Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

Bellen met mobieltje op snorfiets verboden

Minister Eurlings  van Verkeer wil het mobiel bellen op de snorfiets vanaf 1 april 2008 verbieden. Dat blijkt uit wijzigingen in de verkeerswetgeving die de CDA-minister naar de Tweede Kamer heeft gestuurd, zo schrijft de Telegraaf.

De minister vindt de situatie waarin snorfietsers helmloos rondrijden met één hand aan het stuur en één aan het oor te gevaarlijk. Veilig Verkeer Nederland juicht het verbod toe. "Een goede zaak. Op de fiets is bellen al riskant, en die snorfietsen gaan nog een heel stuk harder", reageert woordvoerder Clyde Moerlie. (red. maximumsnelheid snorfiets is en blijft 25 km/uur)

Bellen op de fiets
Het belverbod geldt niet op de fiets. Vorig jaar heeft de minister een verbod op het handheld bellen op de fiets nog dringend afgeraden, omdat 'handhaving de politie onevenredig veel capaciteit kost'. De politie zou meer moeten surveilleren buiten verkeersaders, bijvoorbeeld op drukke fietsroutes en zelfs dan blijft de pakkans laag.

Muziek op de fiets
Camiel Eurlings is evenmin van plan het luisteren naar muziek op de fiets te verbieden.  Uit onderzoek blijkt dat de gevolgen van het naar muziek luisteren tijdens het fietsen beperkt zijn, zolang de muziek niet te hard staat. Een verbod is alleen mogelijk wanneer het dragen van oordopjes wordt verboden. En dat is volgens Eurlings nog moeilijker handhaafbaar dan een verbod op handheld bellen op de fiets, omdat alleen van dichtbij het dragen van oordopjes kan worden geconstateerd. Daarnaast is het nauwelijks aan te tonen of de muziek daadwerkelijk aanstond. 

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie