BBned start glasvezelnet in Amsterdam
Leestijd: 3 minuten
BBned en enkele andere partijen zijn samen met de gemeente Amsterdam officieel van start gegaan met de aanleg van het Glasvezelnet Amsterdam (GNA). De eerste aansluitingen worden begin volgend jaar mogelijk.
Het netwerk wordt aangelegd en onderhouden door BAM/VandenBerg-DRAKA en beheerd door BBned, dochterbedrijf van Telecom Italia. Amsterdam beschikt daarmee net als Rotterdam 'Stadswonen' over het glasvezelnetwerk van BBned.
Directeur Hans Rietkerk: "Glasvezel is de toekomst en daar kun je beter vandaag dan morgen in meegaan. Als wij willen dat Nederland tot de meest innovatieve landen ter wereld behoort, moeten we als land veel meer investeren in de aanleg van glasvezelnetwerken en bijbehorende innovatieve ontwikkelingen."
BBned verwacht er veel van: "Het is niet alleen goedkoper dan bijvoorbeeld, koper, maar het biedt vooral veel meer mogelijkheden. Snelheden als 1000 megabit per seconde kunnen worden gehaald waardoor de downstream en upstream – tegelijkertijd – vele malen sneller gaat. Dit maakt toepassingen mogelijk die nu nog niet mogelijk zijn, zoals interactieve tv, zorg op afstand en beeldtelefonie. Op het gebied van televisie wordt het bijvoorbeeld mogelijk om programma’s te downloaden die al uitgezonden zijn, of digitale televisie te ontvangen maar ook ‘video-on-demand’: razendsnel downloaden en meteen kijken. Zorg op afstand houdt in dat medische zorg als hartritme- en suikerspiegelmeters op afstand, met alarmcontact, op de voet te volgen zijn."
GNA wil alle panden in Amsterdam rechtstreeks aansluiten op glasvezels, om te beginnen in delen van Zeeburg, Amsterdam Oost en Osdorp. In de loop van 2007 en 2008 zullen in dit gebied circa 40.000 huishoudens en bedrijven worden aangesloten. GNA wil dat dat net opengesteld wordt voor iedereen die het wil gebruiken.
Echter, als het aan Vecai, de branchevereniging van de kabelaanbieders ligt, gaat de aanleg niet door. Zo vergelijkt directeur Rob van Esch in zijn weblog de start van het project in Amsterdam met het kappen van een boom zonder kapvergunning. Dat zou een burger niet mogen, maar de gemeente mag dat wel, aldus Van Esch. Hij vindt dat er netjes gewacht moet worden op goedkeuring uit Brussel. Zijn weblog van 13 oktober geeft hij de titel: 'De glasvezeldiscussie is toch wel boeiend.'
Er is een nieuwe website geopend, Glasvezelamsterdam.nl, waarop al enkele aanbiedingen met tarieven van providers staan, o.a. die van Pilmo, het consumentenmerk van BBned. Zo kost Pilmo Totaal (Glasvezel) 45 euro, bij voorinschrijving tien euro korting per maand. Men krijgt hiervoor een 10 Mbps (up/down) verbinding, inclusief telefonie en televisie.
Zie ook: Pilmo Internet + Bellen
Laatste nieuws
-
Met deze tips voorkom je dat je smartphone oververhit raakt
19 jul Hoe hou je je telefoon koel en voorkom je oververhitting? Met deze tips maak je veilig gebruik van j...
-
Column: Internet op vakantie draait om … elektriciteit?
24 jun Internetten en bellen op vakantie in het buitenland hoeft geen bill shock meer op te leveren. Wat is...
-
Column: Wifi thuis de zwakste schakel, maar hoe lang nog?
1 apr Is het echt nodig om wifi sneller en beter te maken? En waarom maken internetproviders reclame om wi...
-
Vanaf 31 maart stopt KPN met 3G, wat zijn de gevolgen?
1 apr KPN haalt stekker uit 3G-netwerk. Wat zijn de gevolgen?
-
Gratis bellen en sms'en van en naar Oekraïne
25 mrt Vanwege de situatie in Oekraïne kun je bij een aantal providers tijdelijk gratis bellen naar Oekraïn...