Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal

Bellen en internetten in buitenland blijft duur

door Jeanet Woldring Leestijd: 2 minuten

Mobiel bellen en internetten in het buitenland blijft voorlopig behoorlijk prijzig. Eind dit jaar zouden de tarieven gelijk getrokken worden: bellen op vakantie zou dan net zoveel kosten als thuis. Maar dit plan lijkt van de baan. In plaats van het afschaffen van de roamingkosten sturen de EU-lidstaten nu aan op een jaarlijks tegoed van 40 belminuten, 40 sms'jes en 80 MB voor dezelfde prijs als thuis. Dit blijkt uit gelekte gegevens die in handen zijn van RTL Nieuws.

Afschaffing roamingkosten

In 2013 kwam toenmalig Eurocommissaris Neelie Kroes met een voorstel om de extra kosten voor roaming af te schaffen in Europa. Telecombedrijven rekenen klanten die in het buitenland gebruik maken van hun netwerk extra kosten voor het plegen van een belletje, het versturen van een sms’je of het gebruik van mobiel internet. Vooral in Zuid-Europese landen verdienen providers veel aan toeristen die gebruik maken van hun mobieltje. RTL Nieuws meldt dat het plan nu wordt tegengehouden door Europese ministers die zijn gezwicht voor de druk van telecomaanbieders.

Jaarlijks 40 minuten, 40 sms’jes en 80 MB

Als ‘vervanger’ van het afschaffen van de roamingkosten sturen de EU-lidstaten nu aan op jaarlijks 40 minuten bellen, 40 sms'jes versturen en 80 MB internetten voor dezelfde prijs als thuis. Dit blijkt uit een uitgelekt EU-document dat in handen is van RTL Nieuws.

"Al die mooie ambitieuze plannen van Eurocommissaris Kroes lijken te worden ingewisseld voor wat kleine fooitjes en bundeltjes. De EU-ministers maken zich harder voor de belangen van de telecomindustrie dan die van de consumenten", aldus de Consumentenbond. Om de roamingkosten voor mobiel bellen en internetten binnen de EU te beëindigen is de bond gestart met een actie* en roept consumenten op een petitie te ondertekenen.  

Benieuwd wat Ben Woldring van Bellen.com ervan vindt? Beluister De Nieuws BV van maandag 25 mei.

Een vergelijking maken voor bellen vanuit het buitenland of roaming tips?

*Update: 8 juni 2015

Geactualiseerd: donderdag 4 juni 2020

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.