Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal

Actie Consumentenbond tegen duur mobiel internet EU

door Jeanet Woldring Leestijd: 2 minuten

'Het is tijd onze steun te betuigen aan het voorstel van het Europees Parlement: schaf roamingkosten af in december 2015' zo begint de online petitie van de Consumentenbond. De bond steunt hiermee een actie van zusterorganisaties om een einde maken aan roamingkosten voor mobiel bellen en internetten binnen de Europese Unie.

Telecomplan Kroes

Het doel is om een voorstel van toenmalig eurocommissaris Neelie Kroes door de Europese Raad van ministers te krijgen. Kroes stelde voor om per eind 2015 mobiel internetten, bellen en sms’en in alle EU-landen even duur te laten zijn als in iemands thuisland. 

De Europese Commissie en het Parlement steunen Kroes’ voorstel, maar de Europese Raad van 28 (telecom)ministers wil een overgangssituatie tot en met 2018, waarna kan worden besloten over afschaffing. De ministers praten de komende weken weer over deze materie. De consumentenbonden verzamelen zo lang de gesprekken nog lopen steunbetuigingen om druk uit te oefenen op de politici.

Roamingkosten binnen de EU

Jarenlang heeft de Europese Commissie geprobeerd de prijzen van mobiel bellen omlaag te krijgen. De Roamingverordening is in 2007 in werking getreden en elk jaar op 1 juli worden nieuwe lagere prijzen afgedwongen, totdat de roamingtarieven in de pas lopen met de nationale tarieven. Ook zijn er afspraken gemaakt over het geven van informatie over de tarieven die in het buitenland gelden. Die informatie ontvang je bijvoorbeeld via een sms'je.

In de zomer van 2012 zijn er voor het eerst maximumtarieven voor mobiel internet vastgesteld. Vanaf 1 juli 2014 betaal je in de EU 24 eurocent per MB. Zelf bellen kost 23 eurocent per minuut en gebeld worden 6 eurocent. Voor een sms-bericht betaal je 7 eurocent.

Lees ook:
Bellen en internetten in buitenland blijft duur
Eind 2015 geen roamingkosten meer in EU

Geactualiseerd: maandag 8 juni 2015

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.