Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!
Vergelijk en kies de beste deal

ACM trekt 0900-0401132 in wegens misbruik

door Els Werkman Leestijd: 3 minuten

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft het informatienummer 0900-0401132 ingetrokken. Dit vanwege misbruik van het nummer. Bellers moesten een hoog tarief betalen terwijl er helemaal geen dienst werd geleverd.

Klacht over misbruik

Naar aanleiding van een klacht heeft de ACM zelf de proef op de som genomen. Er is vijf keer gebeld naar het 0900-nummer in kwestie. En de conclusie was al snel duidelijk. Na wachttijden variërend van 12 tot 50 minuten werd de verbinding verbroken, zonder dat de beller iemand te spreken kreeg of dat er een dienst werd geleverd. Voor het bellen naar het nummer betaalde de beller maar liefst 1 euro per minuut.acm-informatienummers.PNG

Het nummer in kwestie was in mei 2020 toegekend aan een bedrijf, als servicenummer. Naar aanleiding van de klacht werd het nummer getest. De nummerhouder maakte misbruik van de mogelijkheid geld in rekening te brengen voor het bellen naar een 0900-nummer. Er mogen weliswaar kosten in rekening gebracht worden voor het bellen naar een 0900-servicenummer, maar bellers mogen niet onnodig in de wacht gezet worden. Ook mag je verwachten dat er service verleend wordt. En dat gebeurde in dit geval niet. Uit het onderzoek kwam naar voren dat het nummer in de periode van1 juni tot en met 8 juli 2020 bijna 2400 keer gebeld is. Op 16 juli is het nummer al geblokkeerd, hierdoor is verder niemand gedupeerd. De officiele procedure voor het intrekken van het nummer is op 28 oktober 2020 afgerond. 

Rol toezichthouder

De ACM ziet erop toe dat aanbieders van informatiediensten zich aan de regels houden. Als blijkt dat er sprake is van misbruik, dan kan de ACM ingrijpen. Het uiterste machtsmiddel is het intrekken van de uitgifte van het nummer. Kort gezegd, de stekker eruit. En dat is in dit geval dus ook gebeurd. 

Kosten bellen naar 0900

Een wijdverspreid misverstand is dat het bellen naar 0900-nummers heel erg duur is. Dat was ooit zo. Maar ook hier heeft de ACM een belangrijke rol gespeeld. Sinds december 2017 gelden er strengere regels voor het gebruik van de betaalde informatienummers 0900, 0906 en 0909. En die worden ook gehandhaafd, zoals uit bovenstaand verhaal blijkt.

Je betaalt in ieder geval de kosten voor het bellen naar een vast telefoonnummer. En daarbij kunnen nog kosten komen voor het verlenen van een dienst. Je belt immers naar een 0900 informatienummer, daarvoor mag een bijdrage gevraagd worden. Je hoort aan het begin van het gesprek wat je (maximaal) gaat betalen. Je kunt hier meer over lezen op onze pagina over bellen naar 0900-nummers.

Geactualiseerd: donderdag 29 oktober 2020

Els Werkman
Els Werkman Sitemanager Telecom

Els is als sitemanager telecom verantwoordelijk voor alle informatie op de telecomvergelijkers. Els is telecomspecialist. Weet alles over de telecomproducten en diensten die op Bellen.com en Internetten.nl vergeleken worden. Voordat Els bij de Bencom Group in dienst kwam heeft ze van 1996 tot 2006 bij een grote mobiele provider gewerkt. En een jaar bij een kleine zakelijke telecom aanbieder. Hierdoor is Els inmiddels 25 jaar werkzaam op de telecommarkt. En kan daardoor met recht een expert genoemd worden.

Els is Wft-gediplomeerd Adviseur Zorg. Vandaar dat je haar ook op Poliswijzer tegenkomt.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie