Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

Bellen met gestolen mobieltje wordt onmogelijk

Het loont straks niet meer mobieltjes te stelen. Met een gestolen mobieltje in Nederland bellen wordt in de toekomst namelijk onmogelijk gemaakt.

Maandelijks worden in Nederland duizenden mobieltjes gestolen. Naar schatting wordt maar van vijftig procent van de diefstallen aangifte bij de politie gedaan. Dit komt mede door het ontbreken van een landelijke database van gestolen mobieltjes. Hier wil minister Donner van Justitie nu eindelijk een eind aan maken.

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft de minister dat hij een landelijke databank wil oprichten met daarin alle speciale registratienummers van gestolen mobieltjes. Daarbij heeft hij wel de hulp nodig van alle mobiele netwerkoperators. Donner wil samen met minister Brinkhorst keiharde afspraken maken om de diefstal van mobieltjes krachtig te bestrijden. Dieven die denken de databank te kunnen omzeilen door het zogeheten IMEI-nummer te wijzigen, worden straks ook fors aangepakt. Het IMEI (International Mobile Equipment Identity)-nummer is een unieke cijfercombinatie (op te vragen door *#06# in te toetsen) die door de producenten in elk toestel opgeslagen wordt. Het is in principe niet te verwijderen. Het veranderen van de unieke cijferreeks is nu vaak nog mogelijk bij de oude generatie mobieltjes, maar nieuwe toestellen zijn beveiligd tegen het wijzigen van IMEI-nummers, zo blijkt uit onderzoek.

Hoewel projecten projecten zoals de "SMS-bom" en "YUNU-IMEI" er voor gezorgd hebben dat het aantal diefstallen gedaald is, hebben deze initiatieven nog niet tot een structurele aanpak van deze problematiek geleid. Twee jaar geleden alweer is de bewustwordingscampagne YUNO-IMEI gestart, waarbij bezitters van een mobieltje wordt gewezen op mogelijkheden die zij zelf hebben om diefstal en misbruik tot voorkomen.  Onderdeel van de campagne is een website waarop bezoekers het IMEI-nummer van een telefoon kunnen invoeren om te controleren of het toestel al dan niet gestolen is. Ook Bellen.com werkt vanaf de start aan deze campagne mee.

Mede naar aanleiding van de initiatieven in Engeland en België, waar IMEI- databases al wel zijn ingevoerd, is onderzoek gedaan om te zien of een dergelijke database ook in Nederland ingevoerd kan worden. Adviesbureau Verdonck, Klooster & Associates, die het onderzoek heeft verricht, concludeert om een IMEI-database (EIR) door de mobiele netwerkoperators in te laten richten, met eventueel aansluiting op het Central Equipment Identity Register (CEIR) in Dublin.

In overleg met en onder druk van politie en overheid hebben de Engelse mobiele providers de handen vorig jaar al ineen geslagen en een database aangelegd met de IMEI-nummers van gestolen telefoons. Als de rechtmatige eigenaar van een gestolen telefoon dat IMEI-nummer doorgeeft aan de politie of de mobiele provider, wordt het opgenomen in het Equipment Identify Register (EIR), een nationale database met nummers van gestolen telefoons. Daarna is het niet langer mogelijk om met het gestolen toestel gebruik te maken een van de Britse telefoonnetwerken. Dat maakt diefstal van een toestel in principe zinloos.

Om gestolen toestellen ook in andere landen onbruikbaar te maken, zouden nationale EIR-databases kunnen worden gekoppeld. De brancheorganisatie van Europese mobiele telecomproviders, de in Dublin gevestigde GSM Association is daar voorstander van. Het heeft sinds 1996 een Central Equipment Identify Register (CEIR), waaraan  de Britse EIR-database al is gekoppeld.

Op Europees niveau wil de minister ook aandringen op de juiste aanpak van de diefstal van mobiele telefoons, waardoor het ook niet meer mogelijk is gestolen toestellen in het buitenland te gebruiken.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie