Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

Bond: Belspelletjes in strijd met de wet

1 reactie

Belspelletjes op de commerciële televisiezenders zijn in strijd met de Gedragscode Promotionele Kansspelen. In die code staat dat belspelletjes alleen zijn toegestaan ter promotie van een product of organisatie. Daar houden de programma's zich niet aan. Dit meldde de Consumentenbond woensdag op basis van eigen onderzoek.

Volgens het onderzoek blijkt dat de meeste belspelletjes worden uitgezonden zonder een duidelijk promotioneel karakter. Wordt er wel een boek of dvd getoond, dan vervult dit product geen enkele rol en staat het programma niet in het teken van promotie van dit artikel.

Het onderzoek toont verder aan dat kijkers onvoldoende worden voorgelicht over de spelregels. Soms is het voor consumenten ook onduidelijk wat ze kunnen winnen.

Ook blijkt dat de presentatoren mensen regelmatig aansporen tot deelname aan de spelletjes. Dat is niet toegestaan volgens de gedragscode. Alle belspellen laten wel weten wat de kosten zijn voor deelname.

De Consumentenbond heeft twee dagen bij vijf commerciële zenders alle uitgezonden belspellen bekeken. Het ging in totaal om dertig spelletjes.

De aanbieders van belspelletjes moeten zich sinds 1 januari 2006 houden aan de Gedragscode Promotionele Kansspelen. De Consumentenbond pleit ervoor de gedragscode te verankeren in wettelijke regels. Er moet een toezichthouder worden aangewezen die deze regels effectief kan gaan handhaven.

De belspelletjes liggen de laatste tijd onder vuur. Het ministerie van Justitie heeft vorige maand twee keer aangifte gedaan tegen aanbieders van de tvspelletjes wegens het aanbieden van kansspelen zonder de vereiste vergunning. Tegen wie aangifte is gedaan heeft het ministerie niet bekendgemaakt.

Het ministerie van Justitie evalueert de gedragscode de komende maanden. Een woordvoerder verwacht de resultaten daarvan deze zomer. Op basis daarvan zal de minister bekijken of er extra maatregelen nodig zijn.

Bron: ANP

Reacties (1)

Geplaatst door: willem horst ()

Melding maken bij politie. Laat deze kans niet voorbij gaan. Alleen op deze manier pak je ze.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie