Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!
Vergelijk en kies de beste deal

Bellen vast naar mobiel opnieuw goedkoper

Leestijd: 2 minuten

Bellen met een vaste telefoon naar een mobieltje wordt opnieuw goedkoper. De vier grote mobiele telecombedrijven moeten van de Opta de zogenoemde afgiftetarieven die ze elkaar in rekening brengen, verlagen.

In drie stappen gaat er uiteindelijk rond de vijf cent per minuut af van de tarieven voor het afgeven van gesprekken naar mobiele abonnees. Dit zijn tarieven die bedrijven elkaar onderling berekenen, de zogenaamde ‘Mobile Terminating’ tarieven. KPN is als 'marktleider vaste telefonie' verplicht deze verlaging door te berekenen aan haar klanten. De toezichthouder verwacht dat met name de vaste beller van deze maatregelen profiteert.

De tarieven gaan in drie stappen naar beneden, waardoor de mobiele aanbieders de gelegenheid krijgen zich in te stellen op de nieuwe situatie. Daarbij maakt de Opta een verschil in de tarieven van KPN en Vodafone enerzijds en Orange en T-Mobile anderzijds. Dat hangt samen met het verschil in frequenties die deze partijen tot hun beschikking hebben, waardoor Orange en T-Mobile meer kosten moeten maken voor hun landelijk dekkend netwerk.

De tarieven die de mobiele aanbieders mogen rekenen voor de afgifte van een gesprek dat eindigt op hun netwerk, zijn als volgt vastgesteld:

Tarieven
in euro's per minuut
KPN/Vodafone  Orange/T- Mobile
Nu 

0,1100 

 0,1240
1-7-06 tot 1-7-07 0,0917  0,1063
1-7-07 tot 1-7-08 0,0733  0,0886
Vanaf 1 juli 2008 0,0550  0,0709


  
OPTA kondigde vorig jaar al aan dat de tarieven verder naar beneden moesten en maakt vandaag het uiteindelijke tariefniveau bekend. Daarmee wordt de dalende lijn voortgezet die al sinds december 2003 door de mobiele partijen zelf is ingezet. Ook in veel andere Europese landen is sprake van dalende tarieven.

Overigens moet  de Europese Commissie nog instemmen met het voorstel en mogen marktpartijen reageren, zo  schrijft telecommunicatiewetgeving voor. Naar verwachting kan in september een definitief besluit genomen worden en vanaf dat moment moet KPN de verlaging doorberekenen aan haar klanten. Andere vaste telefonie aanbieders vallen niet onder die verplichting, maar zij volgen meestal vroeg of laat, zo bleek in het verleden. 

Geactualiseerd: woensdag 3 juni 2020
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie