Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

ACM stopt met regulering vaste telefonie

door Jeanet Woldring

ACM-logo.jpgDe Autoriteit Consument & Markt (ACM) stopt met een deel van de regulering van vaste telefonie. Volgens de toezichthouder heeft geen enkele partij nog een sterke dominante positie. Steeds meer consumenten maken gebruik van nieuwe, digitale telefoondiensten. Alleen op de kleinzakelijke markt, waar 2 tot en met 12 gespreksdiensten tegelijkertijd kunnen worden gevoerd, blijft KPN gereguleerd. Daar gelden voor dit bedrijf voortaan minder verplichtingen.

Steeds meer digitale diensten

De ACM verklaart dat de verschillende markten voor vaste telefonie zich door concurrentie goed ontwikkelen. Consumenten nemen vooral digitale telefoondiensten af, die met name in bundels met internet en televisie worden verkocht. Inmiddels is bijna 85 procent van de consumentenaansluitingen digitaal. ACM verwacht dat eind 2019 minder dan 5 procent van de aansluitingen nog klassiek is. Klassieke diensten als ISDN2 en ISDN30 maken steeds meer plaats voor digitale diensten als voice-over-broadband en hosted voice.

In de grootzakelijke markt, waar meer dan 12 gespreksdiensten tegelijkertijd kunnen worden gevoerd, hebben concurrenten van KPN hun positie kunnen verbeteren. ACM heeft daarom vastgesteld dat het niet langer nodig is om KPN verplichtingen op te leggen op de grootzakelijke markt. In de kleinzakelijke markt beschikt KPN wel over een hoog marktaandeel en is regulering nu nog nodig, aldus de toezichthouder.

Marktpartijen kunnen reageren

ACM heeft de analyse vastgelegd in een ontwerpbesluit, waarop marktpartijen kunnen reageren. Na verwerking van de reacties legt ACM het voor aan de Europese Commissie en vervolgens zal ACM een definitief besluit nemen.

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie