Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!
Vergelijk en kies de beste deal

Android malware belt continu dure betaalnummers

door Jeanet Woldring Leestijd: 2 minuten

Android-malware.jpgBen je fan van de game ‘Gems Chest for Clash Royale’ en gebruik je een Android smartphone? Dan loop je kans op een torenhoge telefoonrekening. Hoe dat komt?

Dure betaalnummers

Een nieuwe vorm van malware blijkt zich in Android smartphones te nestelen en continu dure betaalnummers* te bellen. Nietsvermoedende slachtoffers kunnen hierdoor een hoge telefoonrekening gepresenteerd krijgen. Hiervoor waarschuwt Infosecurity Magazine naar aanleiding van een blogpost van beveiligingsonderzoekers.

Verstopt in ‘Gems Chest for Clash Royale’ 

De malware heet CallJam en zit verstopt in de game ‘Gems Chest for Clash Royale’. De malware zou sinds mei 2016 in de Google Play Store hebben gestaan en sindsdien tenminste 500.000 keer gedownload zijn. Opvallend is dat de app in de Google Play Store een beoordeling krijgt van vier sterren, wat is gebaseerd op 4.722 beoordelingen. Dit is mogelijk doordat gebruikers wordt gevraagd de app te beoordelen voordat deze de eerste keer volledig is opgestart. Zij geven dus al een beoordeling voor de ware aard van de app ontdekt wordt.

Slachtoffers worden doorverwezen naar malafide websites, waar zij frauduleuze advertenties te zien krijgen. Daarnaast probeert de malware beheerdersrechten te verkrijgen op het geïnfecteerde apparaat en contact te leggen met een Command & Control server. Via deze server kunnen de aanvallers de CallJam malware onder andere de opdracht geven continu te bellen naar dure betaalnummers.

Wat zijn betaalnummers?

* Betaalnummers zijn telefoonnummers waar je extra voor betaalt, ook wel informatienummers genoemd. Je betaalt niet alleen voor het contact met dit nummer maar ook voor de dienst die door dit nummer geleverd wordt. Voorbeelden van informatienummers:

  • 0800 nummers voor gratis informatiediensten
  • 0900 nummers voor bijvoorbeeld een klantenservice van een bedrijf
  • 0909 nummers voor bijvoorbeeld belspelletjes
  • 0906 nummers voor meestal sekslijnen maar ook andere informatiediensten
  • 18xy nummers voor nummerinformatie. Hiermee kunt u telefoonnummers opvragen.
Geactualiseerd: woensdag 10 juni 2020

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie