Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

Betere voorlichting internetveiligheid

door Jeanet Woldring

OPTA wil dat aanbieders van internet hun voorlichting over internetveiligheid verbeteren. Volgens de toezichthouder is het voor de gemiddelde internetter onvoldoende duidelijk hoe hij zich kan beschermen tegen online risico’s, zoals spam, spyware, virussen en botnets.

Daarom moeten ISP’s hun klanten hierover goed voorlichten. In de Telecommunicatiewet staat een zogeheten ‘informatieplicht’ voor aanbieders. Hierover zijn nu beleidsregels gepubliceerd.

OPTA maakt ook duidelijk wat zij doet als aanbieders zich niet aan de plicht houden. Zo kan de toezichthouder bijvoorbeeld een last onder dwangsom opleggen om een aanbieder te dwingen zijn voorlichting te verbeteren. Het doel is dat alle internetklanten voldoende informatie krijgen om hun eigen computer te kunnen beveiligen. In maart 2009 gaat OPTA bekijken of de voorlichting aan consumenten voldoet aan de beleidsregels.

Eind december heeft OPTA de websites van zo'n 40 aanbieders bekeken. Op vier websites na, bleek dat de voorlichting (veel) beter kan. Met name bij de aanbieders van mobiel internet was nauwelijks informatie te vinden. In Nederland leveren onder meer Vodafone, KPN, Hi, Telfort, XS4ALL en T-Mobile mobiel internet voor de laptop of mobiele telefoon.

Wie een klacht heeft over de website van zijn internetaanbieder kan deze via het klachtenformulier bij ConsuWijzer indienen. Voor klachten over spam kunt u rechtstreeks bij OPTA terecht via Spamklacht.nl.

Vergelijk tarieven mobiel internet: op de laptop en mobiele telefoon

Zie: Digibewust.nl voor meer info over internetveiligheid


 

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie