Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal

'Afschaffen extra belkosten naar EU-landen onwenselijk'

door Jeanet Woldring Leestijd: 2 minuten

goedkoop-bellen-buitenland.jpgDemissionair minister Henk Kamp wil de extra kosten voor bellen naar andere EU-landen niet afschaffen. Dat laat hij weten naar aanleiding van Kamervragen van D66. Bel je veel naar het buitenland? Dan loont het de tarieven te vergelijken en zo nodig over te stappen naar een goedkopere provider.

Roamingkosten afgeschaft

De roamingkosten werden eerder dit jaar door de Europese Unie afgeschaft. Consumenten kunnen nu bellen, sms’en en internetten vanuit andere EU-landen zonder extra roamingkosten. Hoewel je dus niet meer extra hoeft te betalen voor bellen vanuit het buitenland naar een EU-land, worden er voor een telefoongesprek vanuit Nederland naar een Europees land wel extra kosten gevraagd. Naar het buitenland bellen doet niet mee, schreven we eerder.

Niet wenselijk

Volgens de minister wordt de concurrentie tussen telecombedrijven lastiger gemaakt als die extra kosten worden afgeschaft. Zo zouden providers het tarief voor internationaal bellen niet langer kunnen gebruiken als middel om zich te kunnen onderscheiden van concurrenten.

Genoeg keuze voor prijsbewuste consument

Ondertussen lijkt de noodzaak van dit type regulering te zijn ingehaald door de markt, antwoordt Kamp. 'Consumenten die een redelijk tarief willen betalen voor internationaal bellen, kunnen gebruik maken van telecombedrijven en abonnementsvormen die een lager tarief rekenen, van speciale 0900-nummers met lage tarieven voor internationaal bellen of zonder kosten bellen over het internet (bijvoorbeeld via Skype, Facetime of Whatsapp). Er is dus keuze op de markt voor internationaal bellen, waar prijsbewuste consumenten gebruik van kunnen maken.' Hij verwacht ook niet dat de Europese Commissie een wetsvoorstel hiervoor zal indienen.

Oproep

D66-Kamerlid Jan Paternotte stelde de vraag naar aanleiding van een oproep van 150 Europarlementariërs. In de oproep vragen zij om ook het bellen naar buitenlanden binnen de EU te gaan reguleren om zo excessieve prijzen voor data, telefonie en sms te beperken.

Goedkoop bellen naar het buitenland? Vergelijk de tarieven op Bellen.com

Geactualiseerd: donderdag 30 april 2020

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.