Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

ACM: internetverbruik via 3G-netwerk daalt

door Anniek Kruijer

Mobiel internetten, Netflix kijken en Pokémon Go spelen via je mobieltje. Consumenten hebben ook het afgelopen kwartaal flink veel data verstookt. Dit gebeurt steeds vaker via 4G dan via het 3G-netwerk. Ook zijn er voor het eerst minder dan één miljoen aansluitingen voor de vaste telefoonlijn. Dat blijkt uit de kwartaalcijfers van de Autoriteit Consument & Markt.

Meer 4G, minder 3G

Het dataverbruik is sinds begin 2015 met ruim 67 procent gestegen van 21 miljard MB tot 35 miljard MB. Mobiel internetten gebeurt steeds vaker via 4G (64 procent) en steeds minder vaak via 3G (36 procent). De providers KPN, T-Mobile, Vodafone en Tele2 hebben sinds 2015 een landelijke 4G-dekking. Zij bieden 4G aan in steeds grotere bundels.

Voor het eerst minder 3G data

Sinds de ingebruikname van de 4G netwerken begin 2015 is het dataverbruik met ruim een kwart toegenomen. Het 4G verbruik steeg met ruim 1 miljard MB. In het eerste kwartaal van 2016 is er voor het eerst minder 3G data verbruikt. Volgens de ACM wordt de daling mogelijk veroorzaakt doordat meerdere providers aan het einde van 2015 een actie hebben gehad, waarbij het dataverbruik in het vierde kwartaal van 2015 relatief hoog was. Henk Don: ‘In de volgende kwartalen zal duidelijk worden of het 3G-dataverbruik inderdaad de top voorbij is.’ 

acm-q1-2016-data.jpg

Stijging 4G vlakt af

Uit de grafiek blijkt dat de stijging van 4G afvlakt. Eerdere kwartalen ging het om een datagroei van drie tot vier petabyte (1000 terabytes). Het grootste aandeel (40 tot 45 procent) wat betreft dataverbruik komt van KPN. Dit lag vorig kwartaal nog op 35 tot 40 procent. T-Mobile en Vodafone volgden met 20 tot 25 procent. Dat betekent een daling voor T-Mobile (was 25 tot 30 procent), terwijl dataverbruik bij Vodafone gelijk bleef. Tele2's marktaandeel voor wat betreft dataverbruik is eveneens gelijkgebleven (5 tot 10 procent).

Vergelijk 4G abonnementen met de Belwijzer (filter op 4G)

Anniek Kruijer

Content marketeer
Anniek Kruijer
Ik ben Anniek, tot januari 2019 medewerker van de Bencom Group. Met de artikelen op Bellen.com wil ik jullie onafhankelijk informeren over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van mobiele telefonie.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie