Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

ACM - Providers mogen samenwerken voor betere netwerken

door Els Werkman

Logo ACMTelecomaanbieders mogen samenwerken voor een snelle uitrol van mobiele netwerken. Dat blijkt uit  een leidraad van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). De toezichthouder stelt dat samenwerking tussen telecomaanbieders er aan kan bijdragen dat deze investeringen worden gedaan. En dat met behoud van concurrentie op de markt. 

Samenwerking voor  goede mobiele netwerkenantennes-antennebureau.PNG

De ACM vindt het belangrijk dat telecomaanbieders snel investeren in het vergroten van capaciteit, kwaliteit en dekking van mobiele netwerken. Want goedwerkende mobiele diensten zijn cruciaal voor Nederland. Ook in het licht van het toenemende mobiele dataverbruik. In vergelijking tot vijf jaar geleden is dit al vertienvoudigd en deze groei zet de komende jaren door. Met hoogwaardige netwerken kunnen nieuwe en betere mobiele diensten aangeboden worden aan consumenten en bedrijven. Ook vindt de ACM dat concurrentie tussen de aanbieders van die diensten innovatie stimuleert.

Nieuwe antennelocaties

Voor het verbeteren en uitbreiden van mobiele netwerken zijn meer antennes nodig. Telecomaanbieders hebben steeds meer moeite met het vinden van (nieuwe) antennelocaties. Op dat gebied zou samenwerking een oplossing kunnen bieden. Daar wordt in deze leidraad ruimte voor geboden. De ACM verwacht dat de concurrentie tussen aanbieders van mobiele diensten hierdoor niet in gevaar komt. Ze onderscheiden zich immers nog steeds door hun diensten en hun eigen uitrolstrategie, spectrum en toepassingen van de netwerken.

Nationale roaming op 2G- of 3G-netwerken

In de komende jaren worden er een aantal 2G- of 3G-netwerken uitgezet. Dit kan gevolgen hebben voor zogenaamde machine-to-machine diensten (M2M-diensten) die gebruikmaken van deze netwerktechnologieën. Denk aan slimme energiemeters of automatische noodoproepsystemen in auto’s. In 2020 waren er ruim 7,5 miljoen M2M-apparaten in gebruik. De leidraad geeft ademruimte. Een aanbieder die zijn 2G- of 3G-netwerk heeft uitgeschakeld, zou zijn klanten via roaming gebruik kunnen laten maken van het 2G of 3G netwerk van een andere aanbieder. Hierdoor is er meer tijd om apparaten om te bouwen naar 4G of 5G. Dit soort roaming is in Nederland nog niet eerder voorgekomen. De ACM staat hier positief tegenover  als de mededingingsregels in acht worden genomen. Hoe dit in de praktijk toegepast gaat worden moet nog blijken.

Els Werkman

Sitemanager Telecom
Els Werkman
Ik ben Els. Sinds 2008 werk ik voor de Bencom Group. Mijn specialisme is telecommunicatie, vandaar dat je mijn naam ziet terugkomen bij artikelen over telecom gerelateerde zaken. Sinds 2018 ben ik Wft-gediplomeerd Adviseur Zorgverzekeringen zodat ik jou deskundig mag adviseren.

Reageren

Google ReCaptcha
Beveiligd met reCAPTCHA Privacy - Voorwaarden

Navigatie