Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal

ACM: bellen via vaste lijn en sms'en drastisch verminderd

door Jeanet Woldring Leestijd: 2 minuten

We gebruiken ons mobieltje steeds minder om mee te sms'en. En we bellen steeds minder via de vaste telefoon. Het aantal belminuten op de vaste lijn en het aantal sms'jes is in vier jaar tijd bijna gehalveerd. Dat en meer blijkt  uit de Telecommonitor van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). 

Grote vraag naar Machine-to-Machine (M2M) nummers 

Intussen is er een sterke vraag naar telefoonnummers voor apparaten met verbindingsmogelijkheden, zoals slimme rookmelders of alarmsystemen. De ACM heeft al bijna de helft van de 100 miljoen beschikbare 0970-nummers uitgegeven. 

06-nummers raken op

De toezichthouder laat weten dat  89 procent van de 06-nummers is uitgegeven. Omdat de vraag blijft stijgen, adviseert de ACM de wetgever om 06760-nummers beschikbaar te maken voor mobiele telefonie. Die nummers zijn bestemd voor toegang tot internet voor bepaalde diensten, maar worden niet meer gebruikt.

Minder doorschakeldiensten

Verder daalt het aantal toegekende telefoonnummers voor informatie- en abonnee-informatiediensten, zoals 0800-nummers en 0906-nummers. De ACM heeft zich de afgelopen jaren gericht op het voorkomen en aanpakken van misleiding bij doorschakeldiensten.  In 2022 zijn de regels voor deze diensten aangepast. De ACM is strenger geworden bij zowel het toekennen van informatienummers als bij de handhaving op overtredingen.

Meer geïnvesteerd in vaste dan mobiele netwerken

Telecomproviders hebben vorig jaar meer geïnvesteerd in vaste dan mobiele netwerken. Er is 550 miljoen euro besteed aan mobiele netwerken en 2,5 miljard aan vaste netwerken, zoals de aanleg van glasvezel. Afgelopen jaar kwamen er 1,2 miljoen glasvezelaansluitingen bij. Daarmee stond de teller eind 2022 op in totaal 5,7 miljoen glasvezelaansluitingen. Steeds meer consumenten stappen over op zo'n aansluiting. Daardoor daalde het aantal aansluitingen op de traditionele telefoonlijn met 200 duizend. Er zijn nog altijd veel meer kabelaansluitingen: bijna 8 miljoen.

Geactualiseerd: woensdag 12 april 2023

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Reageren

Beveiligd met reCAPTCHA - Privacy - Voorwaarden
Google ReCaptcha

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie