Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

Bond wil uitknop mobiel internet buitenland

door Margot Meendering 1 reactie

De Consumentenbond pleit voor een duidelijke regeling voor internetgebruik via gsm's in het buitenland. Aangezien de kosten daarvan enorm kunnen oplopen moet de consument bij het afsluiten van een gsm-abonnement kunnen kiezen die functie uit te schakelen, vindt de bond. Toevalligerwijs kwam Vodafone gelijktijdig met een bericht over een forse tariefsverlaging voor mobiel datagebruik in het buitenland.

Vakantiekiekje voor dertig euro 
Mensen die op vakantie gaan naar het buitenland weten vaak niet dat daar excessief hoge tarieven gelden voor mobiel internet per telefoon. Aan het versturen van een paar vakantiekiekjes kan een prijskaartje van zestig euro hangen, stelt de bond. In Nederland kun je voor een tientje een maand lang genieten van mobiel internet. Maar zodra je de grens over bent, kan dat oplopen tot honderden euro's. Onze Zuiderburen zijn kennelijk beter op de hoogte van de tarieven. Zo reageerde een Belg op het artikel dat je wel een ongelooflijke oen moet zijn om te denken dat er geen extra kosten zijn wanneer je mobiel internet in het buitenland. "Blijkbaar zijn die Hollanders nog dommer dan ik al dacht", stelt hij.

Meldpunt
In september opende de Consumentenbond een meldpunt waar mensen hun ervaringen kunnen melden over de 'excessieve' tarieven van providers. Tot nu toe zijn 370 meldingen binnengekomen. In meer dan de helft van de gevallen gaat het om een rekening tussen de honderd en vijfhonderd euro. Tien procent ontving een nota van meer dan duizend euro. Bijna tachtig procent van de mensen zegt niet op de hoogte te zijn geweest van de tarieven.

Uitzetten
Daarom vindt de bond dat de verkoper bij het afsluiten van zo'n abonnement expliciet de vraag moet stellen of de internetmogelijkheid ook voor het buitenland aangezet moet worden. Daarnaast moeten mensen later de optie hebben om het alsnog uit te zetten. Net zoals je voicemail kunt uitzetten in het buitenland, zoals Vakantiebellen.com al jarenlang adviseert. Nu alle nieuwe mobieltjes een internet-functie hebben, zou dat veel vakantiegangers een hoop ellende kunnen besparen.

Dataverbruik hot item 
Niet alleen de Consumentenbond houdt zich met mobiel internet bezig, ook onze overheid, de Europese toezichthouders (ERG) én Bellen.com.

Zo meldde Staatssecretaris van Economische Zaken Frank Heemskerk (PvdA)  vorige maand dat telefoonbedrijven voor 2009 hun tarieven voor diensten in het buitenland transparanter moeten maken. En zo is de European Regulators Group (ERG) samen met Europese Commissie gestart met het verzamelen van gegevens voor sms en dataverzending. Een eerste overzicht verschijnt in december, waarna de Europese Commissie zal beslissen of er ook maximumtarieven gaan gelden voor sms, mms en mobiel internet.

Via de Belwijzer op Bellen.com kan sinds kort mobiel internet meegenomen worden in de berekening voor gebruik in Nederland. Aangezien je bij mobiel internet niet per tijdseenheid* maar per volume betaalt, wordt de vraag gesteld: Hoeveel internet u met uw mobiel per maand? Ter indicatie wordt aangegeven wat je ongeveer met 1 MB kunt doen. Op Vakantiebellen.com vindt u de tarieven voor mobiel internet in het buitenland. Per aanbieder en per land wordt vermeld voor hoeveel euro per MB u data kunt ontvangen en versturen.

* Uitzondering is Vodafone die klanten zonder Internet Blox per kwartier laat betalen.

Margot Meendering

Online content marketeer
Margot Meendering
Ik ben Margot, sinds juni 2019 werkzaam als online content marketeer bij de Bencom Group. Ik schrijf graag over nieuwe ontwikkelingen in de telecom branche. Mijn naam kom je tegen bij artikelen over telecom gerelateerde zaken.

Reacties (1)

Geplaatst door: RG van der Lei ()

Mobiel internetten gaat via GPRS en je betaalt per Mb. Je hoeft de verbinding niet te verbreken. Zo niet tijdens de vakantie in Noorwegen toen ik onwetend via WAP internet gebruikte. GPRS was bij de Noorse profider niet aanwezig. Een minuut downloaden maar de lijn pas na 3 kwartier verbroken. De teller stond bij terugkomst op € 40.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie