Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

Appen op de fiets? € 95 boete

door Margot Meendering 1 reactie

Een berichtje versturen of je vriendin bellen, terwijl je op de fiets zit. Vanaf 1 juli 2019 is het verboden. En de boete? Die is € 95 en wordt direct uitgedeeld. Whatsappen op de fiets mag dus niet meer, maar hoe zit het verder precies met deze nieuwe regel? (Dit artikel mag je dus niet meer lezen als je op de fiets zit!)

whatsapp-verbod-fiets-0.png

Als ik geen broekzakken heb, mag ik mijn telefoon dan vasthouden?

Het korte antwoord: Nee, dat mag niet. Een iets langer antwoord: je kunt een bekeuring krijgen voor het vasthouden van je smartphone tijdens het fietsen. Dus als je geen broekzakken hebt maar wel een smartphone die mee moet, kun je beter investeren in een smartphonehouder voor op je stuur of een tasje. 

Geldt het appverbod alleen voor mijn smartphone?

Nee, ook tablets, fotocamera’s en MP4 spelers vallen onder het verbod en mag je dus niet meer besturen terwijl je fietst.

Mag ik mijn navigatie-app nog gebruiken tijdens het fietsen?

Dat mag; maar dan moet je smartphone in een houder op het stuur zitten. Als je tijdens het navigeren via je smartphone alsnog een gevaar op de weg blijkt, kun je nog steeds een bekeuring krijgen.

En voetgangers dan?

Voor voetgangers verandert er niets. Zij mogen nog steeds Pokémon Go! spelend door de straten lopen. Maar ook voetgangers mogen geen gevaar op de weg vormen. Dus als je tijdens het Pokémon vangen gevaarlijke dingen doet, kun je ook een boete krijgen.

Moet mijn smartwatch ook in mijn tas?

Een smartwatch valt onder de apparaten die je niet mag besturen of aanraken tijdens het fietsen. Je mag je smartwatch wel om je pols dragen en zolang je niet aan het swypen bent, is er niets aan de hand.

Ik moet wachten voor de brug; dan mag ik toch wel even Instagrammen?

Zeker mag dat! Het is alleen verboden om met je smartphone bezig te zijn terwijl je fietst. Als je stilstaat of wacht voor de brug (of het stoplicht) kun je rustig Instagrammen zonder het risico op een bekeuring.

Ik wil graag een ander liedje luisteren maar kan niet stoppen. Wat nu?

Je smartphone mag je niet aanraken tijdens het fietsen. Om toch van nummer te kunnen wisselen kun je de knoppen aan het kabeltje van je koptelefoon gebruiken om een nummer door te spoelen. Vaak kun je met spraakbesturing ook de muziek aanzetten en nummers doorspoelen.

Margot Meendering

Online content marketeer
Margot Meendering
Ik ben Margot, sinds juni 2019 werkzaam als online content marketeer bij de Bencom Group. Ik schrijf graag over nieuwe ontwikkelingen in de telecom branche. Mijn naam kom je tegen bij artikelen over telecom gerelateerde zaken.

Reacties (1)

Geplaatst door: Edgar ()

Alleen wel 15 jaar te laat nu pas

Reageren

Navigatie