Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

Bluetooth problemen met Nokia 6310 en 8910


De Nokia 6310 (6310i) en 8910 (8910i) blijken een gemakkelijk doelwit voor hackers.  Deze toestellen zijn namelijk voor anderen eenvoudig toegankelijk via Bluetooth (een snelle en simpele manier om over een korte afstand draadloos data uit te wisselen). Zo kan de gehele telefoonlijst ongewild worden gekaapt. Nokia heeft in een verklaring toegegeven dat deze mobieltjes inderdaad kwetsbaar zijn voor ‘bluesnarfing’. Zo wordt het trucje genoemd waarmee de adreslijst in een mobiele telefoon kan worden gelezen en aangepast.

Eerder maakte beveiligingsbedrijf AL Digital bekend dat in ieder geval 10 modellen van Nokia en SonyEricsson kwetsbaar waren voor een ‘bluesnarfing’-aanval. De gebruiker zelf komt er pas achter dat er met zijn mobieltje is gerommeld als hij de aangepaste gegevens aanspreekt.

Bluesnarfing is alleen mogelijk als de telefoon in zogenoemde ‘visible mode’ staat, waarbij hij actief op zoek gaat naar andere Bluetooth-apparaten en er automatisch verbinding mee maakt. Ook de toestellen van SonyEricsson zouden kwetsbaar zijn.

Nokia verwacht overigens niet dat er veel klanten hinder zullen ondervinden, omdat de klachten maar bij een beperkt aantal modellen voorkomen. Geadviseerd wordt om de telefoon in te stellen op ‘onzichtbaar’ of ‘niet traceerbaar’, of de Bluetooth-functionaliteit uit te schakelen als deze niet wordt gebruikt. Dat scheelt ook in het stroomverbruik van het toestel.

De ontwikkelaars van Bluetooth en onderzoekers van 'snarf-aanvallen' zijn in overleg om Bluetooth veiliger te maken.

bron: ZDNet

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie