Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

Bizarre prijsverschillen voor supersnel internet

6 reacties

De sterk toegenomen vraag naar sneller internet gaat gepaard met een enorm verschil in prijzen tussen de verschillende aanbieders. Dat bericht Tele2 naar aanleiding van de snelheidsverhoging van haar internet + bellen abonnement. 

"Zo betaal je bij XS4ALL € 54,95 voor 20Mb/s internet en bij @Home zelfs € 69,95 voor telefonie en 20Mb/s internet, terwijl Alice en Telfort hier € 29,90 voor rekenen. Tele2 gaat mee in deze strijd om de beste prijs." In het bericht eerder deze week was Bellen.com ook al tot deze conclusie gekomen. 

Wellicht is een toelichting op z'n plaats. We hebben de Belwijzer voor Internet+Bellen enkele berekeningen laten uitvoeren voor verschillende belprofielen. Er kwamen verrassende resultaten uitrollen! Zo is het bij het maken van de keuze van belang niet enkel te kijken naar de maandprijs. Je moet je niet alleen afvragen wat voor type beller je bent, maar ook of je een KPN abonnement op de vaste lijn hebt. De TOP 5 'vijven' 20 Mb/s op een rijtje gezet! Hierbij is uitgegaan van de totale kosten voor het eerste jaar.

  geen beller   doorsneebeller  

veelbeller 

 
  wel KPN lijn        geen wel KPN lijn geen wel KPN lijn  geen
1. Tele2 
29,95
Tele2 Abel  Compuserve Abel Telfort
2. Abel 
24,95
Orange Compuserve Tele2 Compuserve Compuserve
3. Compuserve
24,90
Compuserve Tele2  Telfort Telfort Abel
4. Orange 
29,95
Orange Totaal Alice  Orange Alice Tele2 + Belgratis
5. Alice 
29,90
Telfort
29,90
Telfort Abel

Tele2 +BelGratis
39,95

Orange

Wel of geen KPN abonnement voor de vaste lijn
Je ziet dat het nogal uitmaakt of je wel of geen abonnement op de vaste lijn van KPN hebt. Als je niet via je snelle internetverbinding belt, maar bijvoorbeeld alleen via je gsm, maakt het niet uit. Je bent dan het voordeligst uit bij Tele2.* Voor het belgedrag maakt het echter wel verschil of je een abonnement op het ouderwetse analoge koperlijntje hebt. De volgorde in de TOP 5 ziet er dan opeens anders uit.

Belprofiel van belang
Ben je een doorsneebeller (ca. 200 minuten per maand) dan is Abel Telecom het voordeligst, mits je een KPN abonnement voor de vaste lijn hebt. Bedenk wel dat het maandtarief alleen voor het eerste jaar geldt, hierna komt er maandelijks circa tien euro bij! Een trucje dat meer internetproviders uithalen, zoals Orange en Compuserve. Bij  laatstgenoemde betaal je in het tweede jaar zelfs 15 euro meer voor hetzelfde abonnement. 

Tele2 Compleet is voor de doorsneebeller naar de derde plek verschoven. Dat komt ondermeer omdat je bij Abel, Compuserve, Alice en Telfort gratis naar vaste nummers kunt bellen en bij Tele2 niet. Wil je dat wel, dan moet je elke maand 10 euro meer betalen voor Tele2 Compleet BelGratis Altijd. Heb je geen abonnement bij KPN, dan zit je het voordeligst bij Compuserve en komt Tele2 op de tweede plaats. Wie veel belt, dat wil zeggen ruim 900 minuten per maand, is bij Tele2 niet aan het goedkoopste adres. Je bent dan het beste uit bij Telfort, Abel Telecom, Compuserve en Alice, afhankelijk van het feit of je een KPN abonnement voor de vaste lijn hebt of niet.

Overstappen?
Wil je overstappen met het vooruitzicht op een goedkoper abonnement én een snellere verbinding let dan niet alleen op de maandprijs, maar check vooral onderstaande punten:

  • geen, weinig, doorsnee of veelbeller?
  • bellen naar vaste nummers gratis? nooit, altijd of alleen in daluren?
  • geldt er een starttarief?
  • hoe lang geldt de actieprijs?
  • wat is het maandbedrag na de actieperiode?
  • wat is de contractsduur: 1 maand, 1 jaar, 2 jaar?
  • zijn vaste lijnkosten inbegrepen?
  • is draadloos modem gratis (als je overal thuis wilt internetten)?

Met al deze punten houdt de Belwijzer rekening. Zo worden de eventuele aansluitkosten erbij opgeteld, wanneer je voor de aanvraag een vaste KPN-lijn nodig hebt. Herinnerd worden aan het aflopen van uw contract? Maak gebruik van de gratis ContractWizard en u ontvangt tijdig een mailtje met een kant-en-klare opzegbrief, zodat u kunt overstappen op een goedkoper en sneller abonnement!

* update 25-4-2008: 'in alle gevallen' vervangen door 'dan' omdat het verkeerd geïnterpreteerd kon worden.

Reacties (6)

Geplaatst door: Sandra Gaalensloot ()

Ik heb gisteren internet `Starter` afgenomen bij UPC en dit kost 15,- per maand. Ik hoef helemaal geen snelle internet. Ik gebruik het alleen voor e-mailen en een beetje surfen over het net.B) Ik kon het gisteravond ook gelijk gebruiken en was hierdoor verrast. Ik heb geen KPN of andere telefoonaansluiting.

Geplaatst door: D. Smeets ()

Ik ben van @Home(1,6 Mb/s) over gegaan naar Telfort(20Mb/s) met bellen. De snelheid is super(haal meer dan 18Mb/s!). Abbonement en beltarieven zijn lager dan bij @Home. Nog geen noemens waardige problemen tegen gekomen( vrijwel moeiteloos overgegaan, zat een foutje van de nummerportering door de KPN bij). Jammer is dat je moet betalen voor een modem met 4 vaste lijnen en dat de helpdesk 0.30 per minuut kost!
Verder tot nu toe erg tevreden.

Geplaatst door: jack ()

@redactie:
Volgens mij zijn *alleen* Telfort en Alice Easy interessant als je geen vast KPN-abonnement meer hebt, ook geen Belbudget (uiteraard moet het aansluitpunt fysiek nog wel aanwezig zijn). Steeds meer (vnl.) jongeren hebben hun vaste abo opgezegd, hebben een goedkoop GSM abo genomen, maar willen thuis wel snel Internet. Tele2 Compleet en Orange zijn weliswaar het eerste jaar nog concurrerend, maar daarna betaal je de reguliere prijs en komt er minstens een tientje bovenop. Een alternatief is Internet via de kabel, maar UPC bijvoorbeeld prijst zichzelf uit de markt met 24 euro voor 1,5 Mbps.

Geplaatst door: tsjappie ()

@satfreak: hetzelfde. De goedkoopste tragere verbindingen zijn namelijk duurder dan de alternatieven in de lijst. Het wordt dan eerder een keuze voor kwaliteit. Bijvoorbeeld een 4 Mb-aansluiting via xs4all, o.i.d.

Geplaatst door: klaas ()

volgens mij is telfort nog steeds de goedkoopste, ook als je er bellen bij neemt . je hebt ook geen starttarief en kpn abo nodig . of zie ik het overzicht niet goed ?

Opmerking van de redactie op 19-04-2008
Nee, je ziet het niet goed Klaas. Het overzicht betreft Internet+Bellen. Telfort is bij deze 2-in-1 abo`s alleen het voordeligst in de categorie `veelbeller zonder KPN-lijn`. Je hebt echter gelijk dat Telfort het allergoedkoopst is wanneer je kijkt naar de `20 MB zonder KPN-lijn` voor 19,95 per maand. De top 5 is dan 1.Telfort 2.Tele2 compleet 3.Orange ADSL Extra 4.Orange (+ telefonie) 5.Alice Easy. Bovendien ben je bij Telfort ook het tweede jaar voordelig uit vanwege de vaste lage prijs!
Geplaatst door: satfreak ()

Hoe ziet de tabel eruit wanneer je genoeg neemt met een 1,5 of 2Mb verbinding? Dus niet gaat voor mega snelheid.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie