Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

Beveiliging draadloze netwerken wordt steeds beter

Er was in maart weer het nodige te doen over de beveiliging van draadloze routers en hoe de verschillende internet service providers hiermee omgaan. De Consumentenbond stelde eind 2008 vast dat internet providers slecht beveiligde routers leveren. Met een slecht beveiligde router is het mogelijk dat kwaadwillenden toegang tot het draadloze netwerk krijgen en hiermee e-mail en wachtwoorden kunnen uitlezen.

In een uitzending van Kassa was onlangs te zien hoe eenvoudig het is om op een niet of slecht beveiligd draadloos netwerk in te breken. Met behulp van een laptop in een auto werd gescand op draadloze signalen. Hierbij werd gekeken naar welke netwerken slecht of niet beveiligd waren. Ook werd vervolgens getoond hoe gemakkelijk het was om op zo'n netwerk in te breken. Volgens XS4ALL bestaat er een nog steeds groter groeiende groep die dit zogenaamde ‘war-chalking’ als hobby uitoefent.

Volgens de consumentenbond zijn er op het moment een aantal internet providers, waaronder XS4ALL, Tele2 en Ziggo, die goed beveiligde producten leveren. Hierbij is natuurlijk niet alleen een goed product, maar ook de uitleg van hoe de beveiliging het beste ingesteld kan worden van groot belang. Volgens de OPTA hebben de internet service providers een verantwoordelijkheid waar het gaat om heldere voorlichting. Hierover heeft de OPTA beleidsregels opgesteld. Begin april zal gecontroleerd worden of de providers zich aan deze regels hebben gehouden.

Op de sites van XS4ALL, Tele2 en Ziggo zijn diverse instructies over de beveiliging van het draadloze netwerk te vinden.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie