Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal

Buiten Europa op vakantie? Met deze tips voorkom je hoge belkosten!

door Jeanet Woldring Leestijd: 3 minuten

Ga je buiten Europa op vakantie? Let dan goed op het gebruik van je smartphone. Op een reis binnen Europa kun je je mobieltje gewoon gebruiken zoals je thuis doet. Bellen, sms’en of internetten kost niets extra’s. Maar buiten Europa kan het je flink geld kosten. Met deze tips kun je dat gelukkig voorkomen.

EU-land of niet?

Ga je naar Turkije? Alleen Vodafone rekent dit land als een EU-land. Ook Zwitserland, Monaco en Andorra vallen niet onder de Europese Unie. Dus dikke kans dat je daarvoor moet betalen. Wil je weten bij welke providers dat zo is? Bekijk ons overzicht om te zien in welke EU- landen je wel of niet niet kunt roamen tegen je thuistarief.

Ga je nog verder buiten Europa op vakantie? Dan kun je helemaal in de aap gelogeerd zijn. Providers laten je soms wel 10 euro per MB betalen. En een MB verbruik je zo. Met het sturen of ontvangen van één foto via WhatsApp kun je dus zomaar een tientje kwijt zijn. Tip: controleer de tarieven van je provider voordat je buiten de EU op reis gaat. Je kunt alle landen met bijbehorende tarieven terugvinden in onze Buitenland vergelijking.

Dataplafond

Om je tegen een hele hoge telefoonrekening te beschermen geldt buiten de EU een datalimiet van € 60,50 per maand . Als je meer dan 60,50 euro aan mobiel internet in het buitenland verbruikt, wordt je dataverbinding geblokkeerd. Wij adviseren om de mobiele dataverbinding uit te zetten. Je kunt dan geen gebruik meer maken van mobiel internet. Wil je dat toch? Reageer op het sms'je van jouw aanbieder of zoek contact met de klantenservice. Je kunt de limiet zonder kosten binnen één dag uitzetten of een hogere of lagere datalimiet met je aanbieder afspreken.

Tips voor je smartphone gebruiken buiten de EU

Op je vakantiebestemming buiten Europa kun je beter alleen wifi-netwerken gebruiken. Appen of bellen kost je dan niets. Daarmee voorkom je hoge kosten, want ook bellen en zelfs gebeld worden kost een hoop geld buiten de EU. Maar let op! Wifi-netwerken zijn niet altijd veilig. Gebruik ze daarom niet om te internetbankieren. Log niet in op je persoonlijke accounts en vul nergens je persoonlijke gegevens in.

Wil je buiten de EU goedkoop mobiel bellen of internetten? Dan kun je het beste een lokale simkaart kopen. Daarmee kun je bellen en internetten tegen plaatselijke tarieven. Je bent dan veel goedkoper uit dan met de buitenlandtarieven die jouw Nederlandse provider rekent.

Nog meer tips?

Bekijk de Bellen.com checklist mobiel bellen en internet op vakantie

Geactualiseerd: woensdag 7 juni 2023

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Reageren

Beveiligd met reCAPTCHA - Privacy - Voorwaarden
Google ReCaptcha

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.