zijn. Te denken valt aan bijvoorbeeld Vodafone Passport of United Mobile. Ook hebben KPN, Orange en T-Mobile hun buitenlandtarieven al enigszins verlaagd. En onlangs is TrendCall, vooruitlopend op de EU-maatregel, met lagere tarieven gekomen. Met een tarief van 20 cent per minuut voor gebeld worden in meer dan tachtig landen voldoet het abonnement van TrendCall ruimschoots aan het voorgestelde maximumtarief.

De maatregel is genomen omdat de Europese gsm-bedrijven volgens de EU extreem hoge en onduidelijke tarieven berekenden. Vele vakantiegangers schrokken bij thuiskomst van de rekening op de deurmat. Toen de gsm-bedrijven niet vrijwillig hun tarieven verlaagden, besloot de EU in te grijpen in hun tarieven.

Het Europees Parlement stemde vorige maand met overgrote meerderheid voor de maatregel. "Millions of citizens are waiting. Let's get the job done" zei Europees Commissaris Viviane Reding (Informatietechniek) vandaag tegen de ministers.  Zij  vraagt de gsm-bedrijven om nu ook de tarieven voor sms'jes en mobiel internetten te verlagen. Bedrijven krijgen anderhalf jaar om hier wat aan te doen. Anders zal Brussel ook hiervoor een maximumtarief invoeren.

Zie ook: Mobiel internetten en Goedkoper mobiel bellen in en vanuit het buitenland

Reacties (3)

Geplaatst door: bigben ()

voor ca 25 tot 30 ct per minuut naar Engeland-mobiel ??

Ik zou nog eens even verder zoeken want degene die zoveel dokt is niet erg slim bezig. Vanaf 9 cent bij 1609. De nog lagere 0900 schakelaars tel ik even niet mee. 0900 werkt namelijk meestal niet met *21 / *210, en dat is voor mij een vereiste.

Liechtenstein met United Mobile lijkt me qua tarief zelfs nog beter (vanaf 8 cent). Maar hopen dat die operator niet ook plotsklaps zijn tarief met ruim 600% opschroeft.
Op de fora lees ik alleen wat zorgwekkende berichten over de bereikbaarheid van de UM nummerreeks. Die schijnt in ieder geval in 2006 niet altijd optimaal te zijn geweest.

Geplaatst door: Sverige ()

Neem een Globalsim kaart via www.globalsim.net Dat is beter dan wat United mobile, omdat globalsim een Engels mobiel nummer heeft. Engelse nummersd zijn voor degene die belt goedkoper te bereiken... voor ca 25 tot 30 ct per minuut kun je een UK mobiel nummer bellen... het ontvangen van gesprekken is gratis in heel europa, en bellen met globalsim kost naar vaste lijnen 39 ct per minuut zénder starttik!! Ik ben een tevreden gebruiker van Globalsim! Je beltegoed blijft 9 mnd geldig, en wordt steeds automatisch verlengd met 9 mnd vanaf de datum waarop je het laatst een gesprek/sms gevoerd hebt waarvoor je moest betalen.

Geplaatst door: Jack ()

Waarom wéér eind Augustus als iedereen zo wat op vakantie is geweest?
We gaan dan deze vakantie toch maar weer bellen met de Budget Phone Card! Blijft waarschijnlijk toch maar weer voordeliger, alleen lastiger om naar de telefooncel te lopen of vanuit je hotelkamertje te bellen..www.budgetphone.nl
Groetjes allemaal,
Jack

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie