Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

Buitenlands mobiel gesprek maximaal 60 cent

De EU voert een maximumprijs voor grensoverschrijdende gsm-gesprekken in. Ministers van Verkeer hebben vandaag ingestemd met een voorstel daartoe. De maatregel gaat waarschijnlijk eind augustus in.
 
Bellen naar Nederland vanaf een Spaans strand of Oostenrijkse bergtop kost dan maximaal zestig cent (58,31 cent om precies te zijn) per minuut, gebeld worden hooguit de helft. Wie vanuit Zwitserland of Tunesië wil laten weten, dat hij heelhuids is aangekomen, betaalt nog steeds het oude tarief. Dat komt, omdat de maximumprijs alleen geldt voor de EU-landen. Noorwegen, IJsland en Liechtenstein zullen overigens wel profiteren van de zogeheten roaming regulering, omdat ze deel uitmaken van de 'European Economic Area'.

Staatssecretaris Frank Heemskerk van Economische Zaken die aanvankelijk ingezet had op een lager maximumtarief, vindt de uitkomst toch een mooi compromis. Heemskerk hoopt dat de gsm-bedrijven elkaar zo beconcurreren dat ze prijzen onder het maximum aanbieden.

Die concurrentie vindt al wel plaats. Wie vóór vertrek naar het buitenland Vakantiebellen.com raadpleegt, zal zien dat er al best veel goedkope alternatieven zijn. Te denken valt aan bijvoorbeeld Vodafone Passport of United Mobile. Ook hebben KPN, Orange en T-Mobile hun buitenlandtarieven al enigszins verlaagd. En onlangs is TrendCall, vooruitlopend op de EU-maatregel, met lagere tarieven gekomen. Met een tarief van 20 cent per minuut voor gebeld worden in meer dan tachtig landen voldoet het abonnement van TrendCall ruimschoots aan het voorgestelde maximumtarief.

De maatregel is genomen omdat de Europese gsm-bedrijven volgens de EU extreem hoge en onduidelijke tarieven berekenden. Vele vakantiegangers schrokken bij thuiskomst van de rekening op de deurmat. Toen de gsm-bedrijven niet vrijwillig hun tarieven verlaagden, besloot de EU in te grijpen in hun tarieven.

Het Europees Parlement stemde vorige maand met overgrote meerderheid voor de maatregel. "Millions of citizens are waiting. Let's get the job done" zei Europees Commissaris Viviane Reding (Informatietechniek) vandaag tegen de ministers.  Zij  vraagt de gsm-bedrijven om nu ook de tarieven voor sms'jes en mobiel internetten te verlagen. Bedrijven krijgen anderhalf jaar om hier wat aan te doen. Anders zal Brussel ook hiervoor een maximumtarief invoeren.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie