Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

Android malware belt continu dure betaalnummers

door Jeanet Woldring

Android-malware.jpgBen je fan van de game ‘Gems Chest for Clash Royale’ en gebruik je een Android smartphone? Dan loop je kans op een torenhoge telefoonrekening. Hoe dat komt?

Dure betaalnummers

Een nieuwe vorm van malware blijkt zich in Android smartphones te nestelen en continu dure betaalnummers* te bellen. Nietsvermoedende slachtoffers kunnen hierdoor een hoge telefoonrekening gepresenteerd krijgen. Hiervoor waarschuwt Infosecurity Magazine naar aanleiding van een blogpost van beveiligingsonderzoekers.

Verstopt in ‘Gems Chest for Clash Royale’ 

De malware heet CallJam en zit verstopt in de game ‘Gems Chest for Clash Royale’. De malware zou sinds mei 2016 in de Google Play Store hebben gestaan en sindsdien tenminste 500.000 keer gedownload zijn. Opvallend is dat de app in de Google Play Store een beoordeling krijgt van vier sterren, wat is gebaseerd op 4.722 beoordelingen. Dit is mogelijk doordat gebruikers wordt gevraagd de app te beoordelen voordat deze de eerste keer volledig is opgestart. Zij geven dus al een beoordeling voor de ware aard van de app ontdekt wordt.

Slachtoffers worden doorverwezen naar malafide websites, waar zij frauduleuze advertenties te zien krijgen. Daarnaast probeert de malware beheerdersrechten te verkrijgen op het geïnfecteerde apparaat en contact te leggen met een Command & Control server. Via deze server kunnen de aanvallers de CallJam malware onder andere de opdracht geven continu te bellen naar dure betaalnummers.

Wat zijn betaalnummers?

* Betaalnummers zijn telefoonnummers waar je extra voor betaalt, ook wel informatienummers genoemd. Je betaalt niet alleen voor het contact met dit nummer maar ook voor de dienst die door dit nummer geleverd wordt. Voorbeelden van informatienummers:

  • 0800 nummers voor gratis informatiediensten
  • 0900 nummers voor bijvoorbeeld een klantenservice van een bedrijf
  • 0909 nummers voor bijvoorbeeld belspelletjes
  • 0906 nummers voor meestal sekslijnen maar ook andere informatiediensten
  • 18xy nummers voor nummerinformatie. Hiermee kunt u telefoonnummers opvragen.

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie