Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!
Vergelijk en kies de beste deal

Afronden belminuten deels teruggedraaid

door Jeanet Woldring

KPN gaat klanten die het gevoel hebben niet geïnformeerd te zijn over het afronden van telefoongesprekken op hele minuten, op verzoek terugzetten naar hun oude abonnement. De oude voorwaarden zijn dan weer van toepassing en dat betekent  per seconde betalen. Ook komt KPN met nieuwe abonnementen waarbij per seconde wordt betaald.

Bekendmaking bij Kassa
Het deels terugdraaien van het tariefsysteem werd zaterdag door KPN bekend gemaakt in het consumentenprogramma Kassa. Uit de reacties van kijkers blijkt dat veel mensen niet wisten dat hun telefoongesprekken op de hele minuut naar boven worden afgerond. De Telecomwet en de Wet Oneerlijke Handelspraktijken zijn hier duidelijk over. Volgens Cynthia Heijne van Telecomwaakhond Opta moeten providers bij het aangaan van een nieuw contract de consument volgens de regels informeren.

Speciale website
Klanten van KPN en Hi die zonder het te weten per minuut betalen, kunnen worden teruggezet naar een abonnementsvorm waarbij de oude voorwaarden gelden en er dus na de eerste minuut weer per seconde wordt afgerekend. Abonnees moeten hiervoor een webformulier invullen op een speciale website. 

Telfortklanten uitgebreid geïnformeerd
Voor klanten van Telfort ligt de situatie iets anders. Bij de KPN-dochter werd al in 2008 het afronden naar minuten ingevoerd (KPN vanaf maart 2009). Volgens KPN heeft Telfort deze wijziging destijds 'uitgebreid gecommuniceerd'. Ook zouden klanten de mogelijkheid hebben gekregen om hun contract te ontbinden. Telfort-abonnees die toch ontevreden zijn, kunnen zich melden bij de klantenservice van de provider. Telfort zal dan per geval naar een oplossing zoeken.

Keuze: per minuut of per seconde
KPN geeft in de uitzending aan dat het bedrijf doorgaat met afronden van telefoongesprekken op de hele minuut. Wel gaat het consumenten een keuze bieden, door een aantal nieuwe abonnementen toe te voegen aan de bestaande. Bij die abonnementen rekenen consumenten dan af per seconde.

Vodafone blijft per minuut afrekenen
Vodafone liet in een schriftelijke reactie aan Kassa weten dat het voorlopig niet van plan is om de minuutafrekening terug te draaien. Wel zou de provider werken aan een 'nieuwe' abonnementsvorm waarbij per seconde wordt afgerekend. Vodafone wil dit eerst gaan testen en het zou nog zeker enkele maanden gaan duren voordat deze beschikbaar komt.

Merendeel niet buiten de bundel
Vodafone laat verder weten dat uit een steekproef onder 25.000 facturen blijkt dat 60 procent van hun abonnees nooit buiten hun bundel belt en daarom geen extra kosten maakt ondanks het afronden op hele minuten. Volgens de provider kan de overige 40 procent te maken krijgen met een kostenstijging van gemiddeld 5 tot 15 procent, afhankelijk van het belgedrag. Klanten die regelmatig buiten hun bundel bellen, kunnen echter kosteloos overstappen naar een bundel met een groter aantal belminuten.

Ondertussen heeft Consuwijzer van Kassa 300 meldingen van consumenten binnengekregen die zeggen niet geïnformeerd te zijn over het afronden op de hele minuut. Telecomwaakhond Opta inventariseert deze en gaat kijken welke aanbieders zich niet aan de regels houden.

Gepubliceerd: maandag 25 oktober 2010
Geactualiseerd: dinsdag 16 juni 2020

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie