Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!
Vergelijk en kies de beste deal

Bellen van vast naar mobiel opnieuw goedkoper

Leestijd: 2 minuten

Bellen met een vaste aansluiting naar een mobiel toestel wordt deze zomer opnieuw goedkoper. Toezichthouder OPTA stelt begin juli de tarieven vast waaraan de telecomaanbieders zich voortaan moeten houden. Dit werd duidelijk bij de presentatie van het jaarverslag. 

Hoever de kosten dalen, is nog niet bekend. De tarieven voor het bellen van een vaste aansluiting naar een mobiel toestel daalden eerder dit jaar al met 13%. OPTA heeft in 2005 besloten deze trend naar beneden ook de komende jaren voort te zetten.

In vergelijking met andere Europese landen zijn de zogeheten tarieven voor mobiele gespreksafgifte in Nederland hoog. Uit berekeningen van OPTA blijkt dat consumenten jaarlijks zeker 145 miljoen euro te veel betalen voor het bellen van vaste naar mobiele aansluitingen. OPTA heeft de afgelopen jaren de aanbieders al enkele malen opgedragen dat deel van de totale gesprekskosten te verlagen.

De toezichthouder geeft de telecomsector overigens ook een pluim:  "Wij zien op de diverse markten een gezonde dynamiek. Daarmee zijn wij erg tevreden, want technologische vernieuwing en goede concurrentie levert de consument steeds meer profijt op." Tegelijkertijd constateert OPTA dat de consument nu de vruchten plukt van de wijze van toezicht in de afgelopen jaren.

Zo profiteert de consument met name van de toenemende concurrentie tussen het vaste telefonienet en de kabelnetwerken. Inmiddels bellen 450.000 Nederlandse huishoudens via de kabel, terwijl ook het bellen via internet Voice over IP) voor een bredere groep binnen bereik kwam.  

Het aantal huishoudens dat vaste telefonie en breedbandinternet bij één aanbieder afneemt verdubbelde tot 20%. Vijf procent van de huishoudens heeft inmiddels een een ‘triple play abonnement’ voor televisie, breedbandinternet en telefonie. 
 

Geactualiseerd: woensdag 3 juni 2020
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie