Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

Bel- en surfgegevens jaar bewaren

7 reacties

Providers moeten bel-, chat-, mail-, surf- en msn-gegevens van klanten een jaar lang bewaren. Als de overheid denkt terroristen of zware criminelen op het spoor te zijn, kan ze deze persoonlijke informatie opvragen, doorspitten en eventueel als bewijsmateriaal gebruiken.

Hiermee is de Tweede Kamer donderdag uiteindelijk akkoord gegaan. De bewaarplicht vloeit voort uit een besluit van de Europese Unie om terroristen en zware criminelen op Europees niveau te bestrijden. Nederland had de richtlijn volgens Brusselse regels al twee jaar geleden moeten omzetten in lokale wetgeving.

Het opslaan van willekeurige privégegevens van alle Nederlanders ligt gevoelig in het parlement. Minister Hirsch Ballin wilde het liefst achttien maanden kunnen beschikken over de data. De PvdA, SP, GroenLinks en D66 zagen meer in een maximumtermijn van zes maanden. De tegenstanders vinden het massaal opslaan van privégegevens van onverdachte burgers een onaanvaardbare inbreuk op hun privacy. Voorstanders zeggen dat de samenleving er veiliger door wordt.

Internetproviders: behalve kostbaar, volstrekt zinloos
Internetprovider XS4ALL protesteerde onlangs in een open brief aan de Tweede Kamer tegen de bewaarplicht. De voorgestelde bewaarplicht van internetdata is behalve kostbaar, volstrekt zinloos. Volgens internetaanbieder IS Interned Services blijkt dat kwaadwillenden gegevens kunnen versleutelen en opslag kunnen omzeilen. Bovendien zijn de enorme hoeveelheden data onmogelijk te doorzoeken en zijn geregistreerde ip-adressen niet te herleiden tot unieke personen.

Uit een onderzoek in december van KPMG bleek dat uitgebreide registratie van surf- en e-mailgedrag internetaanbieders miljoenen gaat kosten. Een internetaanbieder met tien procent marktaandeel moet ten minste 2,2 miljoen euro investeren om al deze gegevens een jaar te kunnen bewaren, becijferden de accountants. IS Interned Services noemde die berekening twee weken geleden achterhaald. Opslag volgens het voorstel zou IS nog veel meer kosten: 7 miljoen euro per jaar. Dat is evenveel als de omzet van het bedrijf. 

In onze buurlanden betaalt de overheid de kosten die nodig zijn voor de bewaarplicht. Als die kosten in Nederland door de providers moeten worden betaald, onstaat oneerlijke concurrentie met buitenlandse providers. Internet trekt zich immers weinig aan van grenzen, buitenlandse bedrijven kunnen gemakkelijk hun diensten aanbieden op de Nederlandse markt, aldus XS4ALL.

Zie ook: Webhosting vergelijking op Internetten.nl

Reacties (7)

Geplaatst door: Trees ()

Beste Ruud, omdat ik toch denk dat jij het niet helemaal begrijpt zal ik het je uitleggen: iets wat door iemand van mij bewaard wordt, kunnen ze ook later weer terughalen. Ze kunnen het opvragen en doorspitten voor de overheid, dus ook voor de klant zelf.
Ik neem tenminste niet aan dat je eerst zelf moet aantonen dat je terrorist bent, voordat je ook toegang krijgt tot je gegevens. Misschien dat je daaraan dacht, maar dat is dus niet zo. Dat geldt alleen als de overheid kan aantonen dat ze denken dat je terrorist bent, dan mogen zij ook bij jouw gegevens.

Geplaatst door: Ruud ()

Trees ... Dus jij denkt dat bij de volgende computer crash je een backup van je gegevens bij de provider kunt halen? Volgens mij begrijp je het niet helemaal!!

Geplaatst door: Pieter ()

@Trees. Voor zover ik weet worden er alleen ip adressen, telefoonnummer e.d. opgeslagen. En dus geen documenten enzo.

Geplaatst door: Trees ()

Wat een gemopper, ik vind het goed. 2 jaar geleden is mijn computer kapotgegaan en toen was ik alles kwijt. ben blij dat de regering de internetleveranciers nu verplicht om alles te bewaren. dat het ook tegen terrorisme gebruikt kan worden is alleen maar mooi meegenomen.

Geplaatst door: Gandalf ()

Een trend die helaas moeilijk te stoppen is. De jongere generatie raakt steeds meer gewend om de eigen privacy in het publieke domein te plaatsen. De roep om het belang van privacy van burgers zal in de loop der tijd dus steeds verder verzwakken.

Geplaatst door: Merlijn ()

Helemaal mee eens Ruud.
Het is niet vanwege grotere veiligheid, het is niet vanwege criminaliteit, het is hem te doen om de middenklasse onderuit te halen en een gapende kloof te creeren tussen arm en elitair rijk.

Geplaatst door: Ruud ()

Alweer een onzinnig maatregel van een prutsende regering. Weer moet de burger betalen. Het houdt gewoon niet op met het kaalplukken van het volk!!

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie