Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

Bellen van vast naar mobiel goedkoper

7 reacties

Bellen van een vaste lijn naar een mobieltje wordt opnieuw goedkoper. De Opta heeft besloten dat operators minder kosten in rekening mogen brengen bij aanbieders van vaste telefonie als iemand van een vaste lijn naar een mobieltje belt. Het tarief gaat in stappen met ongeveer 5 cent per minuut omlaag. Deze verlaging moet worden doorberekend aan de consument.  Volgens de toezichthouder besparen consumenten over een periode van drie jaar zo'n 190 miljoen euro.

Het tarief wordt in drie stappen omlaag gebracht. Nu bedragen de maximumtarieven voor KPN en Vodafone nog 11 cent en voor Telfort, Tele2, Orange en T-Mobile 12,4 cent per minuut. Op 1 juli 2009 moet dit 7 cent zijn, behalve voor Orange en T-Mobile die maximaal 8,1 cent mogen rekenen. 

 datum KPN, Vodafone  Telfort, Tele2 Orange, T-Mobile 
 huidig tarief*  11  12,4  12,4
 1 juli 2007  10  10  11,4
 1 juli 2008   9   9  10,4
 1 juli 2009   7   7    8,1
*maximumtarieven in centen per minuut

Volgens de Opta hebben aanbieders van mobiele telefonie een monopoliepositie op hun eigen netwerk. De onderhandelingspositie van vastnet-aanbieders is onvoldoende om lagere tarieven af te dwingen waardoor ingrijpen gerechtvaardigd is, aldus de waakhond.

De Opta heeft met de voorgestelde tariefsverlaging wel water bij de wijn moeten doen. Vorig jaar werd de toezichthouder namelijk teruggefloten, omdat het besluit van 2005 om stapsgewijs de tarieven voor bellen van vast naar mobiel onvoldoende onderbouwd was. Destijds wilde de waakhond 5,5 cent per minuut voor KPN en Vodafone en 7 cent voor T-Mobile en Orange vanaf 1 juli 2008.  

Eerder, in 2003 hebben KPN, Orange, Tele2, Telfort, T-Mobile en Vodafone zelf aan de Opta voorgesteld de mobiele gespreksafgiftetarieven in drie stappen te verlagen, te weten per 1 januari 2004, per 1 december 2004 en per 1 december 2005. KPN en Vodafone verlaagden toen van 15,5 naar 11 cent, terwijl de anderen teruggingen van 17,5 naar 12,4 cent. 

KPN, Orange, Tele2, T-Mobile en Vodafone hebben de Opta deze week per brief laten weten dat zij de tarieven voor mobiele gespreksafgifte vanaf 1 juli 2007 vrijwillig zullen verlagen voor een periode van drie jaar. Zij gaan niet in beroep tegen het besluit waardoor lange rechtszaken worden vermeden.

Zie ook:
Prijs bellen van vast naar mobiel moet omlaag
Casema en UPC maken bellen naar mobiel goedkoper

Vergelijk de tarieven vast/mobiel: Tarievenoverzicht vaste telefonie of raadpleeg de Belwijzer

Reacties (7)

Geplaatst door: rene ()

Het is sowieso verbazingwekkend dat de tarieven die zakelijke klanten betalen voor bellen van vast naar mobiel aanzienlijk lager liggen dan voor particuliere klanten. Het maakt hier overigens niet bij uit of het een grote zakelijke klant is of een kleintje en ik ben de BTW echt niet vergeten.
Het argument dat al jaren aangevoerd word dat de tarieven niet omlaag kunnen is dus de grootste kolder en het is wonderbaarlijk dat de OPTA daar al die jaren in is getrapt.

Geplaatst door: Jeroen Menke ()

Was me aan het informeren wat of de kosten van vast naar mobiel bellen bij de diverse providers van totaal pakketten zijn. Bij een UPC pakket internet, bellen en digitale t.v. zijn de kosten bij een bellen onbeperkt pakket maar liefst 16,5 cent p.m. Dit komt dan toch helemaal niet overeen t.a.v. het goedkoper maken van vast naar mobiel bellen. Klopt dit en mag dit wel.

Mvrgr Jeroen

Geplaatst door: Reinier ()

Die 11 cent is wat de mobiele providers in rekening brengen als een vaste provider hun netwerk gebruikt. daar boven op komen de kosten die de vaste provider in rekening brengt naar de klant,want hun willen ook verdienen aan dat gesprek en dat zal wel 5 cent zijn en dat betaal je dan als klant. De tarieven die bellen.com laat alleen zien wat ze elkaar in rekening brengen voor gebruik.

Geplaatst door: josuha ()

gebeurt hier vaker gerrit datze dinge zegge die niet kloppen kom hier heel vaak dus praat uit ervaring jammer isdat soms ook met advertenties die nietkloppe jammer isdat dus ben doe er eens een keer wat aan dus koms eens uit je stoel meneer

Geplaatst door: Gerrit ()

Hoe Bellen.com aan deze informatie komt begrijp ik niet. KPN geeft op haar site hele andere huidige tarieven aan voor bellen van vast naar mobiel. HET HUIDIGE STANDAARDTARIEF VAN KPN BEDRAAGT 16,65 cent. Nergens staat 11 cent vermeld. Graag een reactie van de redactie!

Geplaatst door: rene ()

Dat zijn de kosten die ze ELKAAR in rekening mogen brengen.

Geplaatst door: Albert ()

Dat bellen van vast naar mobiel nu maar 11 ct/min kost is niet waar. Varieert van ruim 15 - 17 ct/min

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie