Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal

Appen op de fiets? € 95 boete

door Margot Meendering 1 reactie Leestijd: 2 minuten

Een berichtje versturen of je vriendin bellen, terwijl je op de fiets zit. Vanaf 1 juli 2019 is het verboden. En de boete? Die is € 95 en wordt direct uitgedeeld. Whatsappen op de fiets mag dus niet meer, maar hoe zit het verder precies met deze nieuwe regel? (Dit artikel mag je dus niet meer lezen als je op de fiets zit!)

whatsapp-verbod-fiets-0.png

Als ik geen broekzakken heb, mag ik mijn telefoon dan vasthouden?

Het korte antwoord: Nee, dat mag niet. Een iets langer antwoord: je kunt een bekeuring krijgen voor het vasthouden van je smartphone tijdens het fietsen. Dus als je geen broekzakken hebt maar wel een smartphone die mee moet, kun je beter investeren in een smartphonehouder voor op je stuur of een tasje. 

Geldt het appverbod alleen voor mijn smartphone?

Nee, ook tablets, fotocamera’s en MP4 spelers vallen onder het verbod en mag je dus niet meer besturen terwijl je fietst.

Mag ik mijn navigatie-app nog gebruiken tijdens het fietsen?

Dat mag; maar dan moet je smartphone in een houder op het stuur zitten. Als je tijdens het navigeren via je smartphone alsnog een gevaar op de weg blijkt, kun je nog steeds een bekeuring krijgen.

En voetgangers dan?

Voor voetgangers verandert er niets. Zij mogen nog steeds Pokémon Go! spelend door de straten lopen. Maar ook voetgangers mogen geen gevaar op de weg vormen. Dus als je tijdens het Pokémon vangen gevaarlijke dingen doet, kun je ook een boete krijgen.

Moet mijn smartwatch ook in mijn tas?

Een smartwatch valt onder de apparaten die je niet mag besturen of aanraken tijdens het fietsen. Je mag je smartwatch wel om je pols dragen en zolang je niet aan het swypen bent, is er niets aan de hand.

Ik moet wachten voor de brug; dan mag ik toch wel even Instagrammen?

Zeker mag dat! Het is alleen verboden om met je smartphone bezig te zijn terwijl je fietst. Als je stilstaat of wacht voor de brug (of het stoplicht) kun je rustig Instagrammen zonder het risico op een bekeuring.

Ik wil graag een ander liedje luisteren maar kan niet stoppen. Wat nu?

Je smartphone mag je niet aanraken tijdens het fietsen. Om toch van nummer te kunnen wisselen kun je de knoppen aan het kabeltje van je koptelefoon gebruiken om een nummer door te spoelen. Vaak kun je met spraakbesturing ook de muziek aanzetten en nummers doorspoelen.

Geactualiseerd: maandag 1 juli 2019

Margot Meendering
Margot Meendering Online content marketeer

Margot was tot juni 2022 werkzaam als Online productspecialist Telecom bij Internetten.nl. Door het verwerken van de producten en diensten in onze vergelijkingen is Margot snel telecom expert geworden. Daarnaast heeft ze ervaring opgedaan in het ondersteunen van onze klanten via de klantenservice. Ze weet hierdoor veel van vaste en mobiele telecom zaken. Vandaar dat je haar naam nog kunt tegenkomen bij telecom gerelateerde artikelen en nieuwsberichten.

Reacties (1)

Geplaatst door: Edgar ()

Alleen wel 15 jaar te laat nu pas

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.