Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

ACM adviseert plafonds bij mobiele frequentieveiling

door Jeanet Woldring

antenne.jpgBij de mobiele frequentieveiling moet gezorgd worden dat één partij niet te veel frequenties in bezit krijgt. Mobiele providers mogen bij de aankomende frequentieveiling daarom elk niet meer dan 40 procent van de beschikbare bandbreedte verwerven. Dat adviseert de Autoriteit Consument & Markt (ACM) aan het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Veiling in twee delen

Eind dit jaar of begin volgend jaar worden drie frequentiebanden geveild: 700, 1400 en 2100 MHz. De voor de uitrol van 5G belangrijke 3,5 GHz-band wordt pas eind 2021 of begin 2022 geveild. Die frequenties zijn noodzakelijk om landelijke dekking te krijgen tegen redelijke kosten en om volwaardig 5G aan te kunnen bieden. 

Voldoende concurrentie

Om voldoende concurrentie te behouden wil de ACM dat één partij niet meer dan 40 procent van alle frequenties in bezit mag hebben. Ook moet op de frequenties op de 700 MHz-band en de 3,5 GHz-band zo'n maximum van 40 procent worden ingesteld. Bij de vorige veiling van 3G- en 4G-frequenties werden geen zogeheten 'caps' gehanteerd. 

Ruimte voor 4e partij niet nodig

De toezichthouder vindt het niet noodzakelijk om binnen de te veilen frequenties ruimte te reserveren voor een mogelijke nieuwe vierde partij. Sinds de fusie tussen T-Mobile en Tele2 zijn er nog maar drie telecomaanbieders over met een eigen netwerk: KPN, VodafoneZiggo en T-Mobile/Tele2. 

Opbrengst in 2012: 3,8 miljard 

De veiling zal de schatkist waarschijnlijk weer miljarden opleveren. De telecomveiling van 2012 leverde 3,8 miljard euro op, die van UMTS (3G) in 2000 omgerekend 2,7 miljard. Volgens Telecompaper is in vodafone-filmpje-frequentieveiling.jpgDuitsland, waar onlangs begonnen is met de 5G-veiling, al meer dan 4 miljard geboden.

Wat is een frequentieveiling en waarom is het belangrijk? Bekijk het Youtube filmpje van Vodafone uit 2012.

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie