Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

Actie tegen ongewenste sms-berichten

door Els Werkman 32 reacties

De Consumentenbond is een actie gestart over tekstberichtjes op de mobiele telefoon. Het dreigt in Nederland volstrekt uit de hand te lopen met sms volgens de bond. Mensen betalen zich blauw aan tekstberichtjes op de mobiele telefoon, zonder dat ze daar iets aan kunnen doen. De Consumentenbond is daarom op 3 februari met de actie ‘sms-leed’ gestart, waarbij mensen worden opgeroepen om hun ervaringen te melden. Men heeft daartoe  een speciaal e-mail adres (actiesmsleed@consumentenbond.nl) geopend.  De bond hoopt dat ook medewerkers van telecom- en omroepbedrijven hier uit de school klappen. Er worden in een speciaal uitgegeven persbericht enkele voorbeelden genoemd van 'sms-leed':

  • Een sms’je dat je ongevraagd ontvangt, bijvoorbeeld met een ringtone, maar waarvoor jij wel moet betalen a 1,10 euro per keer.
  • Een sms’je dat je verstuurt om mee te doen aan een tv-programma (a 70 eurocent), terwijl de uitslag al bekend lijkt te zijn.
  • Een sms’je met een mop of een recept waar je één keer om gevraagd hebt, maar waar je vervolgens een abonnement op blijkt te hebben voor meerdere keren per dag, zonder dat je weet hoe je er vanaf moet komen.

Ook legt de Consumentenbond een aantal eisen neer bij bedrijfsleven en overheid:

  • Degene die een sms’je verstuurt, zou pas hoeven te betalen op het moment dat het zeker is dat het tekstberichtje ook is aangekomen (en niet zoals nu als het is verstuurd).
  • Als je betaald hebt voor een sms’je waar je niet om gevraagd hebt, moet je onmiddellijk je geld terugkrijgen.
  • de telecombedrijven moeten – net als creditcardmaatschappijen – bewijzen dat je wél toestemming hebt gegeven.
  • Bij aanbieders van betaalde sms-berichten die niet voldoende helder maken dat je een abonnement aangaat of hoe je daar vanaf komt, moeten telecombedrijven onmiddellijk de nummers afsluiten.

Niet alleen de Consumentenbond, ook KPN komt in actie tegen ongewenste sms-berichten. De operator gaf gisteren een persbericht uit met de titel: KPN Mobile verscherpt maatregelen bij misstanden SMS abonnenementsdiensten. Hierin wordt aangekondigd dat KPN harder gaat optreden bij misstanden met betaalde sms abonnementsdiensten. Aanbieders van deze diensten zijn doorgaans zelfstandige bedrijven die hun diensten op de markt brengen via het netwerk van mobiele operators. Om te bevorderen dat dit op correcte wijze gebeurt, hanteert KPN Mobile al sinds enige tijd een gedragslijn die door alle sms serviceproviders is ondertekend. Volgens deze gedragslijn dient in alle reclame-uitingen een duidelijke en leesbare vermelding te staan van het geldende tarief. Daarnaast moeten aanbieders hun identiteit in alle reclameuitingen duidelijk kenbaar maken. De aanbieders moeten er bovendien voor zorgen dat een sms dienst aan- en uitgezet  kan worden met een keyword. Verder is het niet toegestaan om sms berichten te versturen zonder dat de klant zelf het initiatief voor het abonnement heeft genomen. Over het algemeen wordt de gedragslijn serieus genomen en goed gehanteerd volgens KPN. Voor de uitzonderingen die nog voorkomen en veel overlast veroorzaken bij de klant, gaat KPN nu verscherpte maatregelen treffen. De betrokken sms service provider krijgt in eerste instantie een schriftelijke waarschuwing en krijgt een bepaalde periode de tijd maatregelen te nemen. Gaan deze niet ver genoeg, dan wordt de sms dienstverlening tijdelijk afgesloten totdat het probleem is opgelost.
De verscherpte maatregen worden medio februari ingevoerd. Op www.kpn.com staat meer informatie over betaalde sms abonnementsdiensten en over de wijze waarop een abonnement desgewenst beëindigd kan worden.

Ook het t.v. programma Radar was gisteravond aan het sms-leed gewijd. Op de website is veel nuttige informatie over dit onderwerp te vinden. Vanmiddag om 13.30 uur wordt het programma herhaald.

Els Werkman

Sitemanager Telecom
Els Werkman
Ik ben Els. Sinds 2008 werk ik voor de Bencom Group. Mijn specialisme is telecommunicatie, vandaar dat je mijn naam ziet terugkomen bij artikelen over telecom gerelateerde zaken.

Reacties (32)

Geplaatst door: E.de Jonge ()

M,ik heb in 2 weken tijd tweemaal 10Euro opgewaardeerd op mijn Pre Paid card van KPN
maar het beltegoed verdwijnd als sneeuw voor de zon,door allerlei ongevraagde SMS
berichten,hoe kom ik daar van af.Heb al ge SMS naar 2050(daar komt het volgens de KPN vandaar,maar zonder succes.Kan iemand mij helpen om van die oplichters af te komen <

Geplaatst door: IKKE ()

WIE ONGEWILD SMS KRIJGT MET "WML" KAN DIT DOEN STOPPEN DOOR EEN SMS TE STUREN NAAR 9989 EN STOP TE VERMELDEN ALS BERICHT !MAANDEN LANG KREEG IK ONGEVRAAGD WML BINNEN EN TELKENS KOSTE HET MIJ 4 EURO PER BINNENKOMEND BERICHT !!EINDELIJK IS DOOR 9989 DEZE ONZIN GESTOPT.HOPELIJK HEBBEN JULLIE HIER IETS AAN, WANT DEZE OPLICHTERIJ MOET STOPPEN !!!!

Geplaatst door: Maes Joseph ()

Ik was slachtoffer van z`on vuile partijken,mailen terwijl ik in het buitenland was
het ware telefoonnummers van drie cijfers en dus stond ik machtteloos,ik was bij
SIMYO en die hebben alles keurig geregeld en heb alles terug getrokken tot de laatste eurocent,dus probeerd ook eens op deze manier ! goodluck jos.

Geplaatst door: Godfather78 ()

Afgelopen maand slachtoffer geworden van ongewenste sms berichten met irritante reclame van 5060 ik kan me niet herrineren dit ooit aangevraagd te hebben,

Dankzij jullie tip: STOP smsen naar 5060 kreeg ik een bericht dat het was geeindigd.

Mijn dank is zeer groot!

Geplaatst door: Jasperge ()

ik ontving ook ongewenste smsberichten. Ik had me er nog nooit voor aangemeld. Heb de afmeldcodes gezocht op www.smsafmelden.info maar ze het nummer stond er in eerste instantie niet bij. Ik heb het nummer aangemeld via het forum en binnen een paar uur had ik een reactie van smsafmelden.info. Ze hadden alles voor me opgezocht. Super!

Geplaatst door: auke ()

Ik krijg nu al ruim een jaar sms berichten van netsize.

Ik heb heel vaak een sms terug gestuurd met `STOP` naar 3311, maar af en toe krijg ik toch nog sms jes met operator logo`s, dit gaat buiten mijn bundel, en kost veel geld. Naar netsize bellen heeft geen zin, ik krijg altijd een antwoordapparaat en krijg nooit iemand aan de lijn.

Dat schiet dan dus ook niet op, want dat kost weer geld!Ook krijg ik nu steeds smsjes van een of andere een combo aanbieding, ik weet zeker dat ik nooit iets heb aangevraagd.

Ook dit gaat weer buiten mijn bundel en kost geld.Ik gebruik mijn telefoon alleen zakelijk, en gebruik geen wallpapers, operatorlogo`s of ringtones.

Ik wil deze troep niet, maar kom er niet van af.

Dit is mij ook overkomen en ik denk dat KPN er zoveel aan verdient dat ze deze roversbende toestaan op hun net om jou te laten beroven.
Ik heb het mobieltje in het aquarium laten zakken, een abonnee minder.

Geplaatst door: liza ()

hallo
krijg steeds 2 keer perdag een sms van 2200
heb het via vodafone willen verwijderen,
krijg dan bericht dat ik het niet meer krijg
maar krijg het wel steeds weer
hoe kom ik er van af
groeten liza

Geplaatst door: Bestolen ()

WENSTE DATE SMS jes ONGEDAAN.MAKEN
Naam: anoniem
Als je een date sms ontvangt kost dat é 0.70 alleen jij hebt niet gevraagd om zo`n betaald sms je.
heeft mij ongemerkt veel geld gekost.

als je er van af wil sms dat in HOOFDLETTERS "STOP" naar 5060
of bel naar Cell-gate 070-3465496.

Als het versturen van dit soort sms jes geen dieftal is, snap ik het niet meer.
HIER GAAT VEEL GELD IN OM (GESTOLEN GELD ook van kinderen waar zij het nummer van hebben) niet normaal.

pak eens een rolletje drop van é0.70 uit een suppermarkt
voor je het weet zit je vast?


Geplaatst door: Corien ()

Mijn dochter kreeg ongevraagd sms-jes van sms247.tv. Per bericht werd maar liefst € 3,- van haar prepaid beltegoed afgeschreven. Ik heb zojuist STOP ge-sms`t naar 6464. Ontving de melding dat de dienst van WMN? nu is stopgezet en nu maar hopen dat het heeft gewerkt.

Geplaatst door: smsafmelden ()

ontvang jij ook ongewenste smsberichten? kijk op www.smsafmelden.info voor het meest complete overzicht van smsdiensten op het internet.
Smsafmelden.info is een online databank met een overzicht van vrijwel alle betaalde sms-abonnementsdiensten; van horoscopen en moppen tot sekschats en ringtones. Gebruikers kunnen bij Smsafmelden.info smsdiensten zoeken en van elke dienst nagaan hoe ze zich kunnen aan- of afmelden, wat de kosten zijn, hoeveel berichten ze ontvangen en hoe er contact kan worden gelegd met de aanbieder.

Geplaatst door: Betsie ()

Herhaaldelijk krijg ik ongevraagd sms-jes van 247.tv ik heb eenmaal meegedaan met sterrendansen.dus nooit meer.
sindsdien krijg ik ook van 2022 sms-jes ongevraagd
al van alles geprobeerd wat op internet aangeven word.bellen stoppen sms-en niets helpt
ik denk dat de oplossing is een ander nummer aan te vragen.
als u nog een suggestie heeft hoor ik het graag.

Geplaatst door: T.B ()

Ik heb inmiddels al een stuk of 10 ringtones binnen gekregen zonder afzender. Zonder afzender kan ik het ook onmogelijk stoppen dus ik wil mijn telefoonrekening straks echt niet onder ogen komen. Kpn mag hier zeker wat aan doen.

Geplaatst door: A van den Bogaert ()

KPN moet er voor zorgen dat onbekende aanbieders met berichten zonder duidelijk adres niet doorgezonden kunnen worden in een tijd waar high tech hoogtij viert verkiest PKN achterlijk te blijven en hun klanten gewoon te laten bartsten maar ja, met dit schijnheilige gedrag kun je in Nederland je geld verdienen de kloothommels die last hebben van deze SPAM moeten toch gewoon betalen Dank U wel KPN voor Uw integere opstelling in deze!!

Geplaatst door: Corien de Kloe ()

De sms-oplichterij gaat maar door. Ik kreeg een sms, dat ik het woord `code` naar 2255 moest sms-en voor gratis 10 Euro beltegoed zonder enige verplichting (right .... Gedaan en aanbieding uit mobiel verwijderd. Hebberig en erg dom natuurlijk - maar ja.
Daarna 2 x per dag een flut-sms, afz. `Advies`, maar zonder nummer, die E 1,50 per keer bleken te kosten. Afzender onzichtbaar op rekening.
Pas na lang speuren en proberen (inmiddels zo`n E 100,- armer, lukte het me die sms-en te stoppen door de woorden `code stop` naar 2255 te sms-en. Gaat ene `Habco` achter schuil, die ik graag eens zou willen spreken .......
Misschien is dit een tip voor iemand anders. Sms`Code stop` naar 2255.

Geplaatst door: martine ()

Mensen met een abonnement kunnen er wel wat tegen doen.
onthoud de datum en tijdstip en zoek in je gespecificeerde rekening bij smsdiensten. dan zal je het nummer zien en kun je je afmelden.
voor mensen die prepaid hebben, ga naar de websiten van 4747 en 3311 en 3010 en meld je daar af, dit is gratis en dan maar hopen...!

Geplaatst door: sascha ()

ik heb een keer een ringtone gevraagd nu word er steeds beltegoed van mij mobiel gehaald ik wil dat stoppen hoe?????ik had 2o euro nu nog 1 euro.

Geplaatst door: Karlijn ()

Ik krijg al ruim een jaar smsjes voor m`n operatorlogo te verbergen k heb er ooit een besteld en nu krijg ik er steeds maar toegestuurd.Ik heb hiervoor de klantenservice gebeld van mij provider omdat ik niet meer weet van welke site ik dit heb afgehaald en die kunnen er niks aan doen!!! ik krijg deze smsjes zonder afzender dus hun kunnen niet zien van wie deze afkomen:S

Geplaatst door: Anke ()

Ik krijg nu al ruim een jaar sms berichten van netsize.

Ik heb heel vaak een sms terug gestuurd met `STOP` naar 3311, maar af en toe krijg ik toch nog sms jes met operator logo`s, dit gaat buiten mijn bundel, en kost veel geld. Naar netsize bellen heeft geen zin, ik krijg altijd een antwoordapparaat en krijg nooit iemand aan de lijn.

Dat schiet dan dus ook niet op, want dat kost weer geld!Ook krijg ik nu steeds smsjes van een of andere een combo aanbieding, ik weet zeker dat ik nooit iets heb aangevraagd.

Ook dit gaat weer buiten mijn bundel en kost geld.Ik gebruik mijn telefoon alleen zakelijk, en gebruik geen wallpapers, operatorlogo`s of ringtones.

Ik wil deze troep niet, maar kom er niet van af.

Geplaatst door: ron ()

hallo
wat een onzin wat ik hierboven lees
als je smsjes ontvangtvangt zal je je zelf wel hebben aangemeld
ik heb dat niet gedaan en ben nu ongeveer 12,70 euro kwijt en afmelden gaat niet omdat ik zulke smsjes niet kan bereiken er zit een blokkade in mijn tel
maar ik krijg heel veel smsjes met de mededeling wij hebben de rintone naar u gestuurd(hoppa weer i,50 kwijt)ik sms terug met stop maar zoals ik al zei dat gaat niet.en ook heb ik geen ringtone ontvangen
wie weet hoe ik dit kan stoppen
alvast bedankt
mvg ron

Geplaatst door: Bas ()

De mensen die zeggen dat je dit gewoon uit kunt zetten hebben blijkbaar geen ervaring. het is namelijk zo, je vraagt er een aan en als je geluk hebt ze je hem uit met off of uit. bij de meesten is het iets anders iets waar je nooit op zou komen. en dan is het ook nog zo dat je geen klantenservice kan bellen want die is er niet. en ook moet je er niet van op kijken als je lege !! berichten krijgt. dit is pure oplichting ik kan er geen ander woord voor zeggen. ik werk voor de klanten service van dutchtone en dit soort klachten blijven binnen stromen. ik hoop dat dee bedrijven de grond in geboord worden want ze verdienen niks minder.

Geplaatst door: Marjoleine ()

Dames, heren,

Ik ben het met Anita eens. Het klopt inderdaad niet dat je je zonder problemen af kunt melden.
Ik heb me eens aangemeldt voor een SMS-service voor berichtjes over een blad. Het laatste pop-nieuws van je favoriete artiesten, blablabla.
Er stond weliswaar vermeldt dat het je 70 cent per ontvangen bericht zou gaan kosten, maar niet HOEVEEL berichten je zou ontvangen.
Ik ben zelfs nog naar de site gesurfd voor meer informatie, maar daar stond hetzelfde!
Ik me ervoor opgeven, en om het te stoppen, moest je POP STOP naar dat nummer zenden.
Mijn SMS-tegoed ging er erg hard doorheen, aangezien ik op het hoogtepunt soms wel tien berichten per dag ontving!
Ik dus per direct stopgezet, maar blijf ontvangen. Nu nog maar twee per week, maar ik blijf ze wel krijgen!
BUITENGEWOON IRRITANT, EN HET MOET STOPPEN!!!!!!!!!!!!!!!!!

Geplaatst door: Dennis ()

Dan stel ik voor dat je de klantenservice van de ongewenste sms aanbieder belt, die zijn vaak te vinden op hun website, en anders kan de klantenservice van je provider het wel achterhalen adhv de sms-afzender

Geplaatst door: gerard ()

ik heb ooit een keer gereageerd voor 4646 en na een tijdje keurig afgemeld met stop, maar blijf ontvangen

Geplaatst door: doron ()

rustig maar kelly rustig maar... 😉

Geplaatst door: doron ()

rustig maar kelly rustig maar... img src="gif/wink.gif" width=15 height=15 align=middle>

Geplaatst door: Kelly ()

Ik vind het echt belachelijk dat je zomaar ongevraagd een smsje kan krijgen terwijl het van je beltegoed afgaat, dit moet stoppen voordat er een rechtzaak komt tegen die klote bedrijven die denken dat ze zomaar geld kunnen verdienen aan mensen met een mobiele telefoon. DIT MOET ECHT STOPPEN!!!!

Geplaatst door: Mobiele Eenheid ()

Je bent inderdaad wel dom als een achterdeur als je op zo`n SMSje ingaat! Als men het nu na alle waarschuwingen nóg niet weet...

Het is eigenlijk vergelijkbaar met al die prijzenfestivals die je op je deurmat vindt. Als je nu nog niet weet dat dat allemaal fake is en gelooft dat er écht een auto of droomcruise op je wacht, dan ben je echt superblond.

Geplaatst door: RADARpoepER ()

suzanne, je bent gewoon een domme doos dat wanneer je zo`n tekstbericht krijgt ook nog eens het 0900 nummer gaat bellen wat er in vermeld staat.

Geplaatst door: suzanne ()

Het moet gestopt worden ja.
Laatst ontving ik ineens een aantal smsjes waarin er gemeld werd dat iemand via een datingservice contact met mij zocht!!! Dan moest je weer een 0900 nummer bellen en uiteindelijk moet je zelf bijna 2 euro p/m betalen om erachter te komen dat er niemand contact met je zoekt én zelf minimaal 3 tel.nrs. van vrienden opgeven zodat die ook zo`n achterlijk smsje ontvangen (wat niet gezegd wordt). Die smsjes kosten hun dan ook weer geld. Ook via internet kan je iemand anders zijn nummer aanmelden om sms te ontvangen. Ga maar eens op internet (als je niet weet hoe je er aan komt) zoeken hoe je er dan weer vanaf moet komen.....
Ik heb hier nooit om gevraagd dus ik vind zeker dat er een stop op gezet moet worden!!!!!!

Geplaatst door: Peter ()

Het zommaar versturen van sms-jes die je soms op hoge kosten doen laten lopen ,mag niet ongestaft voorbij laten gaan..
Dit MOET een halt toe worden geroepen...

Geplaatst door: Anita ()

Het klopt niet dat je als je gesmst hebt naar een nummer dat je het zomaar weer stop kunt zetten. Als je het probeert, dan wordt er namelijk gezegd dat het bericht niet gelezen kan worden en blijf je dus gewoon ongewenste smsjes ontvangen. Door via sms op een tv programma te stemmen worden een heleboel mensen er in geluisd. Ze stemmen één keer en hebben niet de bedoeling om steeds smsjes te krijgen, maar om één keer te stemmen. Intussen hebben ze het telefoonnummer en gaan ze ongevraagd smsjes sturen, die je niet weer uit kunt zetten. Het is dus niet in alle gevallen eigen schuld.

Geplaatst door: doron ()

Wat een onzin, als je per SMS een ringtone ontvangt heb je deze ook zelf aangevraagd. Krijg je een tekstbericht zonder deze te hebben aangevraagd hoef je hier ook niet voor te betalen.
Als je van een SMS service (ongewenste) SMS ontvangt en je wil hier van af dan SMS je de naam van de dienst bijv. ringtone een spatie en dan het woord "off" of "stop".
Je kan het bericht bijv. ringtone off gewoon replyen naar afzender. meestal is dit een 4cijferig nummer (4545).

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie