Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal

Agentschap Telecom wordt per 1 januari Rijksinspectie Digitale Infrastructuur

door Jeanet Woldring Leestijd: 2 minuten

Agentschap Telecom gaat vanaf 1 januari 2023 'Rijksinspectie Digitale Infrastructuur' heten. De toezichthouder houdt zijn huidige taken, maar gaat ook nadrukkelijk investeren in de digitale veiligheid van Nederland. Waarom deze verandering?

Wat Agentschap Telecom doet

Agentschap Telecom (AT) is de toezichthouder op het gebied van telecommunicatie- en IT-netwerken. De organisatie, die zijn hoofdkantoor in Groningen heeft, zegt het zo: Agentschap Telecom staat voor de beschikbaarheid en betrouwbaarheid van IT- en communicatienetwerken, zodat Nederland veilig verbonden is. 

Door de toenemende digitalisering wordt het werkveld echter steeds breder, zeker met de verdieping rondom cyber. Hoofdinspecteur Angeline van Dijk vertelde vorig jaar aan AG Connect : "We moeten  ons echt doorontwikkelen naar een Autoriteit Digitale Infrastructuur."

agentschap-telecom-digitale-infrastructuur.PNG

Naam past niet meer

De naam 'Agentschap' past dus niet helemaal meer, aangezien er meer geïnvesteerd wordt in de toezichtstaken en deze intensiever worden. Daarnaast is het volgens de toezichthouder belangrijk dat de overheid vat krijgt op de gehele digitale infrastructuur. Daarvoor zou een sterke Rijksinspectie nodig zijn die het geheel overziet, kansen en risico's tijdig signaleert en in kan grijpen als dat nodig is. Ook verdwijnt 'Telecom' uit de nieuwe naam, aangezien dat de lading niet meer dekt. De nieuwe naam wordt dus Rijksinspectie Digitale Infrastructuur.

Digitale veiligheid

Niet alleen de naam verandert per 1 januari 2023. Ook krijgt de nieuwe Rijksinspectie Digitale Infrastructuur een hernieuwde focus, naast de taken die het nu al heeft.  Zo gaat de toezichthouder nadrukkelijk investeren in de digitale veiligheid van ons land. Dat houdt in dat er veel gelet wordt op betrouwbare netwerken, betrouwbare slimme apparaten en een veilig gebruik van het internet.

'Voorbereid op een digitale nachtmerrie'

Ook nu heeft AT al veel aandacht voor preventieve beveiligingsmaatregelen om uitval van bijvoorbeeld de IT-infrastructuur te voorkomen. Zo vindt op donderdag 10 november de vijfde editie van het online symposium ‘Opstap naar weerbaarheid’ plaats. Deskundigen van binnen en buiten Agentschap Telecom gaan tijdens het gratis symposium in op het herstelvermogen na een digitaal incident. Men kan zich inschrijven via de website.

De naamswijziging en hernieuwde focus worden op 7 november officieel gepresenteerd aan minister Micky Adriaanse van Economische Zaken en Klimaat. De minister brengt die dag ook een bezoek aan het nieuwe kantoor in Amersfoort. Overigens blijft het hoofdkantoor van AT gewoon in Groningen.

Geactualiseerd: donderdag 3 november 2022

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Reageren

Beveiligd met reCAPTCHA - Privacy - Voorwaarden
Google ReCaptcha

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.