Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!
Vergelijk en kies de beste deal

Bellen in buitenland duur, duurder, duurst

Leestijd: 2 minuten

Mobiel bellen in het buitenland is duur en de kosten zijn vaak onduidelijk. Zelfs het Europees Parlement boog zich onlangs over de kwestie. Dat schrijft Henk-Jan den Ouden in het  Haarlems Dagblad in de rubriek Ombudsvrouw. 

Den Ouden concludeert dat je fiks duurder uit bent als je vanuit het buitenland belt, zowel met prepaid als met een abonnement. Hij adviseert mensen die langer dan een paar weken in het buitenland blijven om ter plekke een prepaidkaart van een plaatselijke aanbieder te kopen, zeker als je vaak 'binnen het buitenland' belt.
 
Hij vergeleek de belkosten in het buitenland van vijf belangrijke aanbieders  KPN, Orange, Telfort, T-Mobile en Vodafone in vier populaire vakantielanden: Duitsland, Frankrijk, Griekenland, Spanje.

Enkele conclusies: Vodafone is het goedkoopst, althans na twee minuten bellen. Gebeld worden is bij deze aanbieder zelfs gratis, tenminste als je 'Passport' geactiveerd hebt. T-Mobile springt er negatief uit met prepaid, maar is voordelig voor abonnees bij 'gebeld worden'. KPN blinkt uit in een veelheid van tarieven afhankelijk van je abonnement.

"Al deze Europese landen zijn even duur. Bellen naar Nederland en bellen 'binnen het buitenland' ook. Het tarief is het laagst bij Vodafone: 25 cent per minuut, maar je moet dan wel een Passport activeren en betaalt een starttarief per telefoontje van 1 euro. Al na twee minuten zijn zij het goedkoopst van de vijf. Telfort berekent 80 cent per minuut, T-Mobile 95 en Orange 1,15. Bij KPN hangt het er sterk vanaf welk soort abonnement je hebt. Gebeld worden is bij Vodafone zelfs gratis; T-Mobile berekent 50 cent, Orange 65 en Telfort 80. KPN geeft hier geen korting voor. Sms'jes vanuit een van de vakantielanden zijn 45 cent bij Orange en Telfort en 55 cent bij alle anderen.

Met prepaid ben je over het algemeen een dubbeltje per minuut duurder uit, al springt T-Mobile er hier negatief uit met een tarief van 1,95 voor bellen en 1,25 voor gebeld worden. Sms'jes kosten 55 cent bij T-Mobile en Telfort en 75 cent bij alle anderen. Als je veel prepaid wilt gaan bellen, kun je het beste van tevoren in Nederland extra prepaidkaarten inkopen. Mobiel opwaarderen gaat net als in Nederland, gewoon via het gebruikelijke nummer."

Als handige site wordt -naast die van de providers zelf- www.vakantiebellen.com genoemd, waar overigens meer aanbieders en landen op staan. Ook worden op deze website goekope alternatieven genoemd en vindt u er nuttige vakantie beltips.

Geactualiseerd: vrijdag 21 april 2006
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie