ACM adviseert plafonds bij mobiele frequentieveiling
door Jeanet Woldring Leestijd: 2 minuten
Bij de mobiele frequentieveiling moet gezorgd worden dat één partij niet te veel frequenties in bezit krijgt. Mobiele providers mogen bij de aankomende frequentieveiling daarom elk niet meer dan 40 procent van de beschikbare bandbreedte verwerven. Dat adviseert de Autoriteit Consument & Markt (ACM) aan het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.
Veiling in twee delen
Eind dit jaar of begin volgend jaar worden drie frequentiebanden geveild: 700, 1400 en 2100 MHz. De voor de uitrol van 5G belangrijke 3,5 GHz-band wordt pas eind 2021 of begin 2022 geveild. Die frequenties zijn noodzakelijk om landelijke dekking te krijgen tegen redelijke kosten en om volwaardig 5G aan te kunnen bieden.
Voldoende concurrentie
Om voldoende concurrentie te behouden wil de ACM dat één partij niet meer dan 40 procent van alle frequenties in bezit mag hebben. Ook moet op de frequenties op de 700 MHz-band en de 3,5 GHz-band zo'n maximum van 40 procent worden ingesteld. Bij de vorige veiling van 3G- en 4G-frequenties werden geen zogeheten 'caps' gehanteerd.
Ruimte voor 4e partij niet nodig
De toezichthouder vindt het niet noodzakelijk om binnen de te veilen frequenties ruimte te reserveren voor een mogelijke nieuwe vierde partij. Sinds de fusie tussen T-Mobile en Tele2 zijn er nog maar drie telecomaanbieders over met een eigen netwerk: KPN, VodafoneZiggo en T-Mobile/Tele2.
Opbrengst in 2012: 3,8 miljard
De veiling zal de schatkist waarschijnlijk weer miljarden opleveren. De telecomveiling van 2012 leverde 3,8 miljard euro op, die van UMTS (3G) in 2000 omgerekend 2,7 miljard. Volgens Telecompaper is in Duitsland, waar onlangs begonnen is met de 5G-veiling, al meer dan 4 miljard geboden.
Wat is een frequentieveiling en waarom is het belangrijk? Bekijk het Youtube filmpje van Vodafone uit 2012.

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.
Laatste nieuws
-
Column: De killer-apps van 5G komen eraan
20 mrt Heb jij het door dat we een beetje nep 5G hebben? Volgens Erwin Boogert niet erg; hij verwacht veel ...
-
Onbekend telefoonnummer uit het buitenland? Niet terugbellen
8 mrt Als je een nummer niet herkent, raadt fraudehelpdesk af om terug te bellen. Vaak gaat het om de zoge...
-
In 2023 eindelijk echt hoge snelheid op ons mobieltje?
25 jan Hoe staat het met 5G? Bieden ook de kleinere providers 5G aan of kun je alleen terecht bij KPN, T-Mo...
-
Doorschakeldiensten naar 0800-nummers binnenkort verboden
23 nov Doorschakeldiensten naar gratis informatienummers per 16 dec verboden. Doorschakelen via 0906-nummer...
-
KPN, Vodafone en T-Mobile stoppen met overnemen elkaars abonnees bij storingen
23 nov KPN, Vodafone en T-Mobile helpen elkaar niet langer bij een grote telefoonstoring. Lees waarom dat n...